Ostatnie wiadomości

Strony: [1] 2 3 ... 10
1
Grunt / Odp: Opad zestawu gruntowego
« Ostatnia wiadomość wysłana przez koko dnia 14.01.2025, 21:26 »
Michał ma rację. :) :thumbup:

Przypon będzie podczas opadania wyprostowany i praktycznie styczny do toru opadu koszyka.
Wyprostowanie przyponu wynika z tego, że prędkość opadu wymuszana jest przez ciężki koszyk, a nie przez przynętę na przyponie. Przynęta mająca powierzchnię stawia opór w wodzie podczas opadu, co spowoduje wyprostowanie przyponu.

Żyłka główna jest promieniem ruchu koszyka i jest napięta. Praktycznie jej odcinek bisko koszyka jest prostopadły  do przyponu w czasie opadu.

Co do odległości upadku przynęty względem koszyka, to dokładność jej teoretycznego określenia będzie zależeć od jej ciężaru i kształtu. Oczywiście nie ma tu apteki.
Przy bardzo lekkiej i nieregularnym kształcie może nie opadać pionowo w fazie końcowego opadu kiedy koszyczek jest już na dnie. Nie da się więc przewidzieć gdzie się znajdzie. :(
 :)
2
Zakupy / Odp: Kupiliśmy
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Azymut dnia 14.01.2025, 21:21 »
Też dziś opłaciłem, swoją kartę i syna :)
3
Zakupy / Odp: Kupiliśmy
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Opos dnia 14.01.2025, 21:15 »

No to ja już uzbrojony w pozwolenia, mogę wyczekiwać sprzyjających warunków na łowieństwo :)
4
Nasze filmy / Odp: Kanał Youtube Siwy Feeder
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Siwy Feeder dnia 14.01.2025, 21:15 »
Niesamowita sztuka i wykonane dzieła do feedera. Pudełka na przypony są z nami od lat. Czy warto? Wg mnie kto co lubi i co ceni. A ja cenię jakość i przede wszystkim pasję. Zapraszam na odcinek.

5
Nasze filmy / Odp: Kanał Youtube Siwy Feeder
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Siwy Feeder dnia 14.01.2025, 21:15 »
Zrobiłem błąd. Aczkolwiek i tak działa ;) Masz rację
6
Sprzęt / Serwis Abu w Polsce
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Lohi dnia 14.01.2025, 20:20 »
Panowie jest w Polsce serwis Abu ? Jezeli tak to można prosić namiary?
Chodzi o złamaną szczytówkę w wędce spiningowej
7
Spławik / Odp: Bat do łowienia płoci/leszczy i karpii w przyłowie
« Ostatnia wiadomość wysłana przez niebel dnia 14.01.2025, 19:35 »
Właśnie za to kocham to forum. :thumbup:
Wątek nie stąd ni zowąd lekko skręca na fajne tematy :D

Pomimo że to nie mój wątek i że odbiegł on od głównego pytania autora dziękuję  Wam za podzielenie się cennymi uwagami.

Przez za małe zgłębienie tematu niepotrzebnie zraziłem się do stosowania amortyzatora w bacie.
 Z tego co wywnioskowałem głównymi przyczynami niepowodzenia było złe dobranie średnicy gumy i jej zły naciąg.
Jak pisałem wcześniej i tak postanowiłem sobie że w tym sezonie spróbuję jeszcze raz. Miałem się tym zainteresować bliżej rozpoczęcia sezonu, a tak już zagłębiłem się lekturze i oglądaniu jak to robią lepsi, bardziej doświadczeni.
9
Grunt / Odp: Opad zestawu gruntowego
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Enzo dnia 14.01.2025, 18:01 »
Styczna do okręgu ok ale dlaczego kąt prosty ? przypon musiał by byc sztywny na całej długości , do tego jeszcze np. absorbcja wody przez przypon, minimalny ruch wody który zawsze jest, tak łatwo raczej nie da się określić odległości w której znajdzie się przynęta.
10
Filmy w sieci / Odp: Ciekawe filmy
« Ostatnia wiadomość wysłana przez magister82 dnia 14.01.2025, 18:00 »
Strony: [1] 2 3 ... 10