Autor Wątek: Top waftersy 2024  (Przeczytany 5353 razy)

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • Reputacja: 446
  • No kill
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Top waftersy 2024
« Odpowiedź #15 dnia: 07.01.2025, 19:39 »
U mnie jak zawsze na pierwszym Ringers Allsort na drugim Dynamite Baits Soft Durable Hookers, kupione dla sprawdzenia a miękkie pelety okazały się totalnym hitem na moich łowiskach.
W jaki sposób zbroisz te miękkie pelety? Push stop? Są w miarę trwałe czy zdarza się rybie ściągnąć przynętę w czasie brania?

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 287
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 07.01.2025, 20:09 »
W większości push stop ale musi być dość mały, z gotowych przyponów drennan pasują, na igłę z zadziorem też dają radę można też nadziać bezpośrednio na haczyk (tak robiłem w spławiki). Nie zauważyłem więcej ściągnięć przynęt względem tradycyjnych Ringersow.Trzymają się całkiem nieźle i nie rozpuszczają się zbyt szybko, jednak podczas holu ryby na 90% przynęta spadnie. Mają świetny zapach bardzo soczysty, na kolejny sezon kupię więcej bo teraz mam tylko końcówki dwóch opakowań.

Offline tench

• Ekspert
  • Reputacja: 53
  • Kto czegoś CHCE szuka sposobów...aby to osiągnąć😉
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #17 dnia: 07.01.2025, 21:27 »

Kolor różowy fluo jest najlepiej widoczny w mętnej wodzie na dziesiątkach filmów podwodnych widać, że często ryby są wabione z daleka i omijają kupkę zanęty kierując się bezpośrednio w przynętę.

Kude, ja z kolei myślałem, że w mętnej wodzie to nic nie widać... na odległość już nawet 5, 10cm...

A to, że ryby już z daleka płyną do różowej przynęty w mętnej wodzie to dla mnie rzecz niesłychana, niepojęta...

Proszę mi wytłumaczyć jak one to robią.  Co lub kto jest odpowiedzialny za namierzanie przez ryby różowego koloru w wodzie, w której poza ciemnością nic nie widać...?

Czyżby to zmysł wzroku ?
Jestem Łukasz i bardzo mnie miło 😀

Offline Rafallub900

• Ekspert
  • Reputacja: 142
« Odpowiedź #18 dnia: 07.01.2025, 22:40 »
U mnie jak zawsze na pierwszym Ringers Allsort na drugim Dynamite Baits Soft Durable Hookers, kupione dla sprawdzenia a miękkie pelety okazały się totalnym hitem na moich łowiskach.
A z dynamita to jakie kupowales ,bo sporo jest tych aromatów. Kiedyś kupiłem 6mm przez przypadek i brak wiedzy jak to używać 😂 .

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 287
« Odpowiedź #19 dnia: 07.01.2025, 23:18 »
A z dynamita to jakie kupowales ,bo sporo jest tych aromatów. Kiedyś kupiłem 6mm przez przypadek i brak wiedzy jak to używać 😂 .

Strawberry i Sweet Corn, mojej żonie tak się spodobały, że tylko na to łowiła. Na każdej zasiadce na Batorówce miała lepsze wyniki niż ja.
Moim zdaniem to świetna i bardzo uniwersalna przynęta, założysz to na komercyjne karpie a i na PZW jak założysz na haczyk to można połowić białorybu. Mają bardzo intensywny aromat, powiedziałbym taki bardzo soczysty ale nie sztuczny, coś jak porównanie soku ze świeżych owoców a tani napój.

Offline Rafallub900

• Ekspert
  • Reputacja: 142
« Odpowiedź #20 dnia: 08.01.2025, 18:35 »
Dzięki na pewno spróbuję 👍 może być super przynęta na bombkę.

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 314
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #21 dnia: 08.01.2025, 19:53 »

Kolor różowy fluo jest najlepiej widoczny w mętnej wodzie na dziesiątkach filmów podwodnych widać, że często ryby są wabione z daleka i omijają kupkę zanęty kierując się bezpośrednio w przynętę.

Kude, ja z kolei myślałem, że w mętnej wodzie to nic nie widać... na odległość już nawet 5, 10cm...

A to, że ryby już z daleka płyną do różowej przynęty w mętnej wodzie to dla mnie rzecz niesłychana, niepojęta...

Proszę mi wytłumaczyć jak one to robią.  Co lub kto jest odpowiedzialny za namierzanie przez ryby różowego koloru w wodzie, w której poza ciemnością nic nie widać...?

Czyżby to zmysł wzroku ?

Bo ryby to dziewczynki a dziewczynki lubia różowy najlepiej pudrowy róż :D ;D :P

Jakiś czas temu przeczytałem badania naukowców którzy stwierdzili że ryby nie widzą czerwonego koloru, moja obserwacje potwierdzają że nie widzą lub unikają tego koloru zwłaszcza gdy maja mozliwość wyboru innego koloru a najlepszym jest kolor fluo.
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2156
  • MFT
« Odpowiedź #22 dnia: 08.01.2025, 20:03 »
Trzeba dobrze zinterpretować, co znaczy "nie widzą". Bo to raczej nie jest tak, że jak coś jest czerwone, to jest dla nich niewidzialne, prawda?

Liny najlepiej biorą na czerwone przynęty.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 314
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #23 dnia: 08.01.2025, 20:19 »
Raczej nie łowię w krystalicznych wodach oraz płytszych niż 2m, to moim zdaniem znaczy nie widzą .
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline tench

• Ekspert
« Odpowiedź #24 dnia: 08.01.2025, 22:15 »
Brudna woda, mętna woda w łowisku. Najczęściej posiada kolor kawy z mlekiem. W łowiskach może różnić się barwą ciemniejszą lub jaśniejszą...
W tak " brudnych" wodach łowisk panują egipskie ciemności a widoczność może ale nie musi  wynosić kilka centów.
Uważam, że widzenie przez ryby różowego fluo czy jakiegokolwiek innego jest wielce przesadzone... Z roku na rok powstają w środowisku wędkarskim coraz większe mity na ten temat. Na YT jest bardzo dużo filmów na ten temat. Pisałem już nie do jednego "fachowca" z UK. prosząc aby odpowiedział mi na jakich dowodach, źródłach czy jakiejkolwiek innej wiedzy opierają swoje tezy, które sprzedają wędkarzom w swych filmach reklamujących przynęty.
Zgadnijcie ilu z nich mi odpowiedziało co kolwiek, zaproponowało mi jakieś materiały do przeczytania... Proszę bardzo... Może ktoś spróbować łowić przy użyciu jakiejkolwiek przynęty ale bez zapachu wraz z pustym koszykiem lub ciężarkiem i ewentualnie nęci drobnym żwirkiem strzelając procą...

Offline tench

• Ekspert
« Odpowiedź #25 dnia: 08.01.2025, 22:20 »
 P.S.

...jakiejkolwiek kolorowej przynęty...

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2156
  • MFT
« Odpowiedź #26 dnia: 08.01.2025, 22:24 »
Jakie kolory widzą zwierzęta, bada się, sprawdzając w ich oczach... Nie pamiętam, jak to się nazywa. W każdym razie łatwo ustalić jakie barwy one wychwytują. Na pewno robiono badania też na rybach.
Na Netflixie jest fajny serial przyrodniczy. Life in color chyba się nazywa. Tam jest sporo o tym.

Tench, w wodzie wcale nie jest tak ciemno, bo ryby mają duże i czułe oczy. Sporo widzą. Inaczej miałyby oczy szczątkowe jak kret.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline key_kr

• Ekspert
  • Reputacja: 66
« Odpowiedź #27 dnia: 09.01.2025, 10:32 »
Ja często wrzucam kamerę podwodną  nawet na 8 metrowe dołki.
Nawet w lecie gdy widoczność na powierzchni jest słaba , to z kamery widać na  spokojnie  na kilkanaście cm jak nie dalej na tej głębokości. Wszystko ma raczej kolor zielonkawy..
A na innym jeziorku inny ...  co daje do myślenia.

Ale nie łowię w całkowitej brei  :)

Offline tench

• Ekspert
« Odpowiedź #28 dnia: 09.01.2025, 11:13 »

Tench, w wodzie wcale nie jest tak ciemno, bo ryby mają duże i czułe oczy. Sporo widzą. Inaczej miałyby oczy szczątkowe jak kret.

Akurat nie mam tego kanału i nie obejrzę tych programów.
 Nikogo nie zmuszam do akceptowania swoich tez na temat zmysłu wzroku u ryb. Każdy ma prawo wierzyć w to co chce... - to tak na marginesie.

Ja w swoich tezach kieruję się najczęściej zdrowym rozsądkiem, posiadając teoretyczną wiedzę na temat roli zmysłów u ryb - powiedzmy spokojnego żeru bądź drapieżników.

Jest mi wiadomym że, ryby podczas żerowania - bez różnicy czy żerują słabiej czy też intensywniej - kierują się głównie zmysłami węchu, smaku oraz w dalszej kolejności zmysłem dotyku oraz narządem linii nabocznej głównie drapieżcy wychwytują i lokalizują drgania w wodzie lokalizując w ten sposób swój potencjalny pokarm. Tematem zmysłu wzroku - najbardziej ryb spokojnego żeru - interesuję się od kilkunastu lat. W większości materiałów, które przeczytałem na ten temat zmysłu wzroku u ryb jest przedstawiany jako słabo rozwinięty w porównaniu do innych zmysłów, które wymieniłem wyżej.  Dlatego uważam - i jest na to dużo dowodów -  że ryby spokojnego żeru bez oczu przetrwały by w środowisku wodnym i miały by się dobrze. Z oczami ale bez pozostałych, świetnie rozwiniętych zmysłów to już nie koniecznie.

Wracając do wątku żerowania ryb to jestem w stanie uwierzyć, że ryby, które nie żerują ( nie są zainteresowane jedzeniem ) mogą zainteresować się kolorową przynętą jakkolwiek są ją w stanie zobaczyć - na zasadzie ciekawości - ale tylko i wyłącznie w łowisku z przejrzystą wodą. Nic mi nie jest wiadomo aby ryby w wodzie mętnej, brudnej etc. były w stanie rozróżniać kolory a nawet cokolwiek widzieć tak jak np. widzi w nocy wilk.  W momentach kiedy żerują chimerycznie lub wcale - w czystej, przejrzystej wodzie - faktycznie kolor może być prowokatorem do pobrania przez rybę kąska.  Tylko trzeba pamiętać, że każda przynęta kolorowa i tak na końcu pachnie tak czy owak...
 Bardzo dużą ilość pstrągów złowiłem w naprawdę brudnej wodzie przy użyciu obrotówek w kolorach miedzianych.  Uważam, że właśnie dzięki linii nabocznej - i tak jeszcze do końca nie rozszyfrowanej przez naukowców - pstrągi lokalizowały i atakowały moją przynętę. To samo tyczy się łowienia karpi, linów i karasi przeze mnie w totalnych ciemnościach - w tym konkretnym przypadku na kulki lub gnojaki, których to kolor i tak zlewał się z kolorem dna.

Mosteque, bardzo chętnie zapoznam się z materiałami na temat twojej tezy o dużych i czułych oczach ryb.

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 571
« Odpowiedź #29 dnia: 09.01.2025, 11:39 »
Na podstawie moich doświadczeń i kolegów z forum łapiących na komercjach mogę wysnuć tezę że ryby jednak coś widzą nawet w bardzo brudnej wodzie skoro są dni że jeden kolor działa a inne nie, a to przecież to to samo pudełko przynęt z tym samym rozmiarem i zapachem.

Techniki wagglerowe to często łowienie z opadu a więc sprawnie działający wzrok ryb wydaje się tutaj być kluczowy dla pobierania pokarmu.
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.