Witam!
Dostałem kilka pytań od kolegów o średnicę clipsa, więc chcę podać co i jak:
Clips w wersji której zakupiłem Large, ma średnicę w milimetrach taką jaką widzicie na zdjęciu.

Moja wędka ma tak jak widzicie na zdjęciu, w tym miejscu co chcę założyć clips. To miejsce jest za naklejką - oznaczeniem kija - wybrałem jako miejsce w którym będę stosował clips na moich 2 karpiówkach.

Bez clipsa mój zestaw wyglądał tak: (nie zwracajcie uwagi na clipsa, po prostu chodzi o to, że tak by wyglądało bez niego)

A teraz z clipsem - żyłka przeciągnięta przez clipsa: Swinger obciążyłem do dołu ciężarkiem, aby miał jak nawiększą wagę. pociągnąłem delikatnie do góry a to do dołu i chciałem zobaczyć czy clips trzyma. idealnie trzyma przy średnicy żyłki, którą zastowałem - 0,28 mm. Akurat ten clips jest dobrze dopasowany do mojego wędziska.

Z bliżej odległości - widzicie jak dobrze trzyma. w razie mocniejszego brania, nie ma problemu z wypięciem się clipsa.

Teraz średnica kolejnej wędki tym razem użyjemy Shimano. Średnica akurat w tym miejscu gdzie chciałbym zastosować clips jest równa 12,87 mm.

clips ładnie wygląda i jest idealnie dopasowany, ale ten clips przy tej średnicy wędki i akurat do tej wędki się akurat nie nadaje, co z tego, że ładnie wygląda i jest ładnie dopasowany do wędziska, jak nie trzyma? Widzicie sami poniżej na zdjęciu, wszystko się z clipsa odpina i spada... nie chodzi o swingera, tak jak na tym zdjęciu, ale clips który się przy delikatnym pociągnięciu spada. A więc do tej średnicy wędki Shimano, musiałbym dokupić drugi clips w wersji small - mniejszej - wtedy nadawalby się idealnie, lecz ja zakupiłem tak jak opisałem te clipsy do swoich dragonów dwu składowych i są idealne. Z Shimana nie będę miał tego problemu, bo wędka ładnie leży na tripodzie i jest mniejsza różnica między kołowrotkiem a 1 przelotką i tam akurat swinger wisi mi za 1 przelotką i jest po prostu tak jak powinno być.

Co do ceny clips nie jest tani. Jeżeli ktoś się zdecyduje się na jego zakup, najlepiej sprawdzić średnicę wędki a potem dopiero zakup. Na internecie jest sporo ofert, trzeba poszukać no i kupić jak najtańszym kosztem, ewentualnie poszukać clipsów innych firm. jest ich kilka i wtedy zdecydować się na zakup. Na dole podam tańszy produkt clips firmy MIKADO, może kogoś zainteresuje
http://allegro.pl/klips-wzmocniony-na-blank-2-szt-mikado-i5460318798.htmlZaznaczę tylko, że ten clips, który tutaj opisałem będę stosował do wędkowania na wodach stojących a nie jak w tytule, który kolega Mateo przeniósł i utworzył nowy wątek
Pozdrawiam
ps. poprawiłem zdjęcia z cali na milimetry

nawet na to uwagi nie zwracałem jeśli mam być szczery - chciałem na szybkiego a źle miałem ustawioną suwmiarkę

dzięki chłopaki za poprawkę