Autor Wątek: Klips (Power Grip Line Clips) do feedera brzanowego z alarmem  (Przeczytany 5898 razy)

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
Pyza jak myślisz ten kilp który kupiłeś

Znalazłby zastosowanie w rzecznym Feederze brzanowym z alarmem? W sensie czy poprawiłby sygnalizacje brania przez sygnalizator ?

Offline Pyza

• Ekspert
  • Reputacja: 543
  • Wody PZW - po prostu Pyza na swojskich wodach ;)
Odp: Klips (Power Grip Line Clips) do feedera brzanowego z alarmem
« Odpowiedź #1 dnia: 09.01.2016, 11:53 »
Pyza jak myślisz ten kilp który kupiłeś

Znalazłby zastosowanie w rzecznym Feederze brzanowym z alarmem? W sensie czy poprawiłby sygnalizacje brania przez sygnalizator ?

Witam kop3k, dzisiaj już nie mam jak, bo zaczynam II zmiany i idę na popołudnie do pracy, ale jutro wstanę wcześniej postaram się zamontować to na karpiówce, postawić wędkę pionowo i wypróbować, czy to się sprawdzi na rzece a myślę, że tak przy niewielkim uciągu wody. Jutro sprawdzę i dam Ci szybką odpowiedz ;) jak ten clip trzyma się na wędce i jak żyłka się po nim porusza w pozycji pionowej.

Pozdrawiam ;)
Koło PZW Iskra Kielce

Zapraszam na moje konto na YouTube:

https://www.youtube.com/channel/UC-WNdomDqMgACLhluPj8F6w

Sylwek

Offline Pyza

• Ekspert
« Odpowiedź #2 dnia: 09.01.2016, 12:18 »
Koledzy chciałem pokazać do czego ten clips służy, nie każdy o tym wie a nie raz mogą się przydać ten clips do Waszego wędkowania. Ja też przez większość czasu nie wiedziałam, że takiego coś istnieje :D stosowałem do tego gumki recepturki.... tutaj film pokazuje do czego to służy :)

A co do drugiego filmu, kop3k chodzi Ci o takie wędkowanie? Jak jest pokazane na filmie?

Widzisz mały uciąg wody i myślę, że ten clips w tym filmie na wędce też by dał radę. W razie brania ryby, żyłka wystrzeliłaby z clipsa, ale żeby się o tym przekonać, trzeba spróbować ;)

Przepraszam, że filmy wstawiam nie swojego autorstwa, ale nie mam niestety na to czasu no i też nie odpowiednia pora roku.. Ale materiał przedstawiony na filmie, jakoś to pokazuje ;)
Koło PZW Iskra Kielce

Sylwek

Offline Greg

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 27
  • Ulubione metody: mucha
« Odpowiedź #3 dnia: 09.01.2016, 12:44 »
Witam Panowie. Wydaje mi sie, ze ten klips będzie miał zastosowanie w przypadku, gdy nie mamy kołowrotka z wolnym biegiem. Zakładamy klips na wędkę i otwieramy kabłąk. Natomiast kiedy w użyciu jest kołowrotek z wolnym biegiem, klips moim zdaniem jest zbędny. Poprawcie mnie, jeśli sie mylę
Pozdrawiam

Sent from my iPhone using Tapatalk
Nic wystarczająco głupiego nie przychodzi mi do głowy

Offline kop3k

• Ekspert
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
« Odpowiedź #4 dnia: 09.01.2016, 12:54 »
Chciałem pokombinować z kątem wchodzenia żyłki na rolkę sygnalizatora.
Taki klips plus swinger żeby zmaksymalizowac kąt.
Jednak teraz myślę że to i tak nic nie da bo większość brań zamortyzuje szczytowka feedera czy brzanówki.
Pozdro

Offline Pyza

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 09.01.2016, 13:03 »
Ja mam tak skonstruowany Tripod i moje karpiówki, że jak postawię, to od kołowrotka do pierwszej przelotki, wisi mi swinger, i to jest nie odpowiednie. Bo jest mała odległość wskazująca branie swingera, jak na filmie drugim pokazałem, swinger koledze jak na filmie wisi za pierwszą przelotkę i na jaką się chce długość można upuścić swingera, po prostu pierwsza przelotka na drugim filmie zastępuje mu clips. Zastanówcie się jakbyście teraz mieli swingera przed pierwszą przelotką, co większość tripodów jest tak skontruowana, nie można już wydłużyć rozstawu ramion. Przynajmniej na moim i ten clips mi robi tą różnicę, od kołowrotka do swingera tzn dodatkową przelotkę. Gdy ryby delikatniej biorą i tylko małe skoki, decydują o szybkim zacięciu ryby, to nie raz nie wielkie odległości podnoszącego się swingera decydują o zacięciu ryby. No pewnie, że jak ryba sama się zatnie tak jak na filmie wyżej to sama idzie a wolny bieg robi swoje.

Koło PZW Iskra Kielce

Sylwek

Offline Pyza

• Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 09.01.2016, 13:10 »
Chciałem pokombinować z kątem wchodzenia żyłki na rolkę sygnalizatora.
Taki klips plus swinger żeby zmaksymalizowac kąt.
Jednak teraz myślę że to i tak nic nie da bo większość brań zamortyzuje szczytowka feedera czy brzanówki.
Pozdro

No to widzę, że sam podjąłeś decyzję ;) to czyli jutro nie będzie potrzebne pokazywanie jak to działa :) zaoszczędziłeś mi trochę wolnego czasu, który poświęcę rodzinie :D

Pozdrawiam
Koło PZW Iskra Kielce

Sylwek

Offline kop3k

• Ekspert
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
« Odpowiedź #7 dnia: 09.01.2016, 13:11 »
W swoich karpiowych kijach mam ten klips wbudowany i w poziomym ustawieniu kija czy szczyt skierowany w wodę ten klips robi robotę zwłaszcza gdy się używa młynka rozmiar 12 000 i więcej.
Anyway dzięki Pyza za chęci :thumbup:

Offline MichalZ

• Ekspert
  • Reputacja: 38
    • https://posciel.to
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #8 dnia: 09.01.2016, 14:42 »
Pyza ile dałeś za ten klip i gdzie , miejsce na które będziesz zakładał klip na wędce jaką ma średnicę ? Myślę o zastosowaniu go do źywcówki. 
Michał

Offline mirek

• Ekspert
  • Reputacja: 80
« Odpowiedź #9 dnia: 09.01.2016, 16:17 »
Zobacz w Fishpoint.

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 937
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #10 dnia: 09.01.2016, 17:26 »
Panowie wiecie jekie są dokładne średnice tych clipów large , small? -w katalogu nawet średnic nie znalazłem.
Maciek

Offline Pyza

• Ekspert
« Odpowiedź #11 dnia: 11.01.2016, 12:01 »
Witam!
Dostałem kilka pytań od kolegów o średnicę clipsa, więc chcę podać co i jak:

Clips w wersji której zakupiłem Large, ma średnicę w milimetrach taką jaką widzicie na zdjęciu.

Moja wędka ma tak jak widzicie na zdjęciu, w tym miejscu co chcę założyć clips. To miejsce jest za naklejką - oznaczeniem kija - wybrałem jako miejsce w którym będę stosował clips na moich 2 karpiówkach.

Bez clipsa mój zestaw wyglądał tak: (nie zwracajcie uwagi na clipsa, po prostu chodzi o to, że tak by wyglądało bez niego)

A teraz z clipsem - żyłka przeciągnięta przez clipsa: Swinger obciążyłem do dołu ciężarkiem, aby miał jak nawiększą wagę. pociągnąłem delikatnie do góry a to do dołu i chciałem zobaczyć czy clips trzyma. idealnie trzyma przy średnicy żyłki, którą zastowałem - 0,28 mm. Akurat ten clips jest dobrze dopasowany do mojego wędziska.

Z bliżej odległości - widzicie jak dobrze trzyma. w razie mocniejszego brania, nie ma problemu z wypięciem się clipsa.

Teraz średnica kolejnej wędki tym razem użyjemy Shimano. Średnica akurat w tym miejscu gdzie chciałbym zastosować clips jest równa 12,87 mm.

clips ładnie wygląda i jest idealnie dopasowany, ale ten clips przy tej średnicy wędki i akurat do tej wędki się akurat nie nadaje, co z tego, że ładnie wygląda i jest ładnie dopasowany do wędziska, jak nie trzyma? Widzicie sami poniżej na zdjęciu, wszystko się z clipsa odpina i spada... nie chodzi o swingera, tak jak na tym zdjęciu, ale clips który się przy delikatnym pociągnięciu spada. A więc do tej średnicy wędki Shimano, musiałbym dokupić drugi clips w wersji small - mniejszej - wtedy nadawalby się idealnie, lecz ja zakupiłem tak jak opisałem te clipsy do swoich dragonów dwu składowych i są idealne. Z Shimana nie będę miał tego problemu, bo wędka ładnie leży na tripodzie i jest mniejsza różnica między kołowrotkiem a 1 przelotką i tam akurat swinger wisi mi za 1 przelotką i jest po prostu tak jak powinno być.

Co do ceny clips nie jest tani. Jeżeli ktoś się zdecyduje się na jego zakup, najlepiej sprawdzić średnicę wędki a potem dopiero zakup. Na internecie jest sporo ofert, trzeba poszukać no i kupić jak najtańszym kosztem, ewentualnie poszukać clipsów innych firm. jest ich kilka i wtedy zdecydować się na zakup. Na dole podam tańszy produkt clips firmy MIKADO, może kogoś zainteresuje :)

http://allegro.pl/klips-wzmocniony-na-blank-2-szt-mikado-i5460318798.html

Zaznaczę tylko, że ten clips, który tutaj opisałem będę stosował do wędkowania na wodach stojących a nie jak w tytule, który kolega Mateo przeniósł i utworzył nowy wątek ;)

Pozdrawiam ;)

ps. poprawiłem zdjęcia z cali na milimetry :) nawet na to uwagi nie zwracałem jeśli mam być szczery - chciałem na szybkiego a źle miałem ustawioną suwmiarkę :) dzięki chłopaki za poprawkę :) :thumbup:
Koło PZW Iskra Kielce

Sylwek

Offline Pyza

• Ekspert
« Odpowiedź #12 dnia: 11.01.2016, 12:03 »
Pyza ile dałeś za ten klip i gdzie , miejsce na które będziesz zakładał klip na wędce jaką ma średnicę ? Myślę o zastosowaniu go do źywcówki.

witam, przepraszam, że tam długo nie odpowiadałem, ale byłem na II zmianie w pracy, dziś już opisałem dokładnie tego clips, którego zakupiłem :) znajduję się tutaj w tym wątku ;)

Pozdrawiam :)

edit: po tych drugich zmianach tak jestem zakręcony, że zamiast na priv poszło tutaj :D Panowie wybaczcie :D
Koło PZW Iskra Kielce

Sylwek

Offline Greg

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 27
  • Ulubione metody: mucha
« Odpowiedź #13 dnia: 11.01.2016, 12:06 »
Dzięki Pyza za opis.
Świetna robota

Sent from my iPhone using Tapatalk
Nic wystarczająco głupiego nie przychodzi mi do głowy

Offline Czarek

• Ekspert
  • Reputacja: 88
  • FKM
    • Galeria
    • FKM
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #14 dnia: 11.01.2016, 12:30 »
8)
Najpierw jeden facet łowi rybę ważącą ponad dwie tony, a teraz drugi ma wędkę o średnicy 6 cm.
 Świat dla olbrzymów :)
Pozdrowienia
Czarek FKM