Autor Wątek: Uszczelnienie Daiwa Magsealed. Wasze doświadczenia  (Przeczytany 2434 razy)

Offline Wiecho

• Ekspert
  • Reputacja: 402
  • Nie znoszę chamstwa i prostactwa
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Posiadam młynek Fuego LT 6000D. Od maja do końca sierpnia używałem go na środkowej Wiśle do klasycznego feedera z koszykami 70-110g.  W sumie był ponad 30 razy na rybach.  Pod koniec sierpnia zaczął fiksować ( przeskakiwać) stoper wstecznych obrotów. 
Po powrocie do Katowic leżał sobie aż ostatnio go rozebrałem. Okazało się, że przyczyną niesprawności był ciemny, czerwonawy i bardzo gęsty olej magsealed który wydostał się z uszczelnienia i popłynął sobie po bębnie (bieżni) po której toczą się wałeczki stopera.  Wałeczki się pokleiły i dalej wiadomo. 
Problem niewielki, wystarczyło przemyć spirytusem, potem 1 kropelka oleju daiwy i wszystko działa. Niemniej jednak w warunkach "polowych"  takiej niedużej ale irytującej usterki usunąć się raczej nie da.
Coś mi się wydaje , że to reklamowane uszczelnienie lepiej całkiem usunąć i mieć spokój.

Co do młynków Fuego i Exceller 6000D które pracowały w parze, to jestem z nich bardzo zadowolony. To potężne wyciągarki do konkretnej roboty. Po sezonie nie zauważyłem żadnych powiększonych luzów itp śladów zużycia.  Jesli ktoś szuka młynka do ciężkiej orki to polecam.
Przy okazji dodam, że  Fuego i Exceller mają identyczny mocny i dobrze ułożyskowany napęd. Exceller nie posiada jednak uszczelnienia magsealed , pojedynczego łożyska pod szpulą oraz,  co w/g mnie najistotniejsze, ma nitowany, nierozbieralny knob.  Nie wiedziałem o tym kiedy go kupowałem. Warto wziąć to pod uwagę przy zakupie bo różnica w cenie jest stosunkowo nieduża. 
Wiesiek

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
Odp: Uszczelnienie Daiwa Magsealed. Wasze doświadczenia
« Odpowiedź #1 dnia: 19.11.2019, 21:56 »
Nie chce wywoływać Czesława do tablicy, ale  LT w wersji 6000 do takich ciężarów to nie jest optymalne rozwiązanie. A gdzie tam smar magnetyczny? Nie ma tam magsealed
Moje Daiwy z serii Frearms są jak nowe.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
Marcin

Offline Wiecho

• Ekspert
  • Reputacja: 402
  • Nie znoszę chamstwa i prostactwa
« Odpowiedź #2 dnia: 19.11.2019, 22:25 »
W Fuego LT jest uszczelnienie magsealed. Jest nawet odpowiedni napis na pudełku i na kołowrotku.  Co do mocy modeli LT 6000 także  nie mam wątpliwości.  Koło napędowe jest bardzo duże, zęby także spore i szerokie. Łożyska tez słusznych rozmiarów. Pinion podparty sztywno na dwóch łożyskach. Średnica stalowej osi 5mm. Korpus sztywny, luzy praktycznie niewyczuwalne, praca bardzo gładka i cicha.
Jak trzeba to i pociąg da radę ruszyć :P
Zaglądałem do nich po kupnie aby sprawdzić smarowanie ale było OK. Zimą oba młynki rozbiorę i poszukam śladów zużycia. Wiele powie na ten temat kolor smaru.  Porównam też zużycie z nowymi  Ultegrami 5500 XSD których także w tym sezonie często na Wisle używałem.  Gdyby mnie zapytano którymi młynkami lepiej mi się łowiło to gdyby nie irytująca usterka Fuego trudno byłoby mi powiedzieć.
Wiesiek

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 21.11.2019, 18:09 »
Niestety też zauważam problem w innych modelach LT, doszczelnionych przez MagSealed, nawet tych droższych.
W moich modelach też ferrofluid wydostał się poza uszczelnienie, póki co młynek działa ok, ale nie znaczy to, że lada chwila nie będzie puszczać blokada.
Ferrofluid wypływa z uszczelnienia i dostaje się na tuleję, która śmiga wewnątrz łożyska oporowego, to właśnie może być przyczyną braku blokady obrotów wstecznych, może nie całkowitego, ale na pewno irytującego :facepalm:
A wszystko przez to, że przesadzili z ilością!
Ferrofluidu jest bardzo dużo i stąd też jego obecność nie tam gdzie trzeba.
Ktoś przedobrzył ;)

W starszych Daiwach, gdzie owo uszczelnienie też jest, większego problemu nie ma, bo płynu jest mniej.

Trochę lipa, co by nie mówić.

Jedyna opcja, to taka, żeby wytrzeć wszystko dokładnie i nawet nieco odsączyć podkładkę z owym środkiem.
Poza tą przykrą przypadłością, Daiwy LT naprawdę są godne uwagi. Mocarne i leciutkie konstrukcje.
Wchodzą do oferty nowe modele, więc znów będzie w czym wybierać.
Nie skreślam LT, bo nie warto.
Jednak te "poprawianie fabryki" to jakaś zmora naszych czasów ;)
Czesiek

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 16.01.2025, 13:19 »
Temat trochę już zleżały :D ale zapytam tych którzy rozbierali te kołowrotki
Model FUEGO LT 6000 ma więksże koło zebatę od pozostałych rozmiarów tej serii ?
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline Berez

• Ekspert
  • Reputacja: 159
« Odpowiedź #5 dnia: 16.01.2025, 14:52 »
Temat trochę już zleżały :D ale zapytam tych którzy rozbierali te kołowrotki
Model FUEGO LT 6000 ma więksże koło zebatę od pozostałych rozmiarów tej serii ?

Tak ma większe od pozostałych rozmiarów

Wymiary dużego koła zębatego:

6000 - 36mm
4000c - 32mm
4000cp - 30mm
- Arek -

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 17.01.2025, 09:46 »
Analogicznie rozmiar 5000 bedzie miał 34 czy jednak 32
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline Berez

• Ekspert
  • Reputacja: 159
« Odpowiedź #7 dnia: 17.01.2025, 11:40 »
Analogicznie rozmiar 5000 bedzie miał 34 czy jednak 32

Raczej 32mm bo rozmiar 5000 z literką c czyli compact body co oznacza, że body i napęd z rozmiaru 4000 różnica tylko w szpuli i wielkości rotora.
- Arek -