Autor Wątek: Kołowrotek PENN czy Shimano  (Przeczytany 4812 razy)

Offline hajtaler1

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
  • Ulubione metody: method feeder
Kołowrotek PENN czy Shimano
« dnia: 10.01.2018, 07:40 »
Witam, ponownie stoję przed zakupem kołowrotków karpiowych i mam dylemat między tymi dwoma PENN AFFINITY II czy Shimano Ultegra 5500 xtd. Proszę użytkowników o napisanie + i - danych modeli.

Dziękuję

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 905
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
Odp: Kołowrotek PENN czy shimano
« Odpowiedź #1 dnia: 10.01.2018, 10:21 »
Witam ponownie stoję przed zakupem kołowrotków karpiowych i mam dylemat między tymi dwoma PENN AFFINITY II czy Shimano Ultegra 5500 xtd. Prosił bym użytkowników o napisanie +- danych modeli

Dziękuje

Posiadam od kilku dni Ultegry 5500 XTD, ale oczywiście jeszcze nad wodą nie były (i nie wiadomo kiedy będą :facepalm:). Pierwsze wrażenia na sucho - kompaktowa wielkość (minimalnie mniejsza od Daiwy Emcast 25A), duże przełożenie (5,3:1) i co za tym idzie, spory nawój na jeden obrót korbką (105 cm), lekkość (490 g), precyzyjna praca. Ja kupiłem Ultegry do brzanówek, ale sądzę, że do karpiówek mogą być zbyt "delikatne". Jeśli chcesz małe big pity, to polecam wspomniane wyżej Daiwy. Zrobię niedługo foto-porównanie obu młynków, może się komuś przyda. W tematyce Penna  nie wypowiem się, ale jeśli chodzi o model Affinity II 8000 LC, to waży o 300 g więcej od Ultegry i jest to big pit pełną gębą. Ja właśnie odszedłem od młynków tej wielkości, bo karpiuję rzadko, a poza tym nie nastawiam się na okazy 20+ ;).
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline hajtaler1

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
Odp: Kołowrotek PENN czy Shimano
« Odpowiedź #2 dnia: 10.01.2018, 11:10 »

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
« Odpowiedź #3 dnia: 10.01.2018, 12:25 »
Plusy Penna, to większa moc, wytrzymałość, ogólna "twardość" konstrukcji, mimo, że to obudowa grafitowa.
Ultegra zupełnie przeciwnie, moc taka sobie, ogólnie dość "wątłe" robi wrażenie mimo sporej pojemności (14000). Na plus cała reszta ;)
W tym zestawieniu trzeba jednak wziąć pod uwagę to, co kolega już napisał.
Spora różnica wagowa pomiędzy tymi 2 modelami. Model Penna to naprawdę spora maszyna i naprawdę dość ciężka.

Jeśli więc masz na myśli nowocześniejsze podejście do tematu, czyli lżejsze wędki, lżejszy zestaw jako całość, bardziej kompaktowy młynek (lecz nadal pojemny) Ultegra i podobne jej konstrukcje będą dobrym wyborem.
Z kolei jeśli to ma być karpiowanie z krwi i kości, mocarne wędzisko, wielkie ryby, łowienie mocno i grubo, to Penn będzie rozwiązaniem ;)
Czesiek

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 905
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
« Odpowiedź #4 dnia: 10.01.2018, 13:13 »
Penn 7000 waży 680g, Ultegra 14000 xtd - 645g, a Ultegra 5500xtd - 490g. Dwa pierwsze nadadzą się do klasycznego karpiowania.

Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline JKarp

• Ekspert
  • Reputacja: 87
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #5 dnia: 10.01.2018, 14:09 »
Ja tylko dodam, że jeśli relatywnie mały kołowrotek ( znaczy porównujemy te o których rozmawiamy a nie jakieś konstrukcje wielkości 3000 ) waży rozmiar 7000 tyle samo co 14000 to moim zdaniem w tym pierwszym mamy dużo części mocnych, metalowych, mosiężnych itd. Ten drugi jakoś do mnie nie przemawia mocą.
JKarp

Offline Majki

• Ekspert
  • Reputacja: 105
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 10.01.2018, 14:12 »
Ultegra 5500 xtd to do mocniejszego feedera się nadaje :)
Słabo dbasz o sprzęt bierz Penna, nie zawiedzie Cię na pewno
Chcesz Shimano do karpiówki to 14000 XTD będzie dobrym wyborem (mam2) ale trzeba jednak dbać to posłuży na lata + nie zapomnieć o smarze :)

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
« Odpowiedź #7 dnia: 10.01.2018, 14:17 »
Penn 7000 waży 680g, Ultegra 14000 xtd - 645g, a Ultegra 5500xtd - 490g. Dwa pierwsze nadadzą się do klasycznego karpiowania.

Hehehe.. Oczywiście masz racje, nie wiem co mi się tak pokielbasilo, ze zestawilem wagę małej Ultegry ;)
Wniosek nadal taki sam. Ultegra to nie kategoria „mocarzy”. Na tym polu Penny wypadają jednak lepiej.
Czesiek