Autor Wątek: Firma Fujishi  (Przeczytany 14561 razy)

Offline Koń

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 533
Firma Fujishi
« dnia: 03.12.2018, 08:21 »
Mam od wielu lat kilka kijków Shimano, w tym trzy feedery Super Ultegra (light, heavy i heavy long cast), dwa Beast Mastery i jeden Stradic (light, kiedyś była taka seria). Miałem też Aero light, który posiada już inny wędkarz, i z niego także byłem bardzo zadowolony, ale kijek był przez ostatnie lata bezrobotny. Mam też trochę innych feederów znanych marek (Daiwa, Preston, Drennan, Browning itd). Jak widać cierpię na  zbieractwo. Nie mogę złego słowa powiedzieć na "szimańce". Połowa z nich to stare 20 letnie modele, o nieco grubszych blankach, ale doskonałej jak dla mnie akcji. Nie boją się też przeciążeń. Nie widzę wyraźnej różnicy w jakości pomiędzy starymi i nowymi modelami tej firmy.

Mam też 3 stare odległościówki Shimano Super Ultegra 4,2 m, Technium 4,5  m i leciutkie, najstarsze, legendarne cacuszko Diaflash 4,2 m który niejednokrotnie koledzy próbowali mi "wyrwać" razem z ręką. To są nadal moje ulubione kije, i nie zanosi się na to aby coś się miało zmienić w tej materii.

A co to za firma Fujshi? Serio jest japońska? Jak długo masz jej wędki i jakie modele?

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
Odp: Firma Fujishi
« Odpowiedź #1 dnia: 03.12.2018, 08:52 »
Kiedyś Fujitsu, później Fujishi... Brand, kraj pochodzenia: Chiny ;)

Jacek

Offline Koń

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #2 dnia: 03.12.2018, 08:58 »
Jacek no, daj koledze się wypowiedzieć. Może napisze tym razem coś innego niż na dżerku :)

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #3 dnia: 03.12.2018, 09:01 »
Najważniejsze, że kolega jest zadowolony ;)
Jacek

Offline Koń

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #4 dnia: 03.12.2018, 09:39 »
Tak gwoli wyjaśnienia, jeśli ktoś zaczął się zastanawiać, czy przypadkiem nie kupić kijka Fujshi (Fujishi?). Weźcie pod uwagę, że znak towarowy tej "japońskiej" marki, jest zarejestrowany na podmiot "OKOŃ II" Maria Staszewska, źródło - https://euipo.europa.eu/eSearch/#basic/1+1+1+1/fujishi. Podmiot ten ma siedzibę w Skierniewicach, a zarejestrowany przedmiot działalności to PKD 46.49.Z, Sprzedaż hurtowa pozostałych artykułów użytku domowego, która obejmuje sprzedaż hurtową: wyrobów z drewna, wikliny i korka itp.; rowerów, ich części i akcesoriów; artykułów piśmiennych; książek, czasopism i gazet; artykułów skórzanych i akcesoriów podróżnych; instrumentów muzycznych; gier i zabawek; artykułów sportowych, włączając specjalistyczne obuwie sportowe,takie jak buty narciarskie; źródło - https://prod.ceidg.gov.pl/ceidg/ceidg.public.ui/EntryChangeHistory.aspx?Id=f94597c3-4338-4c29-b95a-fd608f45a1ef&archival=False

Nie zniechęcam do zakupu tych wędek, nie zachęcam - nie miałem z nimi do czynienia, może faktycznie są warte grube tysiące i kładą na łopatki kije uznanych producentów. Ale czułem się w obowiązku podać fakty :)

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 03.12.2018, 09:44 »
Dzięki, kupuję :thumbup:
Jacek

Offline toked

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 13
  • Ulubione metody: bolonka
« Odpowiedź #6 dnia: 03.12.2018, 12:37 »

Zgadza się kiedyś Fujitsu ale z tego co słyszałem powstał konflikt odnośnie używania tej nazwy i powstało Fujisi, nie wiem skąd u Ciebie ta informacja odnośnie chin bo na mojej wędce jest wyraźnie napisane Made in Japan.

Offline toked

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 03.12.2018, 12:48 »
A co to za firma Fujshi? Serio jest japońska? Jak długo masz jej wędki i jakie modele?

Co do samej firmy nie mogę się wiele wypowiedzieć bo mało jest w sieci informacji ale kilka filmów na YT znalazłem i kapitalnie się prezentuje, ja mam dwa feedery power mesh Shogun i trzy natchówki, za feedery zapłaciłem 1080 i 1050 zł a za matchówki około 600, samo opis z jakiego materiału są zrobione robi wrażenie, a jeżeli chodzi o walory podczas łowienia też są super. Nie chcę żeby ktoś posądził mnie o lobby produktu bo jestem jedynie jego użytkownikiem. Pytasz jak długo mam wędki otóż pierwszego feedrea kupiłem w 2011r a za rok dokupiłem drugiego.

Offline toked

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 03.12.2018, 13:10 »
Jacek no, daj koledze się wypowiedzieć. Może napisze tym razem coś innego niż na dżerku :)
Słuchaj no expercie a raczej czytaj, będę pisał to co będę uważał za słuszne a skoro jestem do czego przekonany to podzielę się tym z innymi kolegami, ty jako "fachowiec" powinieneś dopuszczać też argumenty innych osób, kóre coś wiedzą o sprzęcie no chyba, że faktycznie jesteś wszechwiedzący. Tak jak wcześniej napisałem, nie jestem lobbystą firmy fujishi i daleki od namawiania do zakupów ale to co z doświadczenia wiem o wędkach napisałem  i nie zrażaj innych do sprzętu którego zapewne nawet nie widziałeś na oczy.
Apropos zakupu moich wędekm kolego, to nie kupiłem ich w sklepie w skierniewicach tylko w salonie wędkarskim MakarFish.

Offline Koń

• Moderator Globalny
  • Ekspert
Odp: Shimano Speedcast vs Browning King Feeder Ultra Distance
« Odpowiedź #9 dnia: 03.12.2018, 13:23 »
Ależ pisz śmiało! Bardzo chętnie dowiem się czegoś o tych wędkach. Solidna, rzetelna recenzja, ze zdjęciami, testem ugięcia byłaby bardzo mile widziana - a zdaje się, że jesteś jedynym posiadaczem produktów tej firmy na forum. Prosimy tylko o zachowanie kultury dyskusji.

Jak pisałem, nie widziałem twoich kijków, więc ich nie oceniam. Wskazuję tylko fakty dotyczące tej marki, i to fakty ogólnodostępne. Same się obronią :)

Nie zarzucałem Ci, że kupiłeś swoje wędki w Skierniewicach. Nie twierdzę, że twoje wędki nie są "made in Japan". Twierdzę, że mając do dyspozycji takie dowody jakie mam, marka Fujishi to polska firma, głównie importująca i brandująca sprzęt z Chin. Do tego zaskakująco mało niepopularna, jak na prezentowaną przez nią jakość. Taki Jaxon, czy Mikado, które przecież z rebrandingu chińskich wędek żyją, są rozpoznawalne. Ba, mają nawet bardzo uznane, i dobrej jakości produkty!

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #10 dnia: 03.12.2018, 13:34 »
Słuchaj no expercie a raczej czytaj, będę pisał to co będę uważał za słuszne a skoro jestem do czego przekonany to podzielę się tym z innymi kolegami, ty jako "fachowiec" powinieneś dopuszczać też argumenty innych osób, kóre coś wiedzą o sprzęcie no chyba, że faktycznie jesteś wszechwiedzący. Tak jak wcześniej napisałem, nie jestem lobbystą firmy fujishi i daleki od namawiania do zakupów ale to co z doświadczenia wiem o wędkach napisałem  i nie zrażaj innych do sprzętu którego zapewne nawet nie widziałeś na oczy.
Apropos zakupu moich wędekm kolego, to nie kupiłem ich w sklepie w skierniewicach tylko w salonie wędkarskim MakarFish.

Taka reakcja na zaprezentowane w sposób neutralny fakty nie wróży Ci długiego pobytu na tym forum. Czy na jakimkolwiek innym, gdzie moderacja choć trochę pilnuje kultury.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline toked

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 03.12.2018, 13:40 »
 "Taka reakcja na zaprezentowane w sposób neutralny fakty nie wróży Ci długiego pobytu na tym forum. Czy na jakimkolwiek innym, gdzie moderacja choć trochę pilnuje kultury."

Może upomnij kolegę, żeby nie prowokował do takiej dyskusji.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #12 dnia: 03.12.2018, 13:43 »
Nie będę się kopał z Koniem :P
Krwawy Michał

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #13 dnia: 03.12.2018, 13:52 »

Zgadza się kiedyś Fujitsu ale z tego co słyszałem powstał konflikt odnośnie używania tej nazwy i powstało Fujisi, nie wiem skąd u Ciebie ta informacja odnośnie chin bo na mojej wędce jest wyraźnie napisane Made in Japan.

Fragment oświadczenia polskiego właściciela marki:

"Oferujemy produkty drogie, najwyższej jakości produkowane w Japonii, średnie pochodzące z Korei i ekonomiczne wytwarzane w Chinach. Jednak jakość nawet tych tańszych już dystansuje konkurencję i nie jest masówką".

Bardzo, bardzo chciałbym wierzyć w te japońskie wędziska. Polska firma rejestruje znak towarowy, po czym zleca japońskiej firmie produkcję wędzisk, które swoją jakością doprowadzą do nerwicy właścicieli firm od lat obecnych na rynku światowym, i nakleja na te kije naklejki... hm, ambitnie. Tak właśnie działa 99% firm związanych z wędkarstwem. Winszuję z całego serca, szczerze.

Nie ma cudów, rynek weryfikuje i cenę, i jakość, dobry sprzęt sam się obroni. I wypłynie. Nie miałem w ręku żadnego wędziska tej firmy, fakt. Nie zanosi się na zmianę, szczególnie gdy ktoś wali taki tekst: "Jednak jakość nawet tych tańszych już dystansuje konkurencję i nie jest masówką" ;)

Dlaczego o tym sprzęcie tak cicho? Przecież to skandal! Gdzie dziesiątki zadowolonych użytkowników? Gdzie testy i opisy? Gdzie szloch uznanych firm? Uważasz, że polscy wędkarze robiliby sobie na złość, nie kupując tak wspaniałego sprzętu? Zbyt dużo pytań.

Powtarzam, bardzo się cieszę, że jesteś zadowolony ze swoich wędzisk. Ufam też, że masz na tyle wiedzy i doświadczenia, że jesteś w stanie porównywać konkretny sprzęt i wyciągać stosowne wnioski.
Jacek

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #14 dnia: 03.12.2018, 13:56 »
Po prostu warto, byś zaprezentował te wędziska, a nie tylko pisał, że są fajne.
Mamy dział z recenzjami, zapraszamy!
Krwawy Michał