Autor Wątek: Nowe feedery Drennan Acolyte  (Przeczytany 33409 razy)

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 981
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
Odp: Nowe feedery Drennan Acolyte
« Odpowiedź #15 dnia: 23.09.2015, 23:15 »
Tak trzeba liczyć, że koło 1000 zł będzie kosztować.

Od dawna choruje na matchówkę Acolyte Ultra 13ft... teraz doszedł jeszcze feeder Acolyte Ultra 10ft... jak ja mam teraz spokojnie spać? Firmy wędkarskie się nad nami pastwią normalnie xD
:)
Trzeba uważać. Ogólnie dziś mamy przeróżnego towaru tyle, że czasem ciężko to ogarnąć. Człowiek kupi telefon, jeszcze go dobrze nie opanuje, a tu już kolejny lepszy model :)
Nie można dać się wciągnąć za mocno w tę grę. Potem człowiek chce coraz więcej zarabiać, coraz więcej pracować. Cierpimy na tym my sami, nasze rodziny. A potem Acolyte leży częściej w domu niż na podpórkach, bo z tego wszystkiego nie mamy czasu jechać na ryby.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Marcin Cichosz

• Ekspert
  • Reputacja: 431
  • Feeder Fans
    • Galeria
    • Feeder Fans
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 24.09.2015, 07:46 »
Przykre to ale prawdziwe.

Offline Czarek

• Ekspert
  • Reputacja: 88
  • FKM
    • Galeria
    • FKM
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #17 dnia: 24.09.2015, 08:57 »
Tysiaczek za kijek - no no. Polska w ruinie.
A na poważnie pytanie do bardziej doświadczonych Kolegów: czy w okolicy można taki kijek pomacać i nim pomachać? Czy tu akcja wędki jest naprawdę taka niesamowita, że warto takie wydatki ponieść?
Czy raczej to mit marki?
Pozdrowienia
Czarek FKM

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #18 dnia: 24.09.2015, 09:02 »
Mam nadzieje że tak bo zamierzam kliknąć kup teraz :)

Wysłane z mojego U2 przy użyciu Tapatalka

Offline Marcin

• Ekspert
  • Reputacja: 119
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #19 dnia: 24.09.2015, 09:03 »
Tak trzeba liczyć, że koło 1000 zł będzie kosztować.

Od dawna choruje na matchówkę Acolyte Ultra 13ft... teraz doszedł jeszcze feeder Acolyte Ultra 10ft... jak ja mam teraz spokojnie spać? Firmy wędkarskie się nad nami pastwią normalnie xD
:)
Trzeba uważać. Ogólnie dziś mamy przeróżnego towaru tyle, że czasem ciężko to ogarnąć. Człowiek kupi telefon, jeszcze go dobrze nie opanuje, a tu już kolejny lepszy model :)
Nie można dać się wciągnąć za mocno w tę grę. Potem człowiek chce coraz więcej zarabiać, coraz więcej pracować. Cierpimy na tym my sami, nasze rodziny. A potem Acolyte leży częściej w domu niż na podpórkach, bo z tego wszystkiego nie mamy czasu jechać na ryby.
Prawda, no ale powiedz sam jak sprawdza się Twój Acolyte? :) Różnica w porównaniu do wędek za 200-300zł pewnie jest ogromna? :)
Pozdrawiam
Marcin

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
« Odpowiedź #20 dnia: 24.09.2015, 13:26 »
Trudno to ocenić. Trzeba wziąć pod uwagę, że 200 funtów ma inną wartość dla Anglika, a inną dla Polaka. Do niedawna sprzęt Drennana w ogóle nie był obecny w polskich sklepach. Polscy handlarze chcieliby, aby ceny tego sprzętu były niższe, w szczególności dla dużych odbiorców (rozmawiałem z panią z Drennana zajmującą się polskim rynkiem), jednak Peter jest nieugięty - cena ma być jednakowa dla wszystkich.
Znam kilku angielskich wędkarzy, z którymi koresponduję. Dla nich zakup takiej wędki nie jest czymś aż tak wyjątkowym. Niektórzy mają po kilka takich wędek.
Za przeciętne dobre wędzisko spinningowe złożone w polskiej pracowni też zapłacimy ok. 1400 zł. Bardzo drogie są same przelotki. Jedna średnia przelotka SiC może kosztować 50 zł.
W spławikówce Acolyte z pewnością sam blank robi wrażenie. Lekkość kija, smukłość blanku, jego akcja i zdobienie sprawiają, że chce się nim łowić. Gdybym miał okazję kupić tego typu wędkę za 700 zł, to pewnie bym to zrobił. Bez względu na markę. Nie miałem jednak takiej okazji. Zdarzyło mi się kupić bolonkę nieznanej firmy za 200 zł i uznałem, że łowi mi się na nią o wiele lepiej niż na dwukrotnie droższe kije Milo i Trabucco, które sprzedałem, zostawiając sobie tę właśnie jedną wędkę.
Trzeba rozsądnie ocenić swoje możliwości i potrzeby. Osobiście, gdybym na przykład nie był kawalerem, to pewnie nie zdecydowałbym się na zakup takiego kija.
Podsumowując, myślę, że zakup tego typu wędziska za tę cenę niekoniecznie musi być przejawem wędkarskiego snobizmu i z pewnością niejeden polski wędkarz, który może sobie na to pozwolić, uzna, że warto zapłacić 1000 zł za taką wędkę.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 524
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #21 dnia: 24.09.2015, 13:44 »
Trochę mnie dziwi podejście pana P. Jako człowiek interesu na pewno ma rozeznanie co do możliwości nabywczych w danych krajach! Skoro w Anglii to jest dobry sprzęt Standard ,to czemu u nas ma być premium? Ciekaw jestem ceny producenta tych cudów! Tak czasem patrze na wyprzedaże ,np koszy Prestona! Lecą o niemal 2/3,a raczej nie po kosztach są oddawane!
Arek

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
« Odpowiedź #22 dnia: 24.09.2015, 13:52 »
Ja w ogóle nie znam się na handlu. Zdania są chyba podzielone. Rozmawiałem ostatnio z właścicielem niewielkiego sklepu wędkarskiego. On uważa, że polityka jednakowych cen jest dobra, bo dzięki temu on też może coś sprzedać. Gdyby zaś wielki odbiorca miał znacznie niższe ceny, to on być może musiałby zamknąć interes.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #23 dnia: 24.09.2015, 14:03 »
To co piszesz jest pewne Mateo! Ale nie w każdym Landzie jest wielki sklep! Wiadomo że i ceny hurtowe są negocjowalne dla wielkich nabywców! Ale ilu ich jest w wędkarskim interesie naszego kraju? Mam w swoim mieście 2 sklepy C.W. Duzy asortyment. w porównaniu z mniejszymi sklepikami! Ale ceny niestety wyraźnie wyższe!Głupi przykład! Pojechałem z starszym Panem H. kupić bolonkę ! Wszystkie sklepy zjechane nic nie pasowało! W końcu w sklepie C.W trafiliśmy! Kijek pasuje! Ale powystawowy typowo! Ryski,kreski otarcia! Mówię młodemu panu za ladą że owszem ale jako powystawowy ze zniżką! A on do mnie , a co ja mogę za rysę 2 zł zniżyć? Proszę pana mówię ,ja płacę za sprzęt nowy i nowy bez wad chcę dostać! Foch! Na szczęscie wyszedł właściciel(ojciec rarożka) Bo byśmy się szczepili. Oczywiście skoro panowie są zainteresowani jutro po 15stej nówka do odbioru! sory za Ofa ale czasem trudno się powstrzymać!
Arek

Offline maniek

• Ekspert
  • Reputacja: 56
« Odpowiedź #24 dnia: 24.09.2015, 14:21 »
Pojadę któregoś dnia z ciekawości pomacać nową i starą ???

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1269
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #25 dnia: 24.09.2015, 14:58 »
Od dawna choruje na matchówkę Acolyte Ultra 13ft...

Bodaj najważniejszy użytkowy atut matchówek Acolyte Ultra to wyjątkowo niska waga połączona z dobrym wyważeniem - pod tym względem z Ultrą konkurować mogą jedynie cienkoblankowe matchówki Rive R-Waggler, które tańsze bynajmniej nie są. Dla mnie jest to atut bardzo pożądany w przepływankowym kontekście, gdzie wędzisko cały czas trzyma się w ręce, wykonując nim rozmaite manewry. Jeżeli jednak ktoś nie jest bardzo wyczulony w kwestii wagi ani nie marzy o efektownie wyglądającym blanku i szuka po prostu przyjemnej matchówki kategorii lekkiej w angielskim stylu (delikatna szczytówka), może z czystym wędkarskim sumieniem zaoszczędzić sporo kasiory, nabywając np. 13' Shakespeare Superteam (poniżej 500 zł), Matrix Reflex Light (w promocji poniżej 500 zł) lub ewentualnie nieco droższego Drennana MatchPro Ultralight albo Rive RM6 Light, które nadal będą około 250 zł tańsze od Acolyte Ultra.

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #26 dnia: 24.09.2015, 15:42 »
To jest duża różnica. Ja w Anglii muszę odlożyć tygodniową pensje (na dwa takie feedery) w Polsce za to miesięczną. Nie może być różnicy w cenie bo już widzę naszych rodaków kupujących w PL sprzedajacych w UK...

Wysłane z mojego U2 przy użyciu Tapatalka

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #27 dnia: 24.09.2015, 15:45 »
Stary ! Chyba trochę jesteś w plecy! Nie wiem jak w innych regionach ale w moim 2 k.pln to już dobra pensja! Kupisz kijek ,ale zyć trzeba! I jasne kupią dwa kije ,bilet na samolot i pojadą się dorobić na sprzęcie do UK. No weź!
Arek

Offline Marcin

• Ekspert
  • Reputacja: 119
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #28 dnia: 24.09.2015, 18:46 »
Tak jak pisał Modus jednym z najważniejszych dla mnie faktorów przy wyborze wędki jest jej waga. Posiadam obecnie matchówkę Tubertini Xenia i uważam, że jak dla mnie jest to dobra wędka wystarcza mi w zupełności to jak jest wykonana czy jak pracuje, ale waży około 200gr. Jestem tak wymagający co do mojego sprzętu, że byłbym w stanie zapłacić 4 razy więcej, żeby mieć wędkę o 50gr lżejszą, tak samo z feederem.
Tu nie chodzi o żaden snobizm i tak nikt poza mną nie bedzie wiedział co za kij leży na podpórkach, tu chodzi o wygodę i o komfort, a za to uważam, że można zapłacić. Obecnie też jestem kawalerem, a jakby się uprzeć to na wędkę jestem w stanie zarobić w jeden dzień, mimo tego i tak na razie tego nie zrobię bo to, że na nią choruje nie znaczy wcale, że zastawię dom i zamieszkam w psiej budzie żeby tylko ją mieć i żeby ładnie wyglądała w szafie, nie. Wędka będzie mnie męczyła, ale na razie mam inne ważniejsze wydatki :) na luksus przyjdzie jeszcze czas.
Zgadzam się też z tym, że dla nas 1000 zł to co innego niż 200 funtów dla anglika, ale niestety w takich realiach żyjemy.
Pozdrawiam
Marcin

Offline Czarek

• Ekspert
  • Reputacja: 88
  • FKM
    • Galeria
    • FKM
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #29 dnia: 24.09.2015, 20:25 »
Panie Modus