Autor Wątek: Sposób na brzanę  (Przeczytany 262535 razy)

Offline Maniek-Lski

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 13
  • Maniek
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
Odp: Sposób na brzanę
« Odpowiedź #705 dnia: 19.06.2024, 10:01 »
Dzięki panowie Mosteque, fishunter1990, Luk :thumbup: :beer:  był to naprawdę maga fajny start sezonu dla mnie :fishonhook: :sun:
Luk nie obijasz się, jest dopiero 19.06 a ty już po dwóch sesjach :P haha super. Dzisiaj wieczorem ogarniam sprzęt i pakowanko, jutro po pracy jadę prosto nad Severn, środy i czwartki to moje ulubione dni brzanowe, jest troche luźniej nad rzeka. Ciężko jest jechać po 9h w pracy, harować na brzegu rzeki jeszcze przez 3h na te kilka wieczornych brzan. Do domu wracam zazwyczaj kolo 22 albo jeszcze później, zanim wypakuje auto.. wezmę przyrznic..jest już baaardzo późno dla mnie. Kolacje jem prawie z zamkniętymi oczami, rano pierwsze kilka godzin w pracy jestem jak zombi |-) |-) ale nigdy jeszcze nie żałowałem, że pojechałem. Pogoda w UK :-\ dokaldnie jak piszesz, jest lipa straszna, nie wiem, czy lato w ogóle będzie. Co to za lato, kiedy termometr pokazuje w porywach 23C... w zeszłym roku o tej porze od miesiąca już budowałem sobie garaż i mieliśmy dosłownie hiszpańską :sun: pogodę, pamiętam dobrze, bo tak nazywałem cale lato :sun: :sun: Luk również graty za pierwsze brzanki i kleniora twojego kumpla, piękna babcia. W tym roku odwiedzę Trent kilka razy, na początku przyszłego miesiąca prawdopodobnie zaczynamy od A1 Pits pierwsze 24h 8) zobaczymy, jak nam pójdzie. Mam nadzieje ze kije 3,60m nie sprawia kłopotów, zapewne cos skrobnę tu po pierwszym wypadzie.

Pozdro Maniek.
Wędkarstwo to uzależnienie z mojego własnego wyboru. Nie piję za dużo, nie rozbijam butelek, idę po prostu na ryby... Maniek lubi Brzaaanyyyy

instagram   mariusz_l_ski_fishing

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2077
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #706 dnia: 20.06.2024, 08:23 »
Maniek, ja wolę sesje wieczorne, bo za dnia słabo gryzą. Na Severn chyba też jest podobnie, oczywiście teraz korzystamy z podniesionej lekko wody, ale u mnie już prognoza to wzrost temperatury i praktycznie brak opadów. Woda więc straci kolor. Ja mam o tyle dobrze, że łowię mając samochód za plecami :) Też wracam po sesji późno, po 23-iej, ale warto :) Mój odcinek jest o wiele lepszy niż pływowy Trent, myślę, że w nocy miałbym do 20 brzan, ale nocki nie wchodzą w grę. Jak chcesz to mogę ci podać lepszą miejscówkę niż A1 Pits, które jest bardzo kiepskie, zwłaszcza na początku sezonu i latem. Tam jest zbyt dużo wędkarzy a woda nie ma takiego potencjału jak inne odcinki. Do tego właściciel A1 Pits żąda sporo kasy, w sumie niewiele oferując w zamian.
Lucjan

Offline Maniek-Lski

• Nowy użytkownik
  • *
  • Maniek
« Odpowiedź #707 dnia: 20.06.2024, 10:04 »
Również zdecydowanie wole wieczorne sesje, za dnia na Severn jest padaka. Na otwarcie sezonu, gdybym nie miał ze sobą magotów, to pewnie zakończyłoby się łowienie brzan już o 7 rano ;) Na pellet, kulki, mielonkę bardzo rzadko w dzień mam jakieś brzanowe efekty. Prognozy pogody u mnie w Shropshire zapowiadają się podobne :sun: :sun: może trochę lata jedak będzie. Dzisiaj prosto po pracy jadę :P Severn tak samo, jak Trent, delikatnie podniesiona. Mam nadzieje ze jeszcze troszkę koloru będzie miała, wieczorem powinno być dobrze 8)
Nie znam Trentu pod kątem brzan w ogóle, każda rada będzie dla mnie bardzo cenna :) :thumbup:
Wędkarstwo to uzależnienie z mojego własnego wyboru. Nie piję za dużo, nie rozbijam butelek, idę po prostu na ryby... Maniek lubi Brzaaanyyyy

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1265
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #708 dnia: 20.06.2024, 17:46 »

Offline Maniek-Lski

• Nowy użytkownik
  • *
  • Maniek
« Odpowiedź #709 dnia: 21.06.2024, 14:20 »
Witam ponownie po krótkiej przerwie :) nie będę się rozpisywał, bo jestem padnięty po wczorajszej sesji brzanowej. Taktyka ta sama, bopper i donecanie łowiska pierwsze 30min. mixem z pierwszej fotki. Przez pierwszą godzinę gryzły bardzo intensywnie, łowiłem tylko na jeden kij, drugi używałem tylko pod boppera, pomimo tego i tak w pewnym momencie miałem w koszu dwie ryby. Pierwsze 5min brzanka :fishonhook: kolo 60 cm, w kolejnym rzucie wpadł piękny kleniozaur, prawie 60 cm :o Takiego z rzeki Severn jeszcze chyba nie miałem, w zeszłym sezonie 58cm, ale to na spina, ten z wczoraj to mega klucha. Nie długo potem kolejna brzana, ładna i silna :fishonhook: 70na. Wszystko to w pierwszą godzinę i 7 min. :P Po drugiej brzance dużo.. duuuzo klenia w przedziale 45-50+ i cisza.....chyba przez godzinę totalna cisza. Przeniosłem się z kulek 12mm na 2x 8mm pellet spicy sasuage+ mała siatka pva z garstka tych właśnie pelletow. W efekcie koncowym, wpadla trzecia brzana, kolejna pod 70, miałem już powoli dosyć, gdyby nie praca dzisiaj na 7 rano to jeszcze bym posiedział trochę i dołowił pewnie kolejne trzy :P Wczoraj było znów fajnie nad woda, praktycznie wszyscy siedzieli w domach albo pubach i oglądali mecz ;D ;D prawie cala sekcje miałem tylko da siebie :-[ Udanego weekendu wszystkim, pozdro Maniek.

Offline Modus

• Ekspert
« Odpowiedź #710 dnia: 27.06.2024, 17:31 »

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2077
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #711 dnia: 03.07.2024, 08:44 »
Wczoraj brzana ładnie reagowała, najwidoczniej samice schodzą ze stanowisk tarłowych, bo wchodziły sztuki większe. Jeden z bailiffów powiedział mi kilka dni temu, że samce szybciej opuszczają tarliska, dlatego łowi się głównie mniejsze brzany po otwarciu sezonu, większe pojawiają się później. W UK pogoda jest w tym roku fatalna, jest bardzo zimno, wczoraj było zaledwie 15 stopni w dzień. Dlatego po tygodniu wyjątkowo wyższych temperatur (22-27 stopni) brzana dopiero kończy tarło.

Na zdjęciu brzana oznakowana, jedna ze złowionych wczoraj, prawdopodobnie któregoś roku pobrano od niej ikrę, może jest zaczipowana? W UK Agencja Środowiska rozmnaża brzany w ośrodku zarybieniowym, i sztuki odłowione do tego celu wracają do wody i mają się bardzo dobrze. W Polsce za to z jeziora się wyławia pół tony szczupaka, aby pobrać materiał zarybieniowy, i ryba dostaje w łeb na koniec. Inne podejście.

Lucjan

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2205
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #712 dnia: 03.07.2024, 10:12 »
W Polsce odławia się pół tony szczupaka w celach handlowych. Przy okazji pobiera się ikrę z kilku sztuk, bo więcej nie potrzeba.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Modus

• Ekspert
« Odpowiedź #713 dnia: 10.07.2024, 13:45 »

Offline Modus

• Ekspert