Nie łowiłem na rzece ale na wodzie stojącej plecionka 0,08 mm na wędce 1,9 m cw 170 g dawała radę na karpiach do 10 kg. Myślę, że 0,10 to max.
Nie można jedną miarą tak pisać. Do feedera klasycznego, do delikatnej "zawodniczej" wędki do 40 g używam plecionki opisanej przez Matrix-a jako Horizon 0.08mm. I to jest być może prawda (choć nie trawię w plecionkach podawania średnic bo to nie ma sensu i jest powodem nadużyć przez dystrybutorów wędkarskiego sprzętu). Plecionka ta jest cienka, świetnie się zatapia i ogólnie top do klasyka na delikatnie. Kupiłem niedawno Mikado Octa Super feeder 0.08 mm (w sklepie "u Górka") sądząc, że tam chłamu nie dostanę i spotkał mnie zawód. Ta plecionka jest na oko 2 razy grubsza od Horizona Matrixa tak samo opisanego. na delikatny zestaw łowi się nią fatalnie. Może na rzekę do zestawów +100 g, albo jako pletka do wędki do nęcenia. Matrix Horizon 0.08 w życiu bym nie polecił do feedera rzecznego do zestawów cięższych niż 50g (będa sie rwały zestawy przy rzucie). Więc może być 0.08 i "0.08"...