Autor Wątek: Shimano Tribal TX-9 - uniwersalna wędka karpiowa??  (Przeczytany 5530 razy)

Offline MateuszAnglia

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 6
Witam
To jest mój pierwszy post na tym forum. Szukam porady przy zakupie mojej pierwszej wędki karpiowej. Jestem pasjonatem method feeder i szczęśliwym posiadaczem genialnych wędek Drennan Acolyte plus 11ft - kosztowały sporo ale było warto. Moje wędki ogarniają śpiewająco łowiska na których najczęściej łowie - karpie około 5kg z przyłowem do 10kg oraz leszcze, liny, brzany - nawet węgorza złowiłem na method feeder. Odkryłem jednak ciekawe łowisko pod koniec roku i tam są karpie do 15kg oraz sumy do 15kg. I tu już trzeba będzie trochę mocniejszego sprzętu. A w dziedzinie wędek karpiowych jednak jestem nowicjuszem.
Założenia są by ta wędka była uniwersalna. Chcę tą wędką łowić karpie z gruntu i z powierzchni oraz zasadzić się na suma czasem(podkreślam są to ryby do 15kg nie żadne potwory po 80kg) - nigdy nie złowiłem suma.

Chce kupić dobra wędkę do 150funtow = 750zł (choć minimalnie można przekroczyć ta granice).
Wpadła mi w oko ciekawa promocja na Angling Direct - mianowicie Shimano Tribal tx9: https://www.anglingdirect.co.uk/shimano-tribal-tx-9-carp-rod .
Nie wiem jak i dla czego ta wędka na polskie pieniądze kosztuje tam 700 zeta w promocji a w PL 1400 :o czy ktoś ma tą wędkę? nie jestem pewien jej akcji - raz czytam ze jest szczytowa a raz ze progresywna(wolałbym progresje)

Założyłem - nie wiem czy słusznie - ze chce model 12ft o ugięciu 3lb - taki kij wydaje mi się "uniwersalny". Wody na których łowie są małe - rzuty do 80m przerastają moje potrzeby. Ale czy ta wędka się nada? jaki model? a może coś innego jak np Daiwa Longbow?

pozdrawiam

Offline andreas

• Ekspert
  • Reputacja: 35
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Odp: Shimano Tribal TX-9 - uniwersalna wędka karpiowa??
« Odpowiedź #1 dnia: 26.12.2018, 14:41 »
Wysoka półka i cena dobra. Też się na nie czaiłem, ale odpuściłem. Ponoć te przelotki jednostopkowe są nie za bardzo ok. Kumpel ma TX-6 albo TX-5 i chciał sprzedać, nie mówił dlaczego. TX-9 to nowość więc u nas będzie mało komentarzy, pozostają fora zagraniczne. Coś strasznie obniżyli cenę. Musi być jakiś powód. U nas te kijki chodzą ponad 1200 zł.

Offline piskorz

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 19
« Odpowiedź #2 dnia: 26.12.2018, 14:50 »
Karp to nie ryba :D

Offline andreas

• Ekspert
  • Reputacja: 35
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #3 dnia: 26.12.2018, 14:54 »
Karp to super przeciwnik. Potrafi niejednokrotnie zaskoczyć. Wędkarstwo uczy pokory.

Offline MateuszAnglia

• Nowy użytkownik
  • *
Odp: Shimano Tribal TX-9 -Uniwersalna wedka karpiowa??
« Odpowiedź #4 dnia: 26.12.2018, 22:04 »
Ponoć te przelotki jednostopkowe są nie za bardzo ok. Kumpel ma TX-6 albo TX-5 i chciał sprzedać, nie mówił dlaczego.

Sprawdziłem i pierwsze dwie przelotki są dwustopkowe a 4 końcowe jednostopkowe, ponadto:
-Tribal tx-5 przelotki to "Stainless Steel - Sea Guide (SIC)"
-Tribal tx-7 to "Kigan Stainless Steel Zirconia"
-Tribal tx-9 To "Fuji K-Type"
Więc to różne przelotki więc w Tribal 5 mogą być złe a w 7 czy 9 dobre.

Myślę czy zamiast 3 lb może warto 3,75 intensity model? Czy to jest duża różnica w pracy wędki? Ktoś ma jakieś wędki karpiowe 3 i 3.75 by napisać którą by polecał bardziej pod wędkę 12ft?

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
Odp: Shimano Tribal TX-9 -Uniwersalna wedka karpiowa??
« Odpowiedź #5 dnia: 26.12.2018, 22:07 »
Ponoć te przelotki jednostopkowe są nie za bardzo ok. Kumpel ma TX-6 albo TX-5 i chciał sprzedać, nie mówił dlaczego.

Sprawdziłem i pierwsze dwie przelotki są dwustopkowe a 4 końcowe jednostopkowe, ponadto:
-Tribal tx-5 przelotki to "Stainless Steel - Sea Guide (SIC)"
-Tribal tx-7 to "Kigan Stainless Steel Zirconia"
-Tribal tx-9 To "Fuji K-Type" Więc to różne przelotki więc w Tribal 5 mogą być złe a w 7 czy 9 dobre.

Myślę czy zamiast 3 lb może warto 3,75 intensity model? Czy to jest duża różnica w pracy wędki? Ktoś ma jakieś wędki karpiowe 3 i 3.75 by napisać którą by polecał bardziej pod wędkę 12ft?
Tak naprawdę nie poczujesz jakiejś super różnicy między wędką za 300-400 zł, a tą za 1500 zł.
To jest ciężar wyrzutu co podałeś, więc jak łowisz na ponad 100 metrach to bierzesz wersję 3.5int, a jak łowisz blisko jak na feedera to 2.75lb. Wszystkie pośrednie wartości są dopasowane do odległości i zestawu jaki masz.

Offline Ytr

• Ekspert
  • Reputacja: 94
  • Ryb, ryb Hura!!!
    • Galeria
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 26.12.2018, 22:18 »
Krzywa ugięcia to nie ciężar wyrzutu, ale te dwie wartości są ze sobą powiązane. Prawdą jest natomiast, że krzywą ugięcia wędziska i jego długość należy dobrać do techniki jaką chcemy łowić. 
Bartek

Offline Koń

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 533
« Odpowiedź #7 dnia: 26.12.2018, 22:32 »
Na takie łowienie jak opisałeś, to nie ma siły - 3,75 będzie za mocna. Jeśli ryby do 15 kg, i nie ma tam jakichś wielkich zaczepów, to spokojnie bierz 3,0 lb, albo nawet jakieś mniej paraboliczne 2,75.

Offline piotrrd

• Ekspert
  • Reputacja: 81
« Odpowiedź #8 dnia: 27.12.2018, 11:21 »
Cena jest tak atrakcyjna, że szkoda nie kupić.
Ja mam już 3lb dokupiłem właśnie 3,5+lb

Najlepsze wędki jakie miałem, kupiłem w tym roku też najwyższą serię tribala i jednak wolę tx9.
Docenisz ten kij, przy rzucaniu to bajka jak się ładuje i jak oddaje energię.
Przy holu nie ważne (w tym roku przedział od 5 do 16kg) nic się nie spina, zapas mocy 3lb ma na tyle duży, że nie ma opcji żeby nie wyholować największych kabanów jakie tylko pływaja w europie.

Mi 3.5lb+ potrzebne jest do łowienia na 70-80 metrach ze sporym pakunkiem kulek w pva.
Ja tam jestem zakochany w tx9 miałem już kupować century c2, ale w niczym prócz prestiżu nie są lepsze od tx9.

Cena jest atrakcyjnia bo wchodzi już nowy model tx9 z uchwytem ci4 (model na 2019)

Offline MateuszAnglia

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 27.12.2018, 12:40 »
Cena jest tak atrakcyjna, że szkoda nie kupić.
Ja mam już 3lb dokupiłem właśnie 3,5+lb

Najlepsze wędki jakie miałem, kupiłem w tym roku też najwyższą serię tribala i jednak wolę tx9.
Docenisz ten kij, przy rzucaniu to bajka jak się ładuje i jak oddaje energię.

Rozwiałeś moje wątpliwosci :) Zaraz zamówie. Jak przyjdzie po nowym roku to może wrzuce jakies zdjecia. Napiszę później post jaki młynek dobrać do tego ale pierw zobaczę co bym chciał i ile warto wydać.

Tymczasem dzięki pozdrawiam :thumbup: