Autor Wątek: Przypony wiązać czy kupować gotowe? Oto jest pytanie  (Przeczytany 3611 razy)

Offline Petryk_05

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 17
Odp: Przypony wiązać czy kupować gotowe? Oto jest pytanie
« Odpowiedź #15 dnia: 06.12.2024, 15:54 »
Do klasyka wiąże sam, do metody używam gotowców od Guru.
Rekordy:
Boleń 62 cm (PZW)
Jaź 37 cm (PZW)
Karp 73 cm (Francja)/ 39 cm (PZW)
Kleń 52 cm (PZW)
Leszcz 61 cm (PZW)
Lin 46 cm (PZW)
Okoń 30 cm (PZW)
Płoć 36 cm (PZW)
Sandacz 65 cm (PZW)
Szczupak 66 cm (PZW)
Sum 167 cm (Francja)/ 140 cm (PZW)
Wzdręga 31 cm (PZW)

Offline tench

• Ekspert
  • Reputacja: 57
  • Kto czegoś CHCE szuka sposobów...aby to osiągnąć😉
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 06.12.2024, 17:46 »
Bardzo chciałem wiązać sobie przypony sam, ale nie umiem utrzymać w palcach haczyka mniejszego niż skoble typu 10.
14/16/18 itd wyślizgują mi się z rąk...

Ja też miałem podobny problem do Twojego ale do czasu gdy doszukałem się i zakupiłem pomocne urządzenie, które to przy odpowiednim nacisku lewej dłoni sprawia, że małe haczyki zawiązuję z uśmiechem na twarzy :D

https://sklepdrapieznik.pl/79163-szczypce-rapala-rpp4-mini-needle-nose-pliers-15cm.html

I proszę się nie sugerować ich błędnym opisem!  Nie tną precyzyjnie bo one nie są do cięcia. Cześć robocza jest płaska, zwężająca się.
 Póki co zawiązanie przyponu z haczykiem nr. 16 nie stanowi dla mnie problemu. W sumie używam ich z haczykami od 10 do 16.
 Jak dla mnie są perfekcyjne do takich robótek ręcznych.

Jeszcze jedna zaleta wiązania przyponów własnoręcznie. A mianowicie włos w moich przyponach - jakikolwiek by on był - wychodzi zawsze równolegle od grzbietu trzonka.  W gotowcach jest z tym różnie.  Ja wieżę, że ma to wpływ- włos wychodzący równolegle od grzbietu haka - na efektywniejsze wbicie się haka w pyszczek ryby po tym jak ryba będzie chciała popróbować naszej przynęty.
C'est la Vie

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 366
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #17 dnia: 06.12.2024, 19:24 »
Nauczyć się wiązać i mieć pewniaka, że wszystko zostało zrobione tak jak należy - zawiązane, zaciągnięte i przetestowane. Grunt to mieć zaufania do swojego zestawu i nie bać się wykorzystywać jego potencjału. Gotowiec Ci tej pewności nie da.

Aspekt finansowy pomijam. Jesteś w stanie zawiązać znacznie więcej przyponów ze surowych materiałów, więc masz lepszy stosunek ceny do ilości.

No i przede wszystkim wolność wyboru. Dobierasz co chcesz i jak chcesz. Hak z firmy X, krętlik z Y, materiał przyponowy Z.

W pełni się z tym zgadzam.
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Offline Rebrith

• Ekspert
  • Reputacja: 95
« Odpowiedź #18 dnia: 07.12.2024, 07:20 »
Bardzo chciałem wiązać sobie przypony sam, ale nie umiem utrzymać w palcach haczyka mniejszego niż skoble typu 10.
14/16/18 itd wyślizgują mi się z rąk...

Ja też miałem podobny problem do Twojego ale do czasu gdy doszukałem się i zakupiłem pomocne urządzenie, które to przy odpowiednim nacisku lewej dłoni sprawia, że małe haczyki zawiązuję z uśmiechem na twarzy :D

https://sklepdrapieznik.pl/79163-szczypce-rapala-rpp4-mini-needle-nose-pliers-15cm.html

Dzięki na pewno przetestuję, raz że skoro się spłaszczają to jak nie do przyponów to nadadzą się do śrucin, a dwa mam tak dużo haczyków nie tkniętych leżących w szafie że aż żal nie spróbować :thumbup:

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2075
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #19 dnia: 07.12.2024, 07:55 »
Zauważam, że wielu z Was się usprawiedliwa, że kupuje gotowe przypony. Wg mnie nie ma się czego tu wstydzić, większość rzeczy kupujemy a nie robimy samemu. Kupując gotowy przypon do Metody mam pewność, że jest mocno zawiązany i silny, podobnie z przyponem do spławika, wątpię abym zrobił to lepiej, używam produktów firm, które sam wielokrotnie sprawdziłem. Nie muszę się chwalić, że robię coś samemu, skoro wg mnie nie mam szans ani lepiej tego zrobić, jak w przypadku np. przyponów z hakiem Kamasan B911, czy też z punktu widzenia kosztów, gdzie raczej oszczędności nie ma żadnych a jest wręcz odwrotnie. Tutaj uwaga - nie startuję w zawodach, więc nie muszę kombinować, gdzie czasem przypon 8 cm lub 12 cm dałby mi coś extra czy też inny sposób zawiązania włosa, np. wg wskazówek Przemka Solskiego, czy też użycie innego rodzaju materiału.

Ja po prostu nie mam czasu na takie rzeczy jak wiązanie, jestem dość zapracowaną osobą. I tu też pewna uwaga. Co innego z karpiarzami. Tego typu łowienie oznacza masę wolnego czasu, w oczekiwaniu na 'pika'. Tu jak najbardziej można się poświęcić wiązaniu przyponów :) Jednak dla początkujących lub tym co 'zdobywają szlify', kupno gotowców może pomóc. Nie widzę sensu w tym, aby własny produkt był gorszy od kupnego. Ktoś kto czyta porady, może stwierdzić, że to ujma łowić na coś 'gotowego', i będzie sam kaleczył 8) Podstawa jest być skutecznym, rozumieć jak coś działa, nie zaś iść za modą czy tendencjami, martwić się tym co inni o mnie powiedzą :) Jak masz wyniki to git, i o to chodzi, liczy się satysfakcja, po to wędkujemy. A jak kogoś kręci radzenie sobie samemu, to też powinien to robić :)
Lucjan

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 333
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #20 dnia: 07.12.2024, 08:24 »
Wiążę sam, mam również gotówce z prestona i guru Wnioski: przewagą wiązanych samemu jest lepsze wpasowanie i dobór do własnych potrzeb. Własne przypony będą lepsze tylko w przypadku zastosowania najlepszych materiałów, wtedy jest szansa że będą mocniejsze na tych samych grubościach, w innych przypadkach można zrobić bubla który będzie się rwał nad wodą. Robiąc samemu mogę zrobić mały hak na grubszej mocnej żyłce, duży na cienkiej, czy regulować włos w zależności od tego co chcę założyć. Na rekreacyjne połowy gotowce będą dobrym rozwiązaniem.

Offline Grzesiek1975

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 5
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #21 dnia: 13.12.2024, 14:18 »
Ja używam Guru mwg i qm1. Gotowce dobrych firm czyli Preston czy Guru to bardzo dobra jakość. Ja wiąże sam taniej mnie to kosztuje , ale wzrok mi siada ;) i tez zastanawiam się nad gotowymi przyponami.

Offline Grzechu

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 8
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #22 dnia: 31.12.2024, 09:24 »
Cześć

Podłączę się pod temat i mam pytanie odnośnie wiązania równych przyponów. Chce kupić kolejne pudełko na przypony, takie jak poniżej:

https://sklepdrapieznik.pl/85140-portfel-na-przypony-preston-absolute-hooklength-box-long.html

Powiedzcie mi jak robicie żeby wam wyszły przypony o tej samej długości (zawiązany haczy i oczko) tak aby zamontować kilka przyponów na jednym słupku o tej samej długości jak na zdjęciach w linku.

Dziękuję.
Pozdrawiam
Grzechu

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2075
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #23 dnia: 31.12.2024, 09:48 »
Najlepiej mieć deseczkę, z wbitymi gwoździami w odpowiedniej odległości od siebie. Po zawiązaniu haka na przyponie zahaczasz go o jednego gwoździa, potem zaginasz żyłkę o drugiego (np. 10 cm), co jest pętelką, którą związujesz uzyskując odpowiednią długość.
Lucjan

Offline chfisher

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 6
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #24 dnia: 31.12.2024, 09:57 »
Grzechu,  zerknij na film z poniższego linku, Matesz dość dokłądnie pokazuje jak to zrobić

Offline Grzechu

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 8
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #25 dnia: 31.12.2024, 10:01 »
Dzięki Panowie :)
Pozdrawiam
Grzechu

Offline Martinez

• Ekspert
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
« Odpowiedź #26 dnia: 31.12.2024, 10:23 »
Cześć
(...)
Powiedzcie mi jak robicie żeby wam wyszły przypony o tej samej długości (zawiązany haczy i oczko) tak aby zamontować kilka przyponów na jednym słupku o tej samej długości(...)

Ze swojej strony mogę dodać, że mam taką deseczkę/listewkę, o której wspomniał Luk. Jednakże ostatnimi czasy bardzo rzadko z niej korzystam, jako że długość przyponu pasującą do rozstawu pinów w piórniku wyznaczam właśnie w samym piórniku. Wiążę haczyk, na jednym pinie umieszczam haczyk, po przeciwnej stronie "załamuję" żyłkę otrzymując "U". Następnie zdejmuję haczyk, wolny koniec przyponu przyciągam o ok. 1mm i wiążę pętlę węzłem ósemkowym. Węzeł pewny, nic się nie ma szans rozwiązać. Miałem przyrząd do wiązania pętelek, ale dałem sobie spokój z taką "pomocą". Bez porównania lepiej mi się wiąże "w łapach".
Takie "skrócenie" przyponu o 1, 2mm pozwala przechowywać go w stanie lekko naprężonym, co powoduje dociskanie się węzłów, a przypon wyjmujemy z piórnika prosty niemalże jak struna.

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 893
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
« Odpowiedź #27 dnia: 31.12.2024, 10:49 »
Cześć
(...)
Powiedzcie mi jak robicie żeby wam wyszły przypony o tej samej długości (zawiązany haczy i oczko) tak aby zamontować kilka przyponów na jednym słupku o tej samej długości(...)

Ze swojej strony mogę dodać, że mam taką deseczkę/listewkę, o której wspomniał Luk. Jednakże ostatnimi czasy bardzo rzadko z niej korzystam, jako że długość przyponu pasującą do rozstawu pinów w piórniku wyznaczam właśnie w samym piórniku. Wiążę haczyk, na jednym pinie umieszczam haczyk, po przeciwnej stronie "załamuję" żyłkę otrzymując "U". Następnie zdejmuję haczyk, wolny koniec przyponu przyciągam o ok. 1mm i wiążę pętlę węzłem ósemkowym. Węzeł pewny, nic się nie ma szans rozwiązać. Miałem przyrząd do wiązania pętelek, ale dałem sobie spokój z taką "pomocą". Bez porównania lepiej mi się wiąże "w łapach".
Takie "skrócenie" przyponu o 1, 2mm pozwala przechowywać go w stanie lekko naprężonym, co powoduje dociskanie się węzłów, a przypon wyjmujemy z piórnika prosty niemalże jak struna.
Właśnie podobny tekst miałem zamieścić - nic dodać, nic ująć Martinez :thumbup: :beer:.
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 670
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #28 dnia: 31.12.2024, 18:20 »
Również nie używam deseczki i odmierzam długość bezpośrednio w piórniku. Jeśli chodzi o przypony z żyłki, czy z FC, to nie ma problemu, bo są one rozciągliwe. Gorzej ma się z idealnie dobraną długością przyponu z plecionki. Milimetrowe różnice długości powodują, że albo taki przypon wisi luźno albo nie da się zapiąć w piórniku. Dlatego do przyponów z plecionki używam piórnika MAP z regulowaną odległością.
https://sklepdrapieznik.pl/40034-etui-na-przypony-map-dual-hook-length-box.html
Pozdrawiam,
Tomek

Offline Martinez

• Ekspert
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
« Odpowiedź #29 dnia: 31.12.2024, 18:22 »
W pełni się zgadzam co do plecionki, zapomniałem właśnie o niej wspomnieć.

Słuszna uwaga Tomba