Autor Wątek: ABC klasycznego feedera - zestawy  (Przeczytany 418668 razy)

Offline piotro001

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 2
Odp: ABC klasycznego feedera - zestawy
« Odpowiedź #1440 dnia: 10.03.2025, 15:37 »
Panowie, takie pytanie ode mnie ponieważ nie jestem doświadczonym rzecznym łowcą. Przeglądałem prawie cały temat i opinie są różne. Najlepszy zestaw na szybką nizinną rzekę to? Oglądałem ostatnio filmik jakiegoś zawodnika od Piotra Lorenca i mówił, że zestaw z feeder linkiem to zły pomysł. To jaki? Pętla niesymetryczna ze skrętką?

Offline Papi_feeder

• Ekspert
  • Reputacja: 59
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #1441 dnia: 10.03.2025, 15:40 »
Zerknij sobie na zestaw Siwego feedera, w którymś filmie pokazuje krok po kroku jak go robi. Chłopak spędza sporo czasu nad rzeką i taki mu się sprawdza.
"Jestem podejrzliwy wobec ludzi, którzy nie lubią psów, ale ufam psu, który nie lubi jakiegoś człowieka". Bill Murray

Offline flowgrid

• Ekspert
  • Reputacja: 233
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #1442 dnia: 10.03.2025, 16:15 »
Najprostszy, zwykły zestaw ze skrętką robi robotę.
Marcin

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1260
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #1443 dnia: 10.03.2025, 19:41 »
Najlepszy zestaw na szybką nizinną rzekę to? Oglądałem ostatnio filmik jakiegoś zawodnika od Piotra Lorenca i mówił, że zestaw z feeder linkiem to zły pomysł. To jaki? Pętla niesymetryczna ze skrętką?

Standardem przy łowieniu w nurcie jest klasyczny zestaw ze skrętką (wykonaną z żyłki głównej lub ewentualnie z flurocarbonu). W skrętkowej pętelce można umieścić mikrokrętlik, by ograniczyć skręcanie się przyponu. Powyżej skrętki element odsuwający skrętkę/przypon, a zarazem blokujący koszyk i chroniący skrętkowy węzeł (np. Preston Line Protector Stops lub Cresta Free Running Swivel Stoppers - niektórzy stosują po prostu standardowe stopery, zwłaszcza wydłużone). W celu uzyskania efektu samozacięcia przy braniu większej ryby stosuje się stoper powyżej koszyczka (5 - 15 cm od skrętki). W razie częstego gubienia holowanych ryb warto eksperymentować z nieco bardziej skomplikowanymi zestawami, np. zawierającymi gumową wstawkę amortyzującą:

Feeder link (niezbyt długi) stosuję, łowiąc w rozmaitych spowolnieniach, zwykle na początku i pod koniec sezonu, gdy brania bywają ostrożniejsze. Na rynku są rozmaite "systemy" montażowe (Korum, Drennan) przeznaczone do rzecznego feedera/gruntówki, ale pasują one raczej do selektywnego łowienia dużych ryb (brzana, kleń) grubszymi zestawami.

Offline Siwy Feeder

• Ekspert
  • Reputacja: 118
« Odpowiedź #1444 dnia: 15.03.2025, 05:52 »
Kolega wyżej napisał wszystko w tym temacie.
Na początek wystarczy zwykła skrętka z szybkozłączką.
Nie raz wracam do tego zestawu. Na tzw.ściany brzanowe nieco już inny, z fluocarbonem i feeder guma 1.0. Feederlink Traper. Brzana wtedy tak nie bije, podobnie jak klenie.

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1260
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #1445 dnia: 07.04.2025, 17:27 »