Autor Wątek: Torby wędkarskie. Jakie posiadacie/polecacie?  (Przeczytany 27527 razy)

Offline Marcin

• Ekspert
  • Reputacja: 119
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Torby wędkarskie. Jakie posiadacie/polecacie?
« Odpowiedź #15 dnia: 15.05.2015, 00:23 »
Ja planuje niedługo kupić torbę Drennana carry all w rozmiarze small, czytałem wiele pozytywnych opinii :)
Pozdrawiam
Marcin

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 981
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #16 dnia: 15.05.2015, 00:43 »
Ja planuje niedługo kupić torbę Drennana carry all w rozmiarze small, czytałem wiele pozytywnych opinii :)
Ja miałem Large, teraz mam Medium. Nie można tym torbom nic zarzucić. Mi jedynie brakuje jakichkolwiek przegródek w środku. Plusem są komory na siatkę, podbierak, tacki.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Marcin

• Ekspert
  • Reputacja: 119
« Odpowiedź #17 dnia: 15.05.2015, 00:45 »
Akurat mi pasuje, że nie ma tam przegródek, bo moje feederowe pudełko pięknie będzie się mieściło :)
Pozdrawiam
Marcin

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
« Odpowiedź #18 dnia: 15.05.2015, 01:27 »
Akurat mi pasuje, że nie ma tam przegródek, bo moje feederowe pudełko pięknie będzie się mieściło :)
No tak. To właśnie zależy jak sobie każdy z nas organizuje pakunek.
Najlepiej byłoby, gdyby były przegródki można było montować i demontować (np. przypinane na rzepy). Tak jest w niektórych futerałach czy torbach.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline jakub_wr

• Ekspert
  • Reputacja: 113
« Odpowiedź #19 dnia: 26.06.2015, 11:23 »
Szukam plecaka w którym mogę zmieścić wszystkie graty, łącznie z zanętami i prowiantem. Minimum 70 litrów.  Chodzi o to żeby jak największy ciężar wrzucić na plecy a w ręce tylko wędki i krzesło.

W oko wpadł mi plecak z decathlon:

https://www.decathlon.pl/plecak-rucksack-100-l-new-id_8297654.html

ciekawa jest też ANACONDA CLIMBER:

http://sklep-karpiowy.pl/torby-plecaki/1383-anaconda-climber-pack-extra-large.html

Macie inne typy? Możecie coś polecić?

Offline Chaotic

• Ekspert
  • Reputacja: 103
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #20 dnia: 26.06.2015, 11:30 »
...  Chodzi o to żeby jak największy ciężar wrzucić na plecy a w ręce tylko wędki i krzesło.

Ciekawy pomysł ...ten z decathlonu wygląda dobrze

Ja ostatnio w prawej ręce zamieniłem wiadro 25 l na torbę typu carry all i kombinuje z krzesłem na plecy oraz odchudzeniem full sztywnego pokrowca na wędki (z pleców) i przeniesienie do reki - tylko jeszcze się u mnie nie zdarzyło żeby modyfikacja transportowa przyniosła redukcję wagi :D

Przemysl jeszcze duży szeroki quiver na plecy;  wedki dopięte po bokach a w środku ogromna komora

Pozdrawiam
Olo

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
« Odpowiedź #21 dnia: 26.06.2015, 12:09 »
Ja ostatnio zakupiłem plecako-torbę z Korum. Jestem bardzo zadowolony. Rzeczywiście, przeniesienie ciężaru na plecy okazało się lepszym rozwiązaniem niż noszenie torby na ramieniu. Dodatkowo, plecak ten mogę zamocować do krzesła i nosić torbę + krzesło na plecach.
Kupiłem też pokrowiec, do którego mogę podpiąć parasol, zapakować ramiona, podpórki i sztycę do podbieraka. Tym sposobem mam obie ręce wolne i mogę przemieszczać się komfortowo na większe odległości. Trochę obawiałem się tych zakupów, bo wiadomo jak to jest, kiedy kupuje się coś przez internet i nie widzi tego osobiście. Teraz jestem jednak bardzo zadowolony :)
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Adeptus

• Ekspert
  • Reputacja: 61
« Odpowiedź #22 dnia: 26.06.2015, 12:21 »
Ja ostatnio zakupiłem plecako-torbę z Korum. Jestem bardzo zadowolony. Rzeczywiście, przeniesienie ciężaru na plecy okazało się lepszym rozwiązaniem niż noszenie torby na ramieniu. Dodatkowo, plecak ten mogę zamocować do krzesła i nosić torbę + krzesło na plecach.
Kupiłem też pokrowiec, do którego mogę podpiąć parasol, zapakować ramiona, podpórki i sztycę do podbieraka. Tym sposobem mam obie ręce wolne i mogę przemieszczać się komfortowo na większe odległości. Trochę obawiałem się tych zakupów, bo wiadomo jak to jest, kiedy kupuje się coś przez internet i nie widzi tego osobiście. Teraz jestem jednak bardzo zadowolony :)

Też myślę o tym plecaku właśnie ze względu na to że można przypiąć ten fotel. A jak z pojemnością? wszystko Ci się mieści? Szkoda ze nie ma kieszeni na siatkę i kosz podbieraka jak ta z drennana
Mariusz
Fishing Fighters Team

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
« Odpowiedź #23 dnia: 26.06.2015, 13:23 »
Niestety, nie do końca wszystko się mieści. Moja poprzednia torba miała 55 litrów pojemności. Ta plecako-torba z Korum jest trochę mniejsza. Ale to może nawet dobrze, bo zmusiło mnie to do rezygnacji z niektórych zbędnych sprzętów.
Nie ma niestety komory na siatkę, kosz podbieraka i tacki, co z kolei jest zaletą torby Drennana.
Dlatego też podjąłem następujące decyzje:
- siatkę mam w torbie na siatkę (torba na siatkę Drennana jest chyba najlepszą torbą na siatkę, jaką widziałem) i spoczywa sobie ona w bagażniku. Nie biorę w ogóle siatki nad wodę. Zwykle wypuszczam ryby zaraz po złowieniu, więc jest mi ona niepotrzebna. Poza tym nawet wtedy, kiedy ją używam, to po wędkowaniu jest ona mokra i wkładanie jej do torby Drennana, którą użytkowałem wcześniej sprawiało, że miałem tam potem wodę i musiałem torbę czyścić. Kiedy więc zdecyduję się zabrać siatkę, to wezmę ją w tej torbie na siatkę, żeby potem w niej zabrać siatkę z łowiska.
- kosz do podbieraka podpinam do plecako-torby Korum. Producent przewidział w tym celu specjalne zaczepy u podstawy torby. Niosąc torbę na plecach, kosz wisi z tyłu na dnie torby.
- tacki umieszczam wewnątrz składanego krzesła.

Nowa torba ma tak wiele kieszeni na zewnątrz i wewnątrz, że odeszły mi też różne pudełka i pokrowczyki.

Ja jednak nie biorę na ryby za dużych ilości zanęt i przynęt. Gdybym brał ich więcej, to z pewnością torba byłaby za mała.
Może wtedy dobrym rozwiązaniem byłby taki plecak? -> http://sklepdrapieznik.pl/sklep/torby-i-plecaki-korum/12227-plecak-korum-itm-rucksack.html
Pozdrawiam
Mateusz

Offline bigdom

• Ekspert
  • Reputacja: 67
  • Mam swoje zdanie i nie zawaham się go użyć!!!
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #24 dnia: 26.06.2015, 13:28 »
Plecak! Tak przeglądam ten wątek i się zastanawiam, czy Wy nie macie przypadkiem kilka rąk więcej ode mnie :D Wędki, torba, siedzenie... i to wszystko w rękach?

Nigdy w życiu nie złowiłem karpia i dobrze mi z tym :)
Dominik

Offline maniek

• Ekspert
  • Reputacja: 56
« Odpowiedź #25 dnia: 26.06.2015, 13:42 »
Ja mam taki sam jak Mateo i jestem bardzo zadowolony,bardzo fajny i funkcjonalmy i możliwość zamontowania krzesła,bardzo pomaga na długich dystansach,kiedy trzeba czasami zasówać na miejscówke ze 2-3 kilosy przez krzaciory,a w ręku mam tylko wtedy wędki i wiadro z paszą ;) :P

Offline jakub_wr

• Ekspert
  • Reputacja: 113
« Odpowiedź #26 dnia: 26.06.2015, 13:59 »
Torby nie mieszczą zanęt, pudełek, kanapek, termosu itd :) Musi być plecak a czym większy tym lepiej bo więcej ciężaru idzie na plecy.
Małe plecaki mają tą wadę że są za krótkie i zwyczajnie wbijają się w plecy, musi być długi żeby punkt podparcia był na tyłku. Do tego pas biodrowy.

To też fajne rozwiązanie dla tych co nie potrzebują plecaków

Offline Adeptus

• Ekspert
  • Reputacja: 61
« Odpowiedź #27 dnia: 26.06.2015, 14:34 »
Niestety, nie do końca wszystko się mieści. Moja poprzednia torba miała 55 litrów pojemności. Ta plecako-torba z Korum jest trochę mniejsza. Ale to może nawet dobrze, bo zmusiło mnie to do rezygnacji z niektórych zbędnych sprzętów.
Nie ma niestety komory na siatkę, kosz podbieraka i tacki, co z kolei jest zaletą torby Drennana.
Dlatego też podjąłem następujące decyzje:
- siatkę mam w torbie na siatkę (torba na siatkę Drennana jest chyba najlepszą torbą na siatkę, jaką widziałem) i spoczywa sobie ona w bagażniku. Nie biorę w ogóle siatki nad wodę. Zwykle wypuszczam ryby zaraz po złowieniu, więc jest mi ona niepotrzebna. Poza tym nawet wtedy, kiedy ją używam, to po wędkowaniu jest ona mokra i wkładanie jej do torby Drennana, którą użytkowałem wcześniej sprawiało, że miałem tam potem wodę i musiałem torbę czyścić. Kiedy więc zdecyduję się zabrać siatkę, to wezmę ją w tej torbie na siatkę, żeby potem w niej zabrać siatkę z łowiska.
- kosz do podbieraka podpinam do plecako-torby Korum. Producent przewidział w tym celu specjalne zaczepy u podstawy torby. Niosąc torbę na plecach, kosz wisi z tyłu na dnie torby.
- tacki umieszczam wewnątrz składanego krzesła.

Nowa torba ma tak wiele kieszeni na zewnątrz i wewnątrz, że odeszły mi też różne pudełka i pokrowczyki.

Ja jednak nie biorę na ryby za dużych ilości zanęt i przynęt. Gdybym brał ich więcej, to z pewnością torba byłaby za mała.
Może wtedy dobrym rozwiązaniem byłby taki plecak? -> http://sklepdrapieznik.pl/sklep/torby-i-plecaki-korum/12227-plecak-korum-itm-rucksack.html

Jak zwykle wyczerpująca odpowiedz :thumbup:
Zazwyczaj też nie biorę siatki jednak na zawody albo treningi już tak więc czasem by się przydała. A czy na tym zaczepie co montujesz kosz zaczepiłaby się też siatka? szczerze to nawet nie chce wkładać siatki do pokrowca bo to potem dodatkowe czyszczenie a tak to po łowieniu wykładam ją w garażu i z głowy.
Też tackę trzymam w krześle.
Muszę przyznać że dobrze jesteś zorganizowany. U mnie straszny burdel na kółkach dosłownie i w przenośni bo wszystko razem z wiadrem ładuję do torby z ikei i stawiam ją na wózku do przewożenia skrzynek z piwem a na to krzesło w które wtykam wędki itp. :) A do tego jeszcze mała torba przez ramię wiec masakra. Muszę coś z tym zrobić ale najpierw kompletowałem sprzęt a teraz dopiero będę to porządkował :D

Fajny patent Jakub
Mariusz
Fishing Fighters Team

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
« Odpowiedź #28 dnia: 26.06.2015, 17:55 »
A czy na tym zaczepie co montujesz kosz zaczepiłaby się też siatka? szczerze to nawet nie chce wkładać siatki do pokrowca bo to potem
Taka prosta siatka pewnie by się dała zaczepić, ale większa zawodnicza to będzie ciężko.

Tak wyglądają te zaczepy (są dwa w komplecie).

Na zawody to już trzeba więcej sprzętu. Myślę, że taka plecako-torba będzie za mała.
Jak napisał Jakub, tutaj może się przydać duży plecak.

Ja kupiłem tę torbę właśnie po to, żeby móc ją przyczepiać do krzesła.

Taka organizacja nie jest wcale łatwa. Często trzeba przerobić kilka różnych wariantów, żeby w końcu odnaleźć najelsze dla siebie rozwiązanie. Najgorzej mają pewnie ci z nas, którzy łowią co chwila na innym łowisku. Na jedno można dojechać autem, na inne trzeba dość mniejszy lub większy kawałek. Jeśli dodatkowo łowi się różnymi metodami, to trzeba się przepakowywać.
Ja cały czas coś udoskonalam i kombinuję :)
Pozdrawiam
Mateusz

Offline DamianS

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 3