Autor Wątek: Shimano Beastmaster CX Light Feeder - opinie  (Przeczytany 16606 razy)

Offline masters

• Ekspert
  • Reputacja: 30
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Shimano Beastmaster CX Light Feeder - opinie
« dnia: 12.11.2015, 15:59 »
Witam,

Poszukuję informacji-opinii nt ww feederka, chciał bym się dowiedzieć jak z jego czułością, z opisu to szczytówki ma delikatne 0.5, 1 i 1,5 oz, jaka akcja, czy do delikatnego wędkowania blisko brzegu się nada i ogólnie czy warto w ten kijek zainwestować kilka złotych ;)

Dzięki za informacje

Podstawowe parametry
 Długość    335 cm
 Ilość sekcji    3 + 3
 Ciężar rzutu    do 70 g
 Materiał wędki    węgiel HPC60 + Biofibre
 Materiał rękojeści    korek + EVA
 Uchwyt kołowrotka    Shimano
 Ilość przelotek    14
 Typ przelotek    Shimano Hardlite
 Typ sprzęgła wędki    cierniówa
 Wzmocnienie sprzęgła wędki    wiązanie
 Końcówka wędki    metalowa
 Uchwyt do haka    tak
 Waga    166 g
 Długość transportowa    116 cm
 Szczytówka    węgiel SGSD 0,5 oz
 Szczytówka    węgiel SGSD 1 oz
 Szczytówka    węgiel SGSD 1,5 oz
Shimano Super Ultegra AX 12`+ Shimano Twin Power 4000HG, Shimano Super Ultegra AX 10,6` + Shimano Sustain 4000FG, Matrix Superbox S36.

Offline Maciek

• Ekspert
  • Reputacja: 74
  • Dzień bez wędkowania jest dniem straconym.
Odp: Shimano Beastmaster CX Light Feeder - opinie
« Odpowiedź #1 dnia: 12.11.2015, 17:03 »
Obecnie tego kijka nie posiadam ,ale użytkowałem przez jakiś okres i muszę przyznać że to bardzo fajny kijek .Na pewno wart swojej ceny ,tym bardziej w promocji .Co do szczytówek to są dojść czułe (choć gdyby były szklane były by jeszcze czulsze), ja właśnie używałem tego kijka do łapania drobnej ryby i jak najbardziej się do tego nadawał.Decyzję o zakupie tego kijka podjąłem po obejrzeniu tych dwóch filmików:

Praca kijka przy małej rybie

i przy dużej

Maciek

Offline bysio204

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #2 dnia: 12.11.2015, 18:43 »
Fajny kijek, ciekawi mnie na jaki dystans można nim rzucić koszykiem 40 gr ,czy się nie połamie

Offline Smolar4321

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 8
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 12.11.2015, 19:02 »
Mam wersję medium 12ft/100g super wędka z dużym zapasem mocy ;) dość czułe węglowe  szczytówki 1;2;3oz  łowię tą wędką od lutego i naprawdę polecam serię BeastMaster CX, też się zastanawiam nad wersją light :)
Kamil

Offline Maciek

• Ekspert
« Odpowiedź #4 dnia: 12.11.2015, 19:05 »
Fajny kijek, ciekawi mnie na jaki dystans można nim rzucić koszykiem 40 gr ,czy się nie połamie
Na to pytanie nie odpowiem ,bo nie zakładałem na niego koszyków większych niż 10 g + zanęta,a i nigdy nie sprawdzałem jak daleko można z niego rzucić ,ale tym ciężarem 30 m (+- 5)osiągałem bez problemu.Co do połamania miałem pecha że mój trzasnął przy holu ryby :( (wada fabryczna bo przypon 0,12 wytrzymał ,a kij nie),ale nie zraziło mnie to do serii BeastMaster i zakupiłem Medium .
Muszę przyznać że po przypomnieniu sobie tych filmików znowu ciągnie mnie do Lighta  8)
Maciek

Offline bysio204

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #5 dnia: 12.11.2015, 19:33 »
Chyba też skuszę się na ten kijaszek w połączeniu z Zauberem 3000 cf będzie fajny komplecik.

Edycja administratora: http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=1878.0

Offline Radar

• Ekspert
  • Reputacja: 368
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 12.11.2015, 19:53 »
Dzisiaj przyjechał do mnie ten kijek.

Starannie wykonany.

Na sucho pracuje bardziej twardo niż Daiwa D Fish ale też kluskowato.

Myślę, że będzie kijem miękkim i łatwo będzie nim łowić.

Więcej info po pierwszych próbach nad wodą.
Nie krytykuj bo dostaniesz bana.

Radek

Offline fish007

• Ekspert
  • Reputacja: 91
  • Method Feeder Fishing
    • Galeria
    • Method Feeder Fishing
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #7 dnia: 12.11.2015, 20:01 »
Na to pytanie nie odpowiem ,bo nie zakładałem na niego koszyków większych niż 10 g + zanęta,a i nigdy nie sprawdzałem jak daleko można z niego rzucić ,ale tym ciężarem 30 m (+- 5)osiągałem bez problemu.Co do połamania miałem pecha że mój trzasnął przy holu ryby :( (wada fabryczna bo przypon 0,12 wytrzymał ,a kij nie),ale nie zraziło mnie to do serii BeastMaster i zakupiłem Medium .
Muszę przyznać że po przypomnieniu sobie tych filmików znowu ciągnie mnie do Lighta  8)
Seria CX generalnie ma taki dziwny urok że lubi się złamać podczas holu ryby lub podczas wyrzutu, można o tym poczytać w necie aczkolwiek nikt się nie lubi chwalić że takie cosik mu się przydarzyło, jeżeli masz możliwość to poszukaj BX-ów, czasami można kupić nówkę, ja moje BX-y katuję i nic się z nimi nie dzieje.
Method Feeder Fishing
https://www.facebook.com/Method-Feeder-Fishing-427686080710640/
Jazgarz - 26 cm
Ukleja - 26 cm
Piekielnica - 16 cm
Kiełb - 22 cm
Sumik Karłowaty - 44 cm

Offline Maciek

• Ekspert
« Odpowiedź #8 dnia: 12.11.2015, 20:16 »
Seria CX generalnie ma taki dziwny urok że lubi się złamać podczas holu ryby lub podczas wyrzutu, można o tym poczytać w necie aczkolwiek nikt się nie lubi chwalić że takie cosik mu się przydarzyło, jeżeli masz możliwość to poszukaj BX-ów, czasami można kupić nówkę, ja moje BX-y katuję i nic się z nimi nie dzieje.
Rozglądam się za tą serią już od dłuższego czasu ,jednak nówkę Light lub Medium nie namierzyłem :( Hevy owszem trafiają się ,ale lżejsze wersje raczej nie do zdobycia, a takimi rzeczami jak trzaskające kije ,czy źle chodzący kołowrotek (nie ważne ile kosztował i jakiej marki) trzeba się "chwalić" , sprzedawcy też czytają fora i niech przekazują przedstawicielom firm że ich produkt nie będą się sprzedawać bo wstawiają ludziom badziewie , lub produkt nie pełno wartościowy.Przynajmniej ja tak postępuję.
Maciek

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #9 dnia: 12.11.2015, 20:24 »
Na wczorajszej zasiadce miałem założoną szczytówkę 0.5 oz i koszyk 30gr z ładunkiem śmigał aż miło,każdy kij mozna złamać przy zarzucie ale od czego mamy rozum
Staś
Klasyczny Feeder

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 524
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #10 dnia: 12.11.2015, 20:41 »
Raczej staram się nie być złośliwy na forum. Ale jakoś tak mi w pamięci utkwiło że Trabucco to poziom Jaxona. Bo szczytówki nie halo i coś tam. Komuś się zdarzyło i łatka przypięta. Ale sprzęt R. Trabucco jest w cenie niewiele wyższej od budżetowej. A tu w wątku o sprzęcie hołubionym, min. z średniej półki wzwyż i takie problemy?? Dodać do tego problemy niektórych z kołowrotkami Aero? Może nie warto czasem szufladkować ???  Raczej nie ma producenta co by się ustrzegł skuchy!
Arek

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #11 dnia: 12.11.2015, 20:52 »
Zdarzyć może się wszystko,ale nie ma co generalizować,To bardzo fajny kij i tyle
Staś
Klasyczny Feeder

Offline Maciek

• Ekspert
« Odpowiedź #12 dnia: 12.11.2015, 20:53 »
Raczej staram się nie być złośliwy na forum. Ale jakoś tak mi w pamięci utkwiło że Trabucco to poziom Jaxona. Bo szczytówki nie halo i coś tam. Komuś się zdarzyło i łatka przypięta. Ale sprzęt R. Trabucco jest w cenie niewiele wyższej od budżetowej. A tu w wątku o sprzęcie hołubionym, min. z średniej półki wzwyż i takie problemy?? Dodać do tego problemy niektórych z kołowrotkami Aero? Może nie warto czasem szufladkować ???  Raczej nie ma producenta co by się ustrzegł skuchy!
Arek,to prawda że nie ma firmy idealnej ,ale o twojej ulubionej firmie zdania nie zmienię ,choć to tylko moje zdanie.Wielu forumowiczów uważa że to dobra firma ,ja do nich nie należę i nic na to nie poradzę (być może postępuję źle,jednak po produkty tej firmy więcej nie sięgnę).Proszę się do mnie nie zrażać, taki po prostu jestem .
Maciek

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 524
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #13 dnia: 12.11.2015, 20:56 »
Nie mam powodu mieć na ciebie focha Maćku! ;) Tak tylko nie mogłem się powstrzymać od małej złośliwości! :)
Arek

Offline Maciek

• Ekspert
« Odpowiedź #14 dnia: 12.11.2015, 20:58 »
:) :beer:
Maciek