Widzę. Faktycznie producent przewidział taki sposób montażu jak na filmie i na Twoim zdjęciu. Ja się raczej sugerowałem filmami np. Matrixa z Marcinem Kosterą oraz filmami Marcina Kurzepy bodajże, gdzie na łączeniu żyłki z feedergumą lub skrętką taki stoper służył do ochrony węzła łączącego z linką główną.
Edycja, usunąłem zbędną literkę.
SPOKO nie jeden "genialny" pomysł widziałem w necie. Pamiętnej o jednym, logika i spokojne przemyślenie to podstawa
Dziękuję za Twojego posta. Zwrócił moją uwagę, że producenci faktycznie różnie podchodzą do tematu. I tak, stoper z Cresty, który jest wykorzystywany w przytoczonym filmie z Anią, jest przewidziany do współdziałania z koralikiem i agrafką do zawieszania koszyka. Koralik pasuje do wgłębienia w stoperze. Ponadto producent tak umieścił stoper na fabrycznej żyłce, że nie da się go założyć inaczej niż naciągając najpierw jego szerszą stronę na linkę główną:
https://allegro.pl/oferta/cresta-stoper-running-swivel-large-15671534576?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_uzsd_sport_wedkarstwo_pla_pmax_sc&ev_campaign_id=17960362012&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwkdO0BhDxARIsANkNcrdQOj0L5qV7RfgwDEr6ECs0dbVMdxXPvXGNcQ9RPVoD_xmKjFr_GScaAt4sEALw_wcB . W opisie z linku jaki podałem znajduje się fragment mówiący, że: "Dzięki twardości i wyjątkowo wysokiej przyczepności na lince głównej, stoper ten można zsunąć na supeł, aby całkowicie go zakryć.Zmniejsza to ryzyko splątania." Jednak na obrazku znajdującym się na opakowaniu ze stoperami widać, iż węzeł nie jest wewnątrz stopera, lecz przed nim. Nie wiem, czy ktoś stosował akurat te stopery nasuwając je na węzeł łączący linkę główną ze skrętką lub feedergumą. Nie wiem, czy da się to zrobić tak, aby stoper się nie rozleciał. Sam takiego rozwiązania nie stosowałem, nie posiadam takich stoperów. Ania na filmie mówi, że węzeł skrętki zapobiega nasuwaniu się stopera na skrętkę (taki jest sens jej wypowiedzi).
Inaczej jest w stoperze Matrixa:
https://sklepdrapieznik.pl/28679-stopery-matrix-swivel-protector-beads-large.html . Widać, że zakłada się go odwrotnie i ma służyć do czegoś innego. Wykonany jest z dość miękkiego silikonu. Posiadam go osobiście, widzę, że na linkę główną zakłada się go cieńszą stroną, grubsza ma wgłębienie, doskonałe do ukrycia węzłów między linką główną i skrętką lub feedergumą. Tak też go używam i widzę z filmów, że tak samo robią to inni wędkarze.
Stopery Top Mix:
https://www.bolw.pl/pl/p/Specjalny-stoper-feederowy-Top-Mix-Feeder-Stopper-L/50693?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwkdO0BhDxARIsANkNcrcrl5NnzXcqHUUnpC151Xkf-VDZ2TydUAiDkX658GGZpZTrzoAvCYgaAnkpEALw_wcB są zakładane w ten sam sposób co stopery Matrix i mają takie same przeznaczenie. Są wykonane z twardszej gumy, wyglądają dość podobnie do stoperów Cresty, lecz są krótsze.
Wnioski wyciągam na szybko takie, że stoper Cresty bardziej służy odprowadzeniu skrętki od systemu zawieszenia koszyka, ale nie chroni tak dobrze węzła skrętki czy np. łączącego linkę główną z fedeergumą. Matrix i Top Mix lepiej chronią wspomniane węzły, ale mam wrażenie, że po nasunięciu na węzeł są trochę "krótsze" i nie odprowadzają tak dobrze skrętki. Do tej pory stosowałem stopery Matrixa i Top Mixa zgodnie z ich przeznaczeniem. Wydaje mi się, że spisywały się odpowiednio, miałem mało splątań, tym bardziej, że skrętkę wykonuję z dość grubej żyłki (0,28 mm). Post Bena zaciekawił mnie i skłonił do zamówienia stoperów Cresty. Chętnie je wypróbuję. Porównam sobie ich skuteczność, tym bardziej, że zdjęcia Bena są bardzo zachęcające i zestaw wygląda doskonale. Zobaczę sobie, czy wystający, niechroniony węzeł ma takie istotne znaczenie (kiedyś stosowałem zwykłe stopery w liczbie 2 sztuk i też nie było źle), czy ważniejsze jest odprowadzenie linki od koszyka.