Hej, temat być może skierowany bardziej do forumowych karpiarzy, ale zapraszam wszystkich do dyskusji.
1. Długość włosa karpiowego
Od paru tygodni przeczesuję internet polski i zagraniczny w celu znalezienia odpowiedzi na pytanie: długi czy krótki włos?
Opinie są przeróżne, tyle pomysłów co ludzi. Dlatego chciałbym zapytać się Was, stosujecie włosy długie, krótkie czy średnie? Skąd taki wybór, jakie procesy myślowe Wami kierują?
Ja zacząłem karpiową przygodę od włosów długich, od 3 do nawet 6 cm. Dały mi one parę fajnych ryb, co ciekawe nie z przedziału 10-15kg a właśnie 2-5 kg. Zauważyłem jednak, że moi znajomi stosujący krótkie włosy mają równie dobre albo i nawet lepsze wyniki. ( rekordowo 13,5kg )
2. Prezentacja przynęty
Tutaj opcji jest wiele - ronnie rigi, klasyczne leżaki, popupy, bałwanki, kulki pojedyncze lub podwójne. Osobiście stosuję ronnie riga i klasycznego podwójnego leżaka. Co Wam sprawdza się najbardziej? Przyznam szczerze, że po nieudanym wędkarsko weekendzie szukam inspiracji. Najbardziej ciekawi mnie skuteczność jednej kulki vs dwóch lub nawet trzech.
3. Materiał przypnowy i jego długość.
Osobiście korzystam z miękkiej plecionki, jednak zastanawiam się czy nie zmienić jej na plecionkę z otuliną. Czego używacie Wy i co Wam sprawdza się najlepiej? Fluocarbon, plecionka w otulinie czy plecionka miękka? Jak długich przyponów używacie?
4. Haki
Osobiście testuję Curv Shanki rozmiar 2 i wide grapy rozmiar 4. Jakich haków używacie Wy, jakie najlepiej Wam się sprawdzają? Czy stosujecie jakiś konkretny typ haczyka do konkretnego przyponu?
Jako, że mamy lato, to najbardziej zależy mi na Waszych pomysłach właśnie na tę porę roku. Wszystkich zainteresowanych zapraszam do dyskusji. Pozdrawiam!