Autor Wątek: Wędzisko do method feeder  (Przeczytany 9952 razy)

Offline Lajter

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Wędzisko do method feeder
« dnia: 22.10.2014, 16:52 »
Witam wszyskich
Ostatnio postanowiłem się przerzucić z klasycznego feedera na metodę.
Co za tym idzie muszę zmienić sprzęt. I tutaj pojawia się problem ,proszę was o pomoc w wybraniu wędziska do metody. Nastawiam się na liny, amury i karpie do 8kg. Ogranicza mnie niestety budżet cenowy ,który wynosi tylko 150zł. Jakie wędziska moglibyście mi polecić?

Łowisko: staw komercyjny ,zarośnięty z powalonych drzewami i krzakami ,ryby średniej wielkości karaś ,lin ,karp ,tołpyga ,amur ,powierzchnia ok 1000m2 ,głębokość w środkowych częściach 15-35m ( zamierzam łowić przy brzegach gdzie jest śr. 2-5m ,ale postaram się znaleźć płytsze miejsca nie przekraczające 3m. )

Proszę o konkretne propozycje modeli wędek najlepiej z odnośnikami ze sklepów internetowych. Chcę dodać ,że mieszkam w Polsce gdzie trudno jest o sprzęt drennana, guru itp.

Offline promek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 18
Odp: Wędzisko do method feeder
« Odpowiedź #1 dnia: 22.10.2014, 17:44 »
Podobny wątek już jest. Przejrzyj go i tam spróbuj dopytać

http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=21.0

Offline Lajter

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 22.10.2014, 22:06 »
A na moje łowisk co byście wybrali feeder czy picker?
Osobiście jestem za feederem ,ale czy będą na nim widoczne brania?
Oczywiście przy lekkiej szczytówce.
Z drugiej strony chcę także łowić na lżejsze zestawy w zimnych miesiącach ,a do tego lepiej zda się picker.

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 22.10.2014, 22:17 »
Macałem kiedyś DAM tylko z seri SUMO GT4  i muszę powiedzieć,że fajny, mają spory wybór i ceny nawet przyzwoite,tylko nie w tym przedziale bo około 200 zł. Wybór wędki to bardzo indywidualna sprawa,bo trzeba określić warunki w jakich będziemy łapać(odległość,głębokość,czy są przeszkody,rośliny itd.),wielkość i gatunek ryb,własne upodobania i cena która bardzo często stoi na przeszkodzie żeby pogodzić wszystkie oczekiwania. Feedera już zdaje się ,że masz  to w takim razie trzeba pomyśleć o pickerze. 1000m2 to przy tej głebokości jak lej po bombie. Feeder bym ustawiał dalej i na grubsze ryby,a ewentualnie picker na te mniejsze:karasie,liny i karpie bliżej brzegu  na płytszej i w miarę czystej części.
Feeder zda egzamin jak najbardziej,tylko przy brzegu i lżejszymi zestawami większy komfort będzie pickerem.

Online Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #5 dnia: 23.10.2014, 00:22 »
Jeżeli masz problem Lajter i nie jestes zdecydowany - to wybrałbym tego feedera 3.30 metra. Którego upatrzyłeś na początku! ;) Pokaże brania bez problemu - przy Metodzie sa one tak brutalone, że na pewno nie sposób ich nie zauważyć. Ważne aby ryby holowac bez przeszkód.
Lucjan

Offline Lajter

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 23.10.2014, 07:00 »
Chyba tak zrobie i będe troszeczkę dalej łowić od brzegu.
Z biegiem czasu kupie też picker ,bo te nie są drogie i będe miał gotowy sprzęt :)

Online Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #7 dnia: 23.10.2014, 21:34 »
Dobry plan!  :)
Lucjan

Offline Lajter

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 23.10.2014, 21:38 »
Poza tym już koniec sezonu ,a o karpia zimą ciężko. Mimo to trzeba będzie wypróbować nowy sprzęt :)

Online Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #9 dnia: 23.10.2014, 22:02 »
Zależy na jakim łowisku... jeżeli pojedziesz na komercję - możesz spokojnie połowić - byle woda nie była zbyt duża i zbyt głęboka...
Lucjan

Offline Lajter

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 23.10.2014, 22:12 »
To raczej nie połowie. Łowisko na którym łowie ma w najgłębszym miejscu 35m głębokości ,a liczebność karasia jest tam bardzo duża. Często nawet w lepsze dni zamiast Karpia na haczyku pojawia się Karaś. Właśnie to jest jednym z powodów dla którego chcę zmienić taktykę na method feeder. Grubsze ziarno zanęty raczej w ciepłe dni ściągnie karpie ,amury ,liny i naprawdę duże karasie ,a drobnice odstraszy. Zimą nie wiem jak to wyjdzie w praktyce.

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 23.10.2014, 22:17 »
Pozostają jeszcze ciepłe wody,czyli zrzuty wody z elektrowni lub elektrociepłowni. Tam sezon trwa cały rok i są okazy  :)
Zakup wędki jak nie masz pewności zostaw na wiosnę, zimę przeznacz na analizę i  na macanie wybranych wędek w sklepach. A i kasy uzbierasz więcej i będzie łatwiej coś wybrać.

Offline Lajter

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 23.10.2014, 22:26 »
Wiesz też tak myślałem ,to był by idealny plan ,a do zbiorników elektrowni i elektrociepłowni w Polsce nie ma dostępu

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 23.10.2014, 22:32 »
Jest dostęp tylko bardzo często płatny,ale są też kanały odprowadzające ciepłą wodę do rzek i one są bardziej dostępne o ile nie są zajęte.

Online Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #14 dnia: 23.10.2014, 22:54 »
Ja łowię na lowiskach zimą - gdy woda ma około 4-8 stopni - i daje sie łowić karpie, płocie, leszcze i okonie. Tak samo w Polsce... O ile nie ma lodu - mozna atakować... ;) Jeżeli masz inne łowisko, z jakąś wodą o głębbokości do kilku metrów - to mozna powalczyć. W Polsce nie łowi sie karpi zimą, bo uważa się, że nie żerują... Wcale tak nie jest!  Na Twoim łowisku ryba może zejść zbyt głęboko - i łowienie może byc znacznie trudniejsze. Karaś zapada raczej w letarg - i ciężko się na niego nastawiać zimą...
Lucjan