Autor Wątek: Przypon do Method Feeder - żyłka czy plecionka?  (Przeczytany 65060 razy)

Offline fish007

• Ekspert
  • Reputacja: 91
  • Method Feeder Fishing
    • Galeria
    • Method Feeder Fishing
  • Ulubione metody: feeder i spinning

Temat rzeka, plecionka kontra żyłka jako przypon do Metody, każda ma tylu zwolenników co i przeciwników, JA wybieram plecionki. Z żyłek zrezygnowałem, stosuję tylko miękkie , tonące plecionki, czasami o neutralnej pływalności.
Ktoś, kiedyś zapytał mnie dlaczego nie używam przyponów z żyłki a jedynie z plecionki, po części odpowiedź jest w tym filmie - część 2 od 8 min , stosując jako przypon żyłkę 0,20 lub grubszą doprowadzamy do tego że uwalniająca się z zanęty przynęta z haczykiem na krótkim przyponie żyłkowym, jest niejako wyrzucana poza koszyk, przez dążącą do wyprostowania się żyłkę, niestety nawet te najlepsze żyłki mają pewną pamięć a jest ona ‘’mocniejsza’’ im krótszy jest odcinek żyłki .  To samo zaobserwowałem kiedyś stosując przypony żyłkowe na J. Goczałkowickim , wrzucając testowy podajnik na płytką wodę przy brzegu. Natomiast cała skuteczność Metody polega na tym, że ryba wpierw idzie do koszyka, tam pobiera pokarm i tam na wierzchu ma leżeć nasza przynęta, która w pierwszej kolejności jest przez rybę zasysana, nie obok koszyka !!! Można oczywiści zastosować najbardziej miękkie lub najcieńsze żyłki których pamięć jest znikoma  ale w przypadku łowiska gdzie są duże ryby, stosowanie takich cienkich żyłek mija się z celem. Przy połowie mniejszych ryb do kilku kilogramów, w zbiorniku gdzie nie ma przeszkód podwodnych, gdzie można z rybą powalczyć na dłuższym dystansie, owszem można zastosować miękkie i cieńsze żyłki na przypon , jednak przy połowie tych dużych w trudnych warunkach nie polecam. Na moich łowiskach z dużą rybą mogę spotkać się w każdej chwili, więc wybieram plecionki. Poza tym plecionka o tej samej średnicy co żyłka jest dużo mocniejsza.
Tutaj ujawnia się przy okazji temat nr. 2 na który nie każdy zwraca uwagę , ba powiem więcej niektórzy nawet nie mają o tym pojęcia – nie każdy model haczyka nadaje się tak samo dobrze do wiązania na żyłce co na plecionce.

https://youtu.be/UzVRj_O_66k

https://youtu.be/jILr7rK0o6w
Method Feeder Fishing
https://www.facebook.com/Method-Feeder-Fishing-427686080710640/
Jazgarz - 26 cm
Ukleja - 26 cm
Piekielnica - 16 cm
Kiełb - 22 cm
Sumik Karłowaty - 44 cm

Offline kucus22

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 186
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
Odp: Przypon do Method Feeder - żyłka czy plecionka?
« Odpowiedź #1 dnia: 03.04.2015, 13:28 »
Fajnie, że zacząłeś temat :thumbup: Mam pytanie jakiej średnicy plecionkę polecasz przy haczykach 8-10 mm. a jaką w przypadku haków mniejszych 12, 14 ?

Offline fish007

• Ekspert
  • Method Feeder Fishing
    • Galeria
    • Method Feeder Fishing
« Odpowiedź #2 dnia: 03.04.2015, 13:49 »
Najmniejsze haki 12-16 wiążę na plecionkach 0,12-0,15 mm , ale używam rzadko bo zazwyczaj nastawiam się na większe ryby, do haków nr 8-10 używam  plecionki 15 lb/6,8kg , kiedy łowię te największe rybki haczyki nr. 6-10  wiążę na plecionce 20lb/9,1 kg, zawsze wiążę węzłem bez węzła.
Method Feeder Fishing
Jazgarz - 26 cm
Ukleja - 26 cm
Piekielnica - 16 cm
Kiełb - 22 cm
Sumik Karłowaty - 44 cm

Offline kucus22

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 186
    • Galeria
« Odpowiedź #3 dnia: 03.04.2015, 13:53 »
Dzięki za rzeczową odpowiedz :thumbup: Ja wiązałem w zeszłym roku głównie żyłkowe przypony ale w tym sezonie planuję właśnie przejść na plećkę ;) Pozdrawiam!

Offline s7

• Ekspert
  • Reputacja: 444
    • Galeria
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 03.04.2015, 13:55 »
Natomiast cała skuteczność Metody polega na tym, że ryba wpierw idzie do koszyka, tam pobiera pokarm i tam na wierzchu ma leżeć nasza przynęta, która w pierwszej kolejności jest przez rybę zasysana, nie obok koszyka !!!

Zakładając fluorocarbon, czyli sztywną żyłkę otrzymujemy właśnie ten efekt, że przynęta nam nie spada koło podajnika. Takie jest moje zdanie, czyli jestem za żyłką.
Robert

Offline dfq

• Ekspert
  • Reputacja: 4
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 03.04.2015, 14:04 »
ja podobnie jak fish007 uzywam plecionek o mniej wiecej podobnych parametrach, tyle ze łowie na troszke mniejsze  koszyczki drenana 35-45 large i haczyki 12-10 i bo u mnie raczej trudno o  kolosy (rybki>10kg)
Znów jestem

Grzes77

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 03.04.2015, 14:24 »
To nie jest takie proste, jakby się wydawało.
Wszystko zależy od tego, co jest na końcu zestawu, czy zwykły hak z robakami, czy hak z włosem, czy hak z włosem i przynęta pływająca, itp.
To do przynęty i sposobu jej prezentacji musimy się odnieść. Najczęściej używam tak jak pokazałem na tym filmie
https://www.youtube.com/watch?v=SP22sb9OBVY
jednak w zależności czy pływak, czy ma leżeć normalnie stosuję fluorocarbon lub żyłkę, plecionkę niekiedy używam do robaków.
Dla mnie pływaki to podstawa na fluorocarbonie, reszta zależy od gustu, ale musimy przestawić myślenie na to, co widzą ryby i jak czują każdy etap brania, nieraz detal świadczy o porażce.

Offline fish007

• Ekspert
  • Method Feeder Fishing
    • Galeria
    • Method Feeder Fishing
« Odpowiedź #7 dnia: 03.04.2015, 14:24 »
Natomiast cała skuteczność Metody polega na tym, że ryba wpierw idzie do koszyka, tam pobiera pokarm i tam na wierzchu ma leżeć nasza przynęta, która w pierwszej kolejności jest przez rybę zasysana, nie obok koszyka !!!

Zakładając fluorocarbon, czyli sztywną żyłkę otrzymujemy właśnie ten efekt, że przynęta nam nie spada koło podajnika. Takie jest moje zdanie, czyli jestem za żyłką.

Wszystko fajnie ale fluorocarbon o parametrach wytrzymałościowych które by mnie satysfakcjonowały miałby przynajmniej 0,40 mm i byłby sztywny pomału jak drut a plecionka 20 lb ma średnicę około 0,22mm, poza tym jak wygladał by węzeł bez węzła zawiązany  na haczyku nr10 fluorocarbonem 0,40 mm ?
Method Feeder Fishing
Jazgarz - 26 cm
Ukleja - 26 cm
Piekielnica - 16 cm
Kiełb - 22 cm
Sumik Karłowaty - 44 cm

Grzes77

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 03.04.2015, 14:32 »
Wszystko fajnie ale fluorocarbon o parametrach wytrzymałościowych które by mnie satysfakcjonowały miałby przynajmniej 0,40 mm i byłby sztywny pomału jak drut a plecionka 20 lb ma średnicę około 0,22mm, poza tym jak wygladał by węzeł bez węzła zawiązany  na haczyku nr10 fluorocarbonem 0,40 mm ?

Ulala to musisz mieć eldorado gdzieś nad wodą. Jak karpiowałem, to fluorocarbony często dawałem 0,23 i dawały radę, może miałeś do czynienia z jakimś lipnym do tej pory. Ciekawa opinia, odnośnie fluorocarbonów ;).

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #9 dnia: 03.04.2015, 14:49 »
No a ja mam dokładnie inną teorię :D

W normalnie działającym zestawie grubsza żyłka pomaga w samozacięciu. Oczywiście nie polecam żyłek do łowienia wielkich karpi, plecionka będzie lepsza, ale w feederowym łowieniu świetnie sie sprawdzi.

Właśnie grubsza żyłka pomaga w tym aby hak wbił się w wargę ryby. Łowienie pellet feederem daje większa ilośc spadów, ryby zahaczone a o wiele płycej. Przy Metodzie mam świetną średnią jeżeli chodzi o zacięcia, ryby zaś są zapięte znacznie głębiej. To właśnie tłumaczy dlaczego takie firmy jak Drennan, Guru czy Preston używają żyłek, na dodatek tak grubych. Prostym przykładem jest przypon Drennana o długości 30 cm z push stopem - żyłka ma 0.18 mm, zaś juz przy przyponie Metodowym 0.26 mm. To nie przypadek. Na pewno byłaby to plecionka, jeżeli skuteczność żyłki byłaby mniejsza.

Co do samej Metody, dlatego tak ważne jest zagrzebanie przynęty, aby nie wystawała. Bo całkowicie sie zgadzam, że żyłka zagięta będzie wypychać przynętę.

Co do skuteczności to wcale nie twierdzę, ż plecionka jest gorsza. Może raczej żyłka wcale nie jest tak zła. Efekt lepszego zacięcia można właśnie uzyskać przez stosowanie większych średnic.
Lucjan

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
« Odpowiedź #10 dnia: 03.04.2015, 15:09 »
Dla mnie ten temat jest bardzo ważny. Nastawiam się najczęściej na podobne ryby jak Fish007. W ubiegłym roku miałem dużo brań na metodę lecz bardzo słabą skuteczność zacięć. Na przypony stosowałem plecionki, ale niestety dość słabych firm. W tym roku postanowiłem samemu zrobić testy. Dość często jeżdżę na ryby z jakimś kolegą i łapiemy wtedy na 4 wędki z FeederMethod. Planuję aby na 2 wędkach jako przypony były żyłki a na dwóch plecionki (dokładnie te same co Fish007). Zobaczę jaka będzie różnica w ilości brań i skuteczności zacięć. ;)
PS: W ubiegłym roku na mojej "głupiej" plecionce w czasie holu ryb 3 razy rozwiązał mi się węzeł bez węzła (na karpiach 6-10 kg), zdarzyło się  to jak ryby były już blisko brzegu, prawie gotowe do podbierania (byłem baaardzo zły >:O )
;)

Offline marek118

• Ekspert
  • Reputacja: 188
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #11 dnia: 03.04.2015, 15:20 »
Ja na przypony do metody stosuję cienkie plecionki. 0,10 i 0,12mm są wystarczające, uważam ze plecionka rzędu 0,20mm jest gruba jak sznurek a co za tym idzie sztywna. Istotą łowienia ryb jest również finezja budowanych zestawów i na wodach ogólno dostępnych (nie komercja) trafienie na karpia 10kg jest trudne więc nie ma sensu chyba budowanie tak mocnych zestawów.
Na podane przeze mnie średnice na komercji holowałem (pickerem 2,7m do 40g) karpie 10kg max i nie miałem problemów. Haczyki to drennan sweetcorn rozmiar 8-12. Plecionki jakich używam to konger kevlon-tania plecionka ale bardzo ją sobie chwalę.
Na obecny sezon zakupiłem mistrall shiro 0,10mm i już kilka przyponów z niej wykonałem.
Bawiłem się w ubiegłym roku w  wiązanie przyponów z zero memory tandem baitsa ale poza tym ze sie to nie plątało to nie było żadnych rewelacji.

Wydaje mi się że ważną rzeczą przy wyborze materiału na przypon jest rodzaj łowiska- na wodach niekomercyjnych jest mała szansa na spotkanie się z dużym karpiem i chyba nie ma sensu budowania pancernych zestawów na których mniejsze ryby są wyciąganie jak na wyciągarce.

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 937
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #12 dnia: 03.04.2015, 16:34 »
Co do przyponów temat rzeka może z mojej strony od początku jeżeli chodzi o przypony wykorzystywane do połowu karpi  to naprawdę wszystko zależy od wielu rzeczy:
- zbiornika , akwenu gdzie łowimy
- struktury dna , przynęt na jakie łowimy
dno w na tej wodzie może być muliste , lekko muliste , twarde , porośnięte roślinnością , mogą występować zaczepy ( czy np. raczenice , raki)
  i do tych warunków dobieramy materiał z jakiego wykonamy odpowiedni typ przyponu

W dzisiejszych czasach jeżeli chodzi o dostępność materiałów do budowy przyponów oraz typów przyponów jest tak duża że chyba tylko wyobraźnia łowiącego ogranicza dalsze ewolucje  przyponu karpiowego.
Stosowany   przed kilkanastu laty przypon karpiowy trudno sobie teraz wyobrazić aby   ktoś stosował na zasiadce karpiowej wyglądał on 0,5mb  żyłki 0,3 z włosem .
Mnogość materiału od kilku typów plecionki tonącej , balansowanej , pływającej po różnego rodzaju jej miękkości , kamuflażu sprawia że można sporo dostosować do warunków na łowisku. Moim zdanie dane populacje karpi jakie są na  zbiorniku same na nas wymuszają kombinacje. Sama prezentacja przynęty to już majstersztyk poprzez łączone przypony ciężki z lekkim , fluocarbonowy itp.
Co do twardości przyponu to wszystko zależy od konstrukcji samego zestawu przynęty i przyzwyczajeń danej populacji.
Nieraz miałem przypadki cwaniaków które  macały kule podciągały dotykały a konkretnego brania nie było i dopiero zastosowanie fluocarbonu 0,4 sztywnego jak drut z odpowiednim hakiem powodował zacięcie i jazde że kołowrót mruczał.

W tych rozważaniach jak widze typowo polskich próbuje się znowu adoptować metode typowo angielską na realia polskie ja się tym nie zgodzę jeżeli Anglicy i inne nacje z kąd metoda pochodzi znakomicie wymiatają na zestawy z żyłką to dlaczego uważać że żle robią. Wiadomo zaraz powiecie polska woda ok kombinować trzeba może znajdzie się złoty środek.
Ja jednak uważam:
odpowiedni kij , ustawienie kija , konstrukcja zestawu czyli koszyk do metody przypon z żyłki i to sztywnej 0,20 , 0,18 i co najważniejsze hak , przyneta - powoduje ten że ten zestaw sam łowi ryby i trzeba uważać żeby nam kija nie wciągleło do wody na deser.
Nawiase mówiąć nie widziałem w necie gotowców do metody z plecionki wymyślają to fachowcy i sprzedają.
Ale zostawię sobie możliwość w postaci zdania co woda to inaczej bo kto mi nie powie że są wody gdzie karpiszony ciąną tylko na miękkie plecionki - bo są

Maciek

Offline p^k

• Ekspert
  • Reputacja: 93
« Odpowiedź #13 dnia: 03.04.2015, 16:35 »
nie zauwazylem zeby srednica zylki na przyponie miala az tyle z samozacieciem zeby az tak sobie glowe tym mydlic -podstawa to ostry hak!
u mnie skutecznosc przy 0,16 i 0,23 jest na tym samym poziomie,

cienkiej plecionki na szpuli uzywam gdy lowie na dalszych odleglosciach bo gwarantuje dalsze rzuty

Z wędkarskim pozdrowieniem, 
- Paweł :fish:

Offline fish007

• Ekspert
  • Method Feeder Fishing
    • Galeria
    • Method Feeder Fishing
« Odpowiedź #14 dnia: 03.04.2015, 17:32 »
Ulala to musisz mieć eldorado gdzieś nad wodą...............
Mam to szczęście że wędkuję głównie na Czeskich wodach a tam o karpia 15+ lub większego nie jest trudno, oprócz tego w okolicy mam 2 potężne zbiorniki licencyjne  z Rybnikiem na czele oraz świetne wody komercyjne.
Method Feeder Fishing
Jazgarz - 26 cm
Ukleja - 26 cm
Piekielnica - 16 cm
Kiełb - 22 cm
Sumik Karłowaty - 44 cm