Długo szukałem oprogramowania dla wędkarzy, a że jestem staroświecki i nie używam smartfonów, to interesowała mnie tylko wersja programu na PC, i po polsku.
Od prawie trzech lat korzystam z programu
Notatnik Wędkarski.
Program archaiczny. Stworzony na Windows 98, ale bez problemu działa na Windows 7/8, a po dłuższej zabawie z ustawieniami zgodności działa z Windows 11.
Notatnik Wędkarski to taka forma elektronicznego pamiętnika wędkarza, w którym można przypisać do kalendarza nazwę łowiska, jakie i ile ryb się złowiło, dane pogodowe podczas łowienia i jakiś opis wyprawy.
Z tych danych można potem wyciągać jakieś wnioski (ręcznie), choć program nie ma takich funkcji porównawczych wbudowanych. Więcej szczegółów podaje opis na stronie, którą polinkowałem powyżej.
Wprowadzanie danych - zwłaszcza kolejność - jest na początku trochę upierdliwe, ale do opanowania po kilku próbach.
Program nie ma wielu rzeczy do zaoferowania (freeware), ale może komuś się przyda.
Jest możliwość tworzenia kilku statystyk, ale mnie najbardziej brakuje możliwości porównania, np. warunków pogodowych (prędkości i kierunku wiatru/ciśnienia powietrza/temperatury) w stosunku do wyników połowów. Wbudowana statystyka brań opiera się tylko na fazach Księżyca.
Uprzedzam, że program to żadna rewelka, ale może ktoś z kolegów skorzysta.
PS. Gdybym umiał pisać programy, to po tych latach użytkowania Notanika, wniósłbym szereg poprawek.