Autor Wątek: Wędka Matchowa 300 zł +-50  (Przeczytany 1958 razy)

Offline Skoora

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 4
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Wędka Matchowa 300 zł +-50
« dnia: 25.06.2018, 14:06 »
Witam:) chciałbym rozpocząć przygodę ze spławikiem:) dochodzę do wniosku, że na moich łowiskach lepsze efekty osiąga się na spławik, niż z gruntu. Przejrzałem już kilka wątków, ale im więcej czytam, tym więcej znaków zapytania pojawia się w mojej głowie.

Od siebie mogę powiedzieć, że wędka długości 3,60 3,90 będzie odpowiednia na moje łowiska. Głównie obławiane miejsca to zbiorniki od 1 do 4, 5 m, małe rzeki i kanały. Odległości łowienia to maks 25, 30 metrów. Głownie poławiane ryby to leszcze do 2,5, 3 kg, liny, karasie, rzadziej karpie i amury (ewentualny przyłów) no i wiadomo, wszendobylska drobnica:) Wędka może być dwuskładem, transport nie stanowi problemu. Chciałbym, aby wędką można było swobodnie obsługiwać spławiki od 2 do 10-12g. Akcja powiedzmy progresywna, blank szybki. planuję podpinać do niego Ninje 3012a i chciałbym, żeby zestaw z tym kołowrotkiem był dobrze wyważony. Ewentualnie rozważę jeszcze "lepsze" (droższe propozycję):) Jako takie pojęcie o spławiku już mam, ale nie miałem okazji pomacać wędek w tym przedziale cenowym ponieważ w moich sklepach ich nie ma bądź jest ich bardzo niewiele.

Pozdrawiam i czekam na propozycje:)
Woda - cisza, spokój, ucieczka od zgiełku....;)

Offline selektor

• Ekspert
  • Reputacja: 1460
  • Ulubione metody: waggler method
Odp: Wędka Matchowa 300 zł +-50
« Odpowiedź #1 dnia: 25.06.2018, 15:16 »
Tubertini Geodys medium 3,9 m (następca Xenii). Nic lepszego w tej cenie nie znajdziesz, a z tego co piszesz to potrzebujesz takiego uniwersalnego kijka. Fajna jest też Dragon Mega Baits COMBAT UL Match 3,6 m. Mam obie. Jednak z przeznaczeniem na kij uniwersalny to spokojnie brałbym Tubertini 3,9 m. Na początek przygody ze spławikiem ciekawa jest też Mikado Black Stone Match. Wszystkie między 200 a 300 zł.

Offline xdbas

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #2 dnia: 25.06.2018, 15:17 »
Polecam wędkę mikado Da Vinci 3,9m ,CW10-30.Jestem też świeży w te klocki i zacząłem swoja przygodę właśnie z tą wędka i jak na razie nie narzekam :)

Offline lajon38

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 35
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 25.06.2018, 15:31 »
Niedawno kupiłem Daiwe aqualite i moge z czystym sumieniem ją polecić.Łowie na lekkie spławiki drennana,gramowym insertem rzucam na 20 m.

Offline Stan

• Ekspert
  • Reputacja: 210
  • Ulubione metody: bolonka
« Odpowiedź #4 dnia: 25.06.2018, 16:25 »
Sugeruję MIVARDI SUPERIOR MATCH 390. Kijek bardzo uniwersalny z dużym zapasem mocy i super stosunkiem jakości do ceny.

Offline Koń

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 533
« Odpowiedź #5 dnia: 25.06.2018, 16:38 »
Dragon Mega Baits COMBAT UL Match 3,6 m. Mam (...)

Wędka jak Mamba ;)

Trzeba wspomnieć, że akurat ten model ma maciupką przelotkę szczytową. Skoora, skoro masz łowiska do 4-5 metrów jak pisałeś, trzeba by łowić sliderem. A tu może być pewien problem ze stoperami - gumowe są wykluczone, tylko żyłkowe/nitkowe, ale też dobrze przemyślane.

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #6 dnia: 25.06.2018, 17:07 »
Mivardi  Superior Godna polecenia.

Teraz fajna promocja jest na:
G. DIX PROXIM WAGGLER MATCH LM 3,90m 7-20g Milo(230zł) Bardzo fajny średnio półkowy kij z zapasem mocy. Ewentualnie wersja power która jest fajna również na komercje.
Jest też dość fajny milo Talento ale G.dix o klasę wyżej.

Ewentualnie dozbierać i Flagman Elite Mantaray Slider lub Colmic Wind Blade lub kira M1(Wskazanie na 1 i problem z dostępnością wersji 3,9).

Ja przy 4-5m i dystansie 25-30 celował bym w kij  o długości 4,2m. Daje on więcej swobody niż 3,9m.

Offline Łuki

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • SiG
« Odpowiedź #7 dnia: 25.06.2018, 18:10 »
Ja od siebie mogę polecić , Konger Medalist Match 390/25.
 Miałem w sklepie wybór wędek spławikowych ,około 30 sztuk.Tanie ,średnia cena i  bardzo drogie.
Polecane były oczywiście nowości na 2018 , można było każdą wędkę wziąć i sobie sprawdzić jak leży w ręce.
Zabrałem ze sobą kołowrotek do sklepu.(polecam jak już posiadasz)
 Konger bez kołowrotka jest świetnie wyważony... bardzo ładnie leży w ręce ,nie leci na dziób ;) Ładnie pracuje.W miarę szybko gaśnie ,więc rzuty są celne ,powtarzalne. Jest dobrze wykończony.
Po założeniu młynka o wadze 335 g.  Jest idealnie.
Cena tej wędki to jakieś 170-180 zł.
Co ważne ,element szczytowy jest do zamówienia przez sklep wędkarski.(oczywiście sklep musi mieć ofertę Konger)
Ja już zamówiłem bo złamałem :facepalm: szczytówkę.
Będzie oryginał i lekko skrócona :facepalm: .
...to królestwo...

Pozdrawiam.