Autor Wątek: ABC klasycznego feedera - zestawy  (Przeczytany 381155 razy)

Offline Tomek M.

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 57
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Odp: ABC klasycznego feedera - zestawy
« Odpowiedź #1410 dnia: 15.07.2024, 21:48 »
Widzę. Faktycznie producent przewidział taki sposób montażu jak  na filmie i na Twoim zdjęciu. Ja się raczej sugerowałem filmami np. Matrixa z Marcinem Kosterą oraz filmami Marcina Kurzepy bodajże, gdzie na łączeniu żyłki z feedergumą lub skrętką taki stoper służył do ochrony węzła łączącego z linką główną. 
Edycja, usunąłem zbędną literkę.

SPOKO ;) nie jeden "genialny" pomysł widziałem w necie. Pamiętnej o jednym, logika i spokojne przemyślenie to podstawa ;)

Dziękuję za Twojego posta. Zwrócił moją uwagę, że producenci faktycznie różnie podchodzą do tematu. I tak, stoper z Cresty, który jest wykorzystywany w przytoczonym filmie z Anią,  jest przewidziany do współdziałania z koralikiem i agrafką do zawieszania koszyka. Koralik pasuje do wgłębienia w stoperze. Ponadto producent tak umieścił stoper na fabrycznej żyłce, że nie da się go założyć inaczej niż naciągając najpierw jego szerszą stronę na linkę główną: https://allegro.pl/oferta/cresta-stoper-running-swivel-large-15671534576?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_uzsd_sport_wedkarstwo_pla_pmax_sc&ev_campaign_id=17960362012&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwkdO0BhDxARIsANkNcrdQOj0L5qV7RfgwDEr6ECs0dbVMdxXPvXGNcQ9RPVoD_xmKjFr_GScaAt4sEALw_wcB  . W opisie z linku jaki podałem znajduje się fragment mówiący, że: "Dzięki twardości i wyjątkowo wysokiej przyczepności na lince głównej, stoper ten można zsunąć na supeł, aby całkowicie go zakryć.Zmniejsza to ryzyko splątania." Jednak na obrazku znajdującym się na opakowaniu ze stoperami widać, iż węzeł nie jest wewnątrz stopera, lecz przed nim. Nie wiem, czy ktoś stosował akurat te stopery nasuwając je na węzeł łączący linkę główną ze skrętką lub feedergumą. Nie wiem, czy da się to zrobić tak, aby stoper się nie rozleciał. Sam takiego rozwiązania nie stosowałem, nie posiadam takich stoperów. Ania na filmie mówi, że węzeł skrętki zapobiega nasuwaniu się stopera na skrętkę (taki jest sens jej wypowiedzi).
Inaczej jest w stoperze Matrixa:  https://sklepdrapieznik.pl/28679-stopery-matrix-swivel-protector-beads-large.html . Widać, że zakłada się go odwrotnie i ma służyć do czegoś innego. Wykonany jest z dość miękkiego silikonu. Posiadam go osobiście, widzę, że na linkę główną zakłada się go cieńszą stroną, grubsza ma wgłębienie, doskonałe do ukrycia węzłów między linką główną i skrętką lub feedergumą. Tak też go używam i widzę z filmów, że tak samo robią to inni wędkarze.
Stopery Top Mix: https://www.bolw.pl/pl/p/Specjalny-stoper-feederowy-Top-Mix-Feeder-Stopper-L/50693?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwkdO0BhDxARIsANkNcrcrl5NnzXcqHUUnpC151Xkf-VDZ2TydUAiDkX658GGZpZTrzoAvCYgaAnkpEALw_wcB są zakładane w ten sam sposób co stopery Matrix i mają takie same przeznaczenie. Są wykonane z twardszej gumy, wyglądają dość podobnie do stoperów Cresty, lecz są krótsze.
Wnioski wyciągam na szybko takie, że stoper Cresty bardziej służy odprowadzeniu skrętki od systemu zawieszenia koszyka, ale nie chroni tak dobrze węzła skrętki czy np. łączącego linkę główną z fedeergumą. Matrix i Top Mix lepiej chronią wspomniane węzły, ale mam wrażenie, że po nasunięciu na węzeł są trochę "krótsze" i nie odprowadzają tak dobrze skrętki. Do tej pory stosowałem stopery Matrixa i Top Mixa zgodnie z ich przeznaczeniem. Wydaje mi się, że spisywały się odpowiednio, miałem mało splątań, tym bardziej, że skrętkę wykonuję z dość grubej żyłki (0,28 mm). Post Bena zaciekawił mnie i skłonił do zamówienia stoperów Cresty. Chętnie je wypróbuję. Porównam sobie ich skuteczność, tym bardziej, że zdjęcia Bena są bardzo zachęcające i zestaw wygląda doskonale. Zobaczę sobie, czy wystający, niechroniony węzeł ma takie istotne znaczenie (kiedyś stosowałem zwykłe stopery w liczbie 2 sztuk i też nie było źle), czy ważniejsze jest odprowadzenie linki od koszyka.

Offline Ben

• Reputacja: 62
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #1411 dnia: 15.07.2024, 22:13 »
Zastosowałem stoper oraz koralik z agrafką "Jaxon'a" i spisują się bez zarzutu. Bardzo podobnie działa pozycjoner skrętki "Lorpio". Nawet nabyłem taki komplecik i mam zamiar przetestować. Napiszę więcej powinien być lepszy/sztywniejszy bo ... węzeł skrętki można schować w tulejce. Czy mam rację - czas pokaże.
pozdrawiam Benon

Offline Tomek M.

• Reputacja: 57
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #1412 dnia: 15.07.2024, 22:46 »
Mam nadzieję, że się podzielisz wrażeniami ;)

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1215
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #1413 dnia: 16.07.2024, 13:37 »
Wnioski wyciągam na szybko takie, że stoper Cresty bardziej służy odprowadzeniu skrętki od systemu zawieszenia koszyka, ale nie chroni tak dobrze węzła skrętki czy np. łączącego linkę główną z fedeergumą.

W grę wchodzą trzy kwestie: odsunięcie skrętki/przyponu, ochrona węzła, ochrona fragmentu żyłki, na którym bezpośrednio wisi agrafka z koszykiem. Cresta realizuje głownie punkt pierwszy, Matrix Protector Bead - głównie punkt drugi, uwidoczniony niżej Matrix Protector Sleeve - głównie punkt trzeci i drugi (przy zastosowaniu krętlika), a uwidoczniony jeszcze niżej Preston Line Protector - wszystko po trochu :)

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 865
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
« Odpowiedź #1414 dnia: 16.07.2024, 18:17 »
Używam od dłuższego czasu running riga, mniej więcej takiego jak komplet poniżej, ale złożonego z dużo tańszych komponentów i nieco bardziej wydłużonego feederlinka:

https://zlowokazje.pl/t/drobne-akcesoria-wedkarskie/korum-camo-running-rig-kit?

Taki zestaw spełnia powyższe wymagania co do ochrony węzła i żyłki głównej, a także odsuwa przypon od koszyczka.
Łowię w bystrzach Odry i nie mogę narzekać na splątania, choć oczywiście się zdarzają, ale najczęściej wystarczy pociągnąć za przypon i jest po sprawie.
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline Ben

« Odpowiedź #1415 dnia: 27.07.2024, 09:19 »
Używam od dłuższego czasu running riga, mniej więcej takiego jak komplet poniżej, ale złożonego z dużo tańszych komponentów i nieco bardziej wydłużonego feederlinka:

Gdzie takie "cuś" za-nabyć? i pytanko jak to się by sprawdziło na małym płytkim bajorku?
pozdrawiam Benon

Offline Modus

• Ekspert
« Odpowiedź #1416 dnia: 01.08.2024, 14:14 »

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 865
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
« Odpowiedź #1417 dnia: 01.08.2024, 23:06 »

Gdzie takie "cuś" za-nabyć? i pytanko jak to się by sprawdziło na małym płytkim bajorku?

Sorki, zapomniałem odpisać. A więc, do budowy własnych feederlinków używam łączników z kółkiem z poniższego linka. Oczywiście nie trzeba robić feederlinka, jeśli ktoś go stosuje, wystarczy użyć poniższy łącznik i za pomocą agrafki podczepić koszyk lub ciężarek i tyle.

https://allegro.pl/oferta/koralik-zderzakowy-polprzelotowy-32-mm-10-szt-11853860868

Jest to zestaw półprzelotowy, więc żeby był w pełni przelotowy stosuję takie klipsy, które skracam powyżej mikro-otworu do blokowania krętlika:

https://allegro.pl/oferta/lacznik-ochraniacz-gumowy-zielony-10-szt-11846053390

Przypon mocuję do krętlika szybkiej wymiany wraz z nasadką gumową, z tym że udało mi się znaleźć krętliki o rozmiar mniejsze od typowych karpiowych nr 8 (chyba Mistrall), co by jeszcze trochę odchudzić zestaw. Chodzi o taki komplet, ale nieco mniejszy:

https://allegro.pl/oferta/kretlik-karpiowy-szybkiej-wymiany-z-gumka-nr-8-15532922129

Myślę, że taki zestaw spisze się na wielu łowiskach, a głównie zależy to od nas i odpowiedniego dobrania obciążenia, długości i grubości przyponu oraz wielkości haczyka. Jest to bardzo uniwersalny zestaw i jeśli zrobimy go w jak najdelikatniejszej z możliwych wersji, to spełni swoje zadanie w 100%, bo jest on zarazem prosty w wykonaniu, antysplątaniowy i jednocześnie czuły w sygnalizacji brań. Używam go z powodzeniem od kilku lat w wersjach typowo gruntowych, jak i spławikowych (metoda lying-on) i śmiało mogę polecić.
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline Ben

« Odpowiedź #1418 dnia: 02.08.2024, 08:23 »
{...}

Sorki, zapomniałem odpisać.

Ne_ma_problema ;) dzięki za wszystkie dane. Kto wie, być może skorzystam ale ... obecnie testuję bardzo delikatny zestaw ze skrętką i pozycjonerem do skrętki firmy "Lorpio". Jak na razie spisuje się całkiem dobrze. Planuję jeszcze jedną modyfikację z feder linkiem, jak się sprawdzi opiszę.
pozdrawiam Benon

Offline Ben

« Odpowiedź #1419 dnia: 03.08.2024, 08:41 »
Jeszcze raz dzięki :), przeglądałem linki kilku krotnie i chyba się nie sprawdzą. Moje wędkowanie to "zabicie wolnego czasu" na dożywotnim wypracowanym urlopie ;) W bajorku na którym wędkuję karpie nie pływają, dominująca ryba to wzdręga, płoć, leszcz, lin. Zdarza się dziki karaś.
Od jakiegoś czasu stosuję zestaw ze skrętką usztywnioną pozycjonerem "Lorpio" oraz z feeder linkiem. Przeglądając przeróżne filmiki wędkarskie na You Tube, trafiłem na ten filmik klik i zmajstrowałem coś podobnego. Sprawdza się bardzo dobrze, jest bardzo czuły widać na żyłce/szczytówce dosłownie każde zainteresowanie ryb przynętą. No i na koniec fotka mich wypocin ;D

pozdrawiam Benon

Offline Modus

• Ekspert
« Odpowiedź #1420 dnia: 14.08.2024, 11:52 »

Offline Ben

« Odpowiedź #1421 dnia: 15.08.2024, 08:38 »

Kilkukrotnie obejrzałem filmik i - nie za bardzo rozumiem po co ta podwójna skrętka z blokadą śruciną/stotz'em w środku oraz ta wielka pętla do mocowania przyponu. W/g autora filmu, taka pętla leży płasko na gruncie i jest mniej widoczna. Nie prościej jest użyć ciemnej żyłki, w dzisiejszych czasach mamy do dyspozycji szeroką gamę kolorystyki tylko wybierać i brać. Osobiście używam ciemno brązowej :)  Ja używam do mocowania przyponu QUICK SNAP'a w rozmiarze 24. Po kilku próbach i sprawdzeniu kilku rozwiązań, najlepiej sprawdza się pojedyncza skrętka usztywniona pozycjonerem bez feeder linku, koszyczek montowany na agrafce z krętlikiem i koralikiem.  Proste i bardzo skuteczne.
pozdrawiam Benon

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2120
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #1422 dnia: 15.08.2024, 08:59 »
Na pewno ryba jest przerażona, widząc jakiś włos na dnie. Skąd te pomysły, to ja nie wiem. I tak krąży ta legenda, od kiedy ludzie ryby łowią.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Ben

« Odpowiedź #1423 dnia: 15.08.2024, 09:02 »
Na pewno ryba jest przerażona, widząc jakiś włos na dnie. Skąd te pomysły, to ja nie wiem. I tak krąży ta legenda, od kiedy ludzie ryby łowią.

:D I wszystko jasne!
pozdrawiam Benon

Offline Modus

• Ekspert
« Odpowiedź #1424 dnia: 15.08.2024, 10:56 »
W/g autora filmu, taka pętla leży płasko na gruncie i jest mniej widoczna.

Nie sądzę, by autora motywowała chęć zmniejszenia widoczności pętli (zwłaszcza biorąc pod uwagę typowe długości rzecznych przyponów). Chodzi raczej o to, że obszerna pętla układa się bardziej płasko (w jednej linii z żyłką główną/przyponem) podczas ściągania zestawu, co ogranicza skręcanie, a także podczas łowienia, co stabilizuje przypon na dnie, ograniczając jego podrywanie przez nurt.

Górny węzeł stawia wystarczająco duży opór podczas brania, by doszło do samozacięcia z udziałem koszyczka, a zarazem umożliwia koszyczkowi przemieszczenie się powyżej podczas holu dużej ryby lub w razie zaczepu (zwłaszcza z rybą na haczyku), zaś fragment żyłki, na którym koszyk bezpośrednio wisi, jest wzmocniony, bo zdublowany. Taki jest sens tego typu zestawów w teorii, a może także w praktyce :)