Autor Wątek: Flagman Grantham feeder 420, 130 g - prośba o opinie  (Przeczytany 6102 razy)

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • Reputacja: 463
  • No kill
  • Ulubione metody: feeder
Witam. Czy ktoś z was użytkował wyżej wymienioną wędkę lub inne wędki z tej serii. Będę wdzięczny za wszystkie informacje.

Offline fido40

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 6
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
Odp: Flagman Grantham feeder 420, 130 g - prośba o opinie
« Odpowiedź #1 dnia: 05.01.2019, 18:01 »
Wysłałem pw ... dawnomnie nie było i moze juz nieaktualne...pozdro
mam 3 Granthamy
Koniec tyki, czas na koszyki :-)

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • No kill
« Odpowiedź #2 dnia: 21.10.2019, 14:50 »
Używam ten kij przez większą część obecnego sezonu i stwierdzam ,że nie miałem nigdy lepszej wędki do extremalnych dystansów. A niestety z racji braku informacji o wędziskach do dystans feedera przerobiłem większość kijów dostępnych na rynku.  Nie jest to typowy kij do łowienia leszczy z dystansu z racji na swoją sztywność i szybkość . Błąd przy holu na plecionce z delikatnym haczykiem może skończyć się bardzo źle ale jeśli już dopasujemy się do akcji kija można łowić duże ryby na delikatne zestawy.
1. Bardzo szybki , sztywny i szybko gasnący kij - pozwala na siłowe rzuty minimalizując splatania w wyniku drgań.
2. Mimo długości i wysokiego cw jest bardzo lekki i można nim łowić cały dzień małe i średnie ryby.
3. Pierwsza przelotka o średnicy 3 cm pozwala podpinać nawet mini big pity i nie tracić odległości.
4. Szczytówki bardzo dobrze sygnalizują brania.
Podsumowując jeśli ktoś szuka wędki do łowienia klasykiem powyżej 80 metra i dysponuje takim budżetem serdecznie polecam

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 21.10.2019, 15:01 »
Z tej samej pólki cenowej mamy Drennana Acolyte lub Preston Dutch Master, napisałeś że przerobiłeś większość kijków, mógłbyś zrobić porównanie z Flagmanem i wyrazić swoja opinię.
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • No kill
« Odpowiedź #4 dnia: 21.10.2019, 15:20 »
Acolyte występuje  jedynie w wersji 13 ft więc z racji długości ma mniejszy zasięg rzutowy. Prestonem miałem okazję tylko parę razy porzucać więc ciężko będzie o jakieś szczegółowe porównanie. Jedyne co mogę powiedzieć , że to najsztywniejszy, najszybszy i jeden z  najlżejszych z dystansowych feederów jakie miałem w ręku.

Offline Wiecho

• Ekspert
  • Reputacja: 402
  • Nie znoszę chamstwa i prostactwa
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 22.10.2019, 08:24 »
Do łowienia na dalszych dystansach używam ZEMEXa  Rampage 3.9 / 150g.  Ma szczytówki 3,4 i 5oz z dużymi przelotkami.  Nominalnie to kijek rzeczny ale znakomicie pracuje także na stojącej wodzie.  Jest dosyć szybki, celny  ale  w żadnym razie nie jest sztywną pałą.  Nie gubi ryb.  Jest bardzo lekki ale mocny. Świetnie ładuje się przy wyrzucie i doskonale gasi drgania. W/g mnie jego optimum do dalekich rzutów to koszyki 60-80g + towar.   Zasięg w/g mnie do 100m choć nigdy tak daleko nie łowię  bo to dla mnie męczarnia.   Dystans 70m osiągam bez potrzeby wstawania z krzesła.
Wiesiek

Online adamczyk6509

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 14
  • Pozdrawiam Michał C&R
« Odpowiedź #6 dnia: 11.11.2019, 12:06 »
Witam! Zastanawiam się nad zakupem tego feedera do łowienia na ekstremalnych dystansach methodą i klasycznym feederem. Zbyszek widziałem twoją opinie ale czy mógłbyś powiedzieć coś więcej o akcji i wykonaniu tego kijaszka oraz jakiego kołowrotka do niego używasz? Ja zastanawiam się nad złożeniem zestawu Grantham i Ultegra XSD czy będą do siebie pasować? Oraz jaka jest akcja kijka pod leszczem 2-5kg?
Pozdrawiam
Pozdrawiam Michał
C&R

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • No kill
« Odpowiedź #7 dnia: 11.11.2019, 13:54 »
Witam! Zastanawiam się nad zakupem tego feedera do łowienia na ekstremalnych dystansach methodą i klasycznym feederem. Zbyszek widziałem twoją opinie ale czy mógłbyś powiedzieć coś więcej o akcji i wykonaniu tego kijaszka oraz jakiego kołowrotka do niego używasz? Ja zastanawiam się nad złożeniem zestawu Grantham i Ultegra XSD czy będą do siebie pasować? Oraz jaka jest akcja kijka pod leszczem 2-5kg?
Pozdrawiam
Kij jest najlepszą wędką do extremalnych dystansów jaką miałem. Ma akcję szczytową ale nie powoduje to spinania się ryb, jest bardzo lekki sztywny i szybki. Początkowo zrobiłem błąd i używałem do niego zbyt cięzkich kołowrotków typu karpiowie mini big pity jak shimano ultegra 5500. Od zeszłego miesiąca wrzuciłem browning black viper mk 850 fd. I był to strzał w dziesiątkę . Wędka zyskała na lekkości finezji i poręczności. Z kołowrotka też lepiej leci bo nie trzeba żadnych podkładów. Łowię ostatnio koszykami window o gramaturze 60g na odległości 90 metrów - powtarzalnie bez przesadnie siłowych rzutów więc niczego lepszego do łowienia z dystansu mi nie trzeba.

Online adamczyk6509

• Aktywny użytkownik
  • Pozdrawiam Michał C&R
« Odpowiedź #8 dnia: 11.11.2019, 14:02 »
Wielkie dzięki za pomoc :thumbup: zwłaszcza za podpowiedź z kołowrotkiem. Zdecyduję się chyba na Preston Extremity 620 ( bardziej podoba mi się od Browninga a waga podobna). Jeszcze raz wielkie dzięki i pozdrawiam
Pozdrawiam Michał
C&R

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • No kill
« Odpowiedź #9 dnia: 11.11.2019, 14:04 »
Wielkie dzięki za pomoc :thumbup: zwłaszcza za podpowiedź z kołowrotkiem. Zdecyduję się chyba na Preston Extremity 620 ( bardziej podoba mi się od Browninga a waga podobna). Jeszcze raz wielkie dzięki i pozdrawiam
Dokładnie kołowrotki tych rozmiarów będą idealne - typowy feederowy kołowrotek wielkości 5500 o wadze około 400-450g

Online adamczyk6509

• Aktywny użytkownik
  • Pozdrawiam Michał C&R
« Odpowiedź #10 dnia: 11.11.2019, 14:09 »
A jeszcze jedno pytanko. Ten kijek ma cw. 130g czy 160g? Bo u Drapieżników jest małe zamieszanie :) w tytule jest 130g a w opisie 160g.
Pozdrawiam Michał
C&R

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • No kill
« Odpowiedź #11 dnia: 11.11.2019, 14:11 »
A jeszcze jedno pytanko. Ten kijek ma cw. 130g czy 160g? Bo u Drapieżników jest małe zamieszanie :) w tytule jest 130g a w opisie 160g.
Kij ma 130 g wyrzutu ale w lekkości można porównać go wagowo do kijków średniej półki  390/90g kolega któremu dzisiaj dałem porzucać był w szoku.

Offline key_kr

• Ekspert
  • Reputacja: 68
« Odpowiedź #12 dnia: 11.11.2019, 17:29 »
Panowie..
Z jakimi rybami o wadze max Grantham dałby sobie radę ,
a z jakimi ten Zemex Rampage ?
Znalazłem miejsce gdzie muszę machnąć powtarzalnie 70 m i niestety moje katapulty ten zasięg mają w porywach.
Na nieszczęście mogą się tam trafiać duże karpie takie do 10-15 kg i stad pytanie czy te wędki dały by sobie radę z takim przyłowem.

Offline grzegorz88

• Ekspert
  • Reputacja: 163
« Odpowiedź #13 dnia: 11.11.2019, 18:33 »
Hej
Daiwą SLR 11ft rzucam 65 metrów podajnikiem prestona o wadze 30 gramów z żyłką 8lbs hyper sensor, 40tka spokojnie poleci na 70m bez żadnych lotek.
Kijek pod grubszą rybę, dopiero takie piąteczki zaczynają coś tam przyginać. Akcja progresywny.
Na początku miałem spinki zarybieniówki holując siłowo, ale już wygląda to lepiej.
Po zakupie byłem zawiedziony pałowatością, ale po kilku wypadach to Acolyt'y wydają się być jakieś takie kluskowate bez mocy ;)

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 682
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #14 dnia: 11.11.2019, 19:33 »
Czy mógłbym prosić o wymiary szpuli Browning black viper mk 850 fd:
Średnica i wysokość nawoju.
Pozdrawiam,
Tomek