Autor Wątek: Jakie zestawy linowo/karpiowe na bardzo muliste dno?  (Przeczytany 2391 razy)

Offline pknr1

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 41
  • Ulubione metody: tyczka
Cześć, szykuje się na zasiadkę na bardzo zamulonym starorzeczu. Plan mam taki by jedną wędką odławiać drobnice wagglerem i liczyć na fajniejsze przyłowy a drugą zostawić na alarmie by czekała na grubszego zwierza. Teraz problem pojawia się taki, że woda ta ma potężną warstwę miękkiego mułu. Znajomy raz właził do wody by uratować spławik z zaczepu i przy samym brzegu niby płytko a zapadł się w mule po same kolana... Z początku myślałem nad zestawem helikopterowym z koszykiem do białych ale te świdry od razu będą spierniczać w muł. Później na myśl przyszedł mi zestaw z workiem PVA, ale czy ciężar zestawu nie będzie tak duży że mimo dość dużej powierzchni cała pvka utonie w tym mule? Teraz myślę nad tym by zespodować miks z pelletów, ziaren, białych i zarzucić w to miejsce lekką 15g bombkę albo zastosować odchudzony chod rig z popkiem. Co o tym myślicie? Z góry dzięki za pomoc  :)

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1260
  • Ulubione metody: trotting
Odp: Jakie zestawy linowo/karpiowe na bardzo muliste dno?
« Odpowiedź #1 dnia: 11.08.2024, 21:23 »
Zestaw helikopterowy z ciężarkiem typu bomb + nęcenie procą lub spombem (białe robaki na wszelki wypadek nieruchome, czyli np. topione) albo druga spławikówka - z grubszym zestawem i selektywną przynętą. Większe ryby ze starorzeczy często uaktywniają się po zmroku, więc warto spróbować łowienia ze świetlikami (np. wagglery Drennan Insert Crystal + wkładane w miejsce antenki świetliki Night Lights w rozmiarze "mini" lub "small").

Muł na starorzeczach nie zawsze jest rozłożony równomiernie - można porzucać ciężarkiem/gruntomierzem, by sprawdzić, czy nie ma fragmentów z nieco twardszym dnem, w których da się łowić z lekkim koszykiem/podajnikiem.

Offline pknr1

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 41
  • Ulubione metody: tyczka
« Odpowiedź #2 dnia: 11.08.2024, 22:37 »
Zestaw helikopterowy z ciężarkiem typu bomb + nęcenie procą lub spombem (białe robaki na wszelki wypadek nieruchome, czyli np. topione) albo druga spławikówka - z grubszym zestawem i selektywną przynętą. Większe ryby ze starorzeczy często uaktywniają się po zmroku, więc warto spróbować łowienia ze świetlikami (np. wagglery Drennan Insert Crystal + wkładane w miejsce antenki świetliki Night Lights w rozmiarze "mini" lub "small").

Muł na starorzeczach nie zawsze jest rozłożony równomiernie - można porzucać ciężarkiem/gruntomierzem, by sprawdzić, czy nie ma fragmentów z nieco twardszym dnem, w których da się łowić z lekkim koszykiem/podajnikiem.

Z tym ciężko, dziś brzanówką sondowałem dno i zauważyłem że w miejscu które przygotowałem najwięcej mułu jest przy samym brzegu, tam gdzie występuje najwięcej roślinności wodnej. Dalej idzie znaleźć twardsze miejsce ale zastanawiam się jak z występowaniem tam ryby bo na tego typu łowiskach zazwyczaj sprawdza mi się łowienie tuż za "pierwszym spadem", to zazwyczaj z takich miejsc wyciągam najwięcej linów łowiąc metodą. Normalnie może zabrałbym się za metodę ale tę wędkę chce postawić "na leniucha" by stała i czekała na coś fajniejszego.

Offline Leitho

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
    • Wędkarstwo karpiowe
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #3 dnia: 12.02.2025, 23:37 »
Chod rig, ale muisisz lowic na luznej zylce, miec pewność ze leader przylega do dna, a popek nie podniesie kretlika z pasta.

Inne zestawy to pva z lekkim, plaskim ciezarkiem. Dlugi przypon z popkiem. Helikopter z wysoko zaczepionym koralikiem blokujacym. Zestawów w mule nie napinamy! Lekki hanger lepszy niz swinger.