Autor Wątek: Amortyzatory  (Przeczytany 1848 razy)

Offline Kulek

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
Amortyzatory
« dnia: 10.07.2024, 15:31 »
Witam od niedawna zacząłem zabawę z karpiami poprzez Tyczkę. Mam pytanie jakich przyponów używać do gumy 30mm ponieważ przypon 0.18 niestety nie za bardzo daje rady :)

Offline Herman

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 51
Odp: Amortyzatory
« Odpowiedź #1 dnia: 10.07.2024, 16:30 »
No to zrób z 0,20 i popatrz czy jest lepiej, w razie co zwiększ do 0,22 mm. Ja innej recepty nie widzę.

Offline pknr1

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 31
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 10.07.2024, 16:39 »
Witam od niedawna zacząłem zabawę z karpiami poprzez Tyczkę. Mam pytanie jakich przyponów używać do gumy 30mm ponieważ przypon 0.18 niestety nie za bardzo daje rady :)

Nie bój się i wal normalnie 0.22 albo 0.24, nie wiem czy to hybryda czy wentyl ale w obu przypadkach raczej da sobie rade z takim przyponem. Poza tym to niezłe klocki muszą u ciebie pływać że takich gum używasz :P

Offline Herman

« Odpowiedź #3 dnia: 10.07.2024, 16:57 »
No właśnie, może nie ma potrzeby stosowania tak grubego kalibru gumy - 3,0 mm to już jakieś ekstremum. Pomyśl nad tym.

Offline Kulek

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 10.07.2024, 18:00 »
Guma wentyl zmienię na 22 przypon i 25 główna zyłka  karpiszony 8.10.15 różnie bywa :)

Offline Herman

« Odpowiedź #5 dnia: 10.07.2024, 19:22 »
A to faktycznie przypony trza grubsze dać :)

Offline pknr1

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 31
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 10.07.2024, 20:12 »
Guma wentyl zmienię na 22 przypon i 25 główna zyłka  karpiszony 8.10.15 różnie bywa :)

I ten twój Maver to wytrzymuje? Kurde ja bym bał się swoją tak narażać :)

Offline Kulek

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 11.07.2024, 15:57 »
Hahaha no musi :) jak nie wytrzyma trzeba będzie kupić mocniejszy kij :)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2064
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #8 dnia: 12.07.2024, 08:39 »

Masz coś do ściągania gumy? Jak pulla bung lub side puller? Jeżeli nie, to zaopatrz się w to, wtedy ściągając gumę szybciej męczy się rybę, nie ma potrzeby montażu tak grubego amortyzatora.
Lucjan

Offline Kulek

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 19.07.2024, 09:20 »
Tak mam takie cuda :) chodzi mi o to że guma ładnie pracuje tylko przypony mi strzelają hehehe ale nie na węzłach czy wiązaniach więc się zastanawiam nad zmianą zyłki głównej i przyponu na grubsze

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2064
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #10 dnia: 20.07.2024, 10:56 »
Amortyzator jest dopasowany do grubości żyłki. WIęc jeżeli ci strzela żyłka, masz dwie możliwości, zmienić amortyzator lub żyłkę. Wybór należy do ciebie :) Ogólnie jednak lepiej bazować nie na mocnym amortyzatorze, ale na takim średnim, z możliwością bezpośredniego jego skracania przy topie. Przy dużej rybie topa zanurzasz w wodzie, aby zestaw nie odstrzelił, co może powodować jego splątanie lub uszkodzenie spławika.  Rybę też trzeba umiejętnie holować, umieć zmieniać kierunek ucieczki, jest to podobne jak w feederze czy spławiku. Ryba nie ciągnięta do góry mocno wykazuje mniejszą tendencję do odjazdów, można ją pozbawić sił pływaniem raz na lewo, raz na prawo. Jak ryba odjeżdża, to można dodać elementów ( o ile się nie łowi na maksymalnej odległości). Nie jest jednak takie łowienie łatwe, i doskonale wiem co to oznacza mieć dużą kobyłę na tyczce.

Ogólnie jednak tyczka to kilka topów, ile ty masz? Jeden? Bo najlepiej mieć topa z mocnym amortyzatorem, i kilka ze słabszymi, tak aby dopasowywać się do sytuacji. Przy jednym topie trudno dojść do ładu i składu, mając kilka sam zauważasz co się sprawdza lepiej. Dlatego bym zaopatrzył się w jakiś uniwersalny top lub dwa, aby mieć zamienniki, jeżeli masz tylko jeden top. Przy kilku topach przezbrój jeden przynajmniej w amortyzator o mniejszej mocy, i powinny wystarczyć takie pomiędzy średnimi a mocnymi, wtedy żyłka wytrzyma. Warto też sprawdzić same przypony, czy żyłka nie jest w nich osłabiona.
Lucjan