Autor Wątek: Kosz Browning Xitan Competition CC - prośba o opinie  (Przeczytany 2349 razy)

Offline jarek74

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Koledzy, co sądzicie o koszu Browning Xitan Competition CC?

Offline maciek_krk

• ⚡⚡⚡⚡⚡
  • Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 520
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Kosz Browning Xitan Competition CC - prośba o opinie
« Odpowiedź #1 dnia: 06.06.2018, 22:28 »
Wygląda bardzo solidnie :)
Poczekaj aż pojawi się Artur Kraśnicki. To specjalista od produktów Browninga. Na pewno napisze kilka słów o tym siedzisku.
Pozdrawiam,
Maciek

Offline Chaotic

• Ekspert
  • Reputacja: 103
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 07.06.2018, 06:49 »
Kolega posiada ten kosz i miałem kilka okazji do połowienia z niego. Do samego kosza - kaset, ramy, zacisków - nie mam uwag. Natomiast jak śpiewają w radiu: "nogi, nogi, nogi".... to totalna tragedia, są za krótkie i przez to nadają się wyłącznie na drewniane komfortowe pomosty - przez to w naturalnym terenie mamy silnie ograniczone możliwości wypoziomowania stanowiska, o rozstawieniu w wodzie/częściowo w wodzie można zapomnieć. Obrazu nędzy i rozpaczy dopełniają wysuwane w górę wkładki nóżek, które są średnio spasowane i o stabilnym montażu osprzętu (miska z zanętą np.) można pomarzyć.

Na plus - stabilna rama, wygodny podnóżek, uniwersalne kasety, które można dopasować od innych, średnica nogi ( na nogi fi 25 jest mnóstwo taniego osprzętu), najlepsze malowanie jakie spotkałem w seryjnych koszach (posiadam kosz-krzesło browninga malowane tą samą techniką).

Niby można wymienić (dokupić) nogi na długie ale to podbija cenę ale nawet licząc nawet tanie Jaxony wyniesie to ok 300zł

Wszystkich tych wad nie posiada wersja tego kosza z dopiskiem Feeder (w miejsce Competition) bowiem ma długie nogi i tę mogę polecić.

Osobnym problemem jest waga użytkownika, która determinuje użycie kosza z odpowiednią średnicą nogi dla zachowania stabilności.
Pozdrawiam
Olo

Offline jarek74

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 07.06.2018, 19:34 »
Dzieki bardzo za odp

Offline jarek74

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 07.06.2018, 19:39 »
A jaki inny kosz mógłbys mi polecic nie koniecznie browning !!!

Offline Chaotic

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 07.06.2018, 21:41 »
A jaki inny kosz mógłbys mi polecic nie koniecznie browning !!!

Doprecyzuj :
1. Ile ważysz ?
2. Czy będziesz łowił na stromych brzegach/na kamieniach umocnień rzecznych ?
3. Pośrednio jakie łowienie uprawiasz ?

Kosze robi tylko kilka fabryk i wielu producentów posiada te same modele tylko malowane w inny sposób. 

Sam razem z tyczką porzuciłem kosze na rzecz krzesło-koszy i jestem niezwykle rad z tego faktu:)
Pozdrawiam
Olo

Offline jarek74

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 07.06.2018, 22:03 »
Witaj waga 90 kg : brzeg nie kamienisty czasem z pomostu  a wedkuje tylko metod feeder lub czasami klasyczny feeder

Offline shmuggler

• Ekspert
  • Reputacja: 62
« Odpowiedź #7 dnia: 08.06.2018, 07:33 »
Ja bym szukał coś w tym stylu pod feeder.

Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka

Offline Chaotic

• Ekspert
« Odpowiedź #8 dnia: 08.06.2018, 13:31 »
Witaj waga 90 kg : brzeg nie kamienisty czasem z pomostu  a wedkuje tylko metod feeder lub czasami klasyczny feeder

1. Czy koniecznie musi być kombajn tzn siedzisko ze zintegrowanym podnóżkiem, może samo siedzisko wystarczy ?
2. Startujesz w zawodach ?
3. Jaki budżet ?

Ogólnie kombajn to klocek ciężki w transporcie, jeśli nie musimy maksymalnie wystawać się do przodu (bat/tyczka) by zyskać na zasięgu, a brzeg mamy umiarkowanie spadzisty - to odpowiednie krzesło/fotel/siedzisko bez podnóżka jest wystarczająco komfortowe. Nadal mamy nogi pozwalające na montaż akcesoriów, nadal dzięki regulacji wysokości możemy rozstawić się na skosach/kamieniach a jeśli zdecydujemy się na wariant z oparciem - możemy w oczekiwaniu na branie dać odetchnąć kręgosłupowi (się oprzeć) albo zwyczajnie przyleniuchować.

Ujmę to tak - jeśli spławik nie jest wiodącą metodą (zbędne kasety i pojemniki w siedzisku) to wg mnie warto postawić na wariant z demontowalnym podnóżkiem i spojrzeć w stronę foteli :
 - cuzo + podnóżek
 - preston monster feeder chair + podnóżek

Jeśli czasem wchodzi w grę spławik:
 - browning feeder chair + podnóżek (ma siedzisko jak w koszu, kasetę na zestawy, w pełni regulowane nogi) daje możliwość montażu podnóżka i stosowania zestawu jak pełnoprawny kosz. -> mam ten poddupnik i sobie chwalę :)

Jeśli koniecznie ma być kombajn to warto żebyś doprecyzował budżet. Sporo tu konstrukcji w cenach od 700zł do kilku tysi. Z tych tańszych i niezłych :
- fajny kompaktowy jest traper ultra competition 81049 (kaseta na zestawy, 3 szuflady oraz spora komora na szpej)
- trochę masywniejszy copmpact tx2  za to bardziej ubogi
- Jaxon AK-KZE101  - j/w. + extra kaseta

Wszystkie wymienione przeze mnie pozycje (za wyjątkiem prestona) są na nogach fi 25mm i spokojnie utrzymają Twoją wagę, dodatkowo zamontujesz do nich tani osprzęt jaxona/robinsona/trapera/jenzi/behra/mistrala... jak i droższy prestona. Do fotela prestona będzie pasował wyłącznie osprzęt prestona/koruma, który tani nie jest ale nie ustępuje wymienionym wyżej.
Pozdrawiam
Olo

Offline jarek74

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 08.06.2018, 19:28 »
Dzięki bardzo .