Autor Wątek: Dobra żyłka do Feedera :)  (Przeczytany 32786 razy)

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 979
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
Odp: Dobra żyłka do Feedera :)
« Odpowiedź #60 dnia: 22.09.2015, 21:12 »
A od czego są przypony strzałowe ,wtedy główna może być cieńsza a nie liny holownicze
Jasne, jeśli ktoś łowi na naprawdę ciężkie zestawy i dodatkowo miota daleko, to pewnie przypon strzałowy jest dobrym rozwiązaniem.
Jeśli jednak żyłka 0,26 mm wystarcza, żeby utrzymać zestaw w dobrej kondycji, to myślę, że nie ma sensu bawić się w przypony strzałowe.
Rzeczywiście, 0,35 to już gruba żyłka, szczególnie do wędki z drgającą szczytówką. Tu rzeczywiście zastosowanie cieńszej żyłki ze srzałówką mogłoby dać lepszy efekt.

Koledzy, jeśli znajdziecie czas, to spróbujcie może, będąc na wodą, policzyć ile waszym żyłkom zajmuje zatopienie. Może to być jakiś wyznacznik zatapialności poszczególnych żyłek.
Oczywiście, inaczej będzie na rzece, a inaczej na wodzie stojącej. Inaczej będzie podczas fali, a inaczej na wodzie spokojnej. Ja zwykle liczę na wodzie spokojnej, żeby wyeliminować wpływ fali.
Przy feederze szybkie zatopienie żyłki może mieć duży wpływ na odczyt brań. Niektóre żyłki topią się szczególnie długo. Zanim żyłka się zatopi, już następuje branie i jego odczyt może być utrudniony.

Ja podam przykład:
Żyłka: Preston Reflo Power Max
Średnica: 0,23 mm
Rzut: 47 metrów
Głębokość: 1,5 metra
Czas zatapiania: 60 sekund.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #61 dnia: 22.09.2015, 21:42 »
Żyłka: Trabucco XPS Feeder Camo Two Tone.
Średnica: 0.25mm

Rzut: 55m
Głębokość: 2.5m
Czas topnienia: 45 sek
Koszyk: 40g

Rzut: 42-44m
Głębokość: 7m
Czas topnienia: 35 sek.
Koszyk: 75g

Żyłka nigdy nie odtłuszczana. Co ciekawe przy pierwszym rzucie tonie długo.
Natomiast przy każdym kolejnym rzucie tonie coraz lepiej.

Marcin

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 979
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #62 dnia: 22.09.2015, 22:20 »
:thumbup:

Teoretycznie jeszcze inne czynniki też mają wpływ na szybkość zatapiania żyłki. Jak choćby siła, z jaką napinamy żyłkę.
Ale to już jest trudno zdefiniować. Nie będziemy tu przecież używać jakichś mierników.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #63 dnia: 23.09.2015, 23:05 »
Teraz po ostatniej sesji
Żyłka XPS feeder 0.25
Koszyk; Drennan small 35 g
Odległość 35-45 m
Zatapialne 35-40 sek
Głębokość; 1.5 m
Marcin

Offline krzewi7

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 7

Offline Łuki

• Ekspert
  • Reputacja: 302
  • SiG
« Odpowiedź #65 dnia: 09.02.2020, 22:32 »
Żyłka Shimano Technium
Wyszukiwarka !!!
...to królestwo...

Pozdrawiam.

Offline key_kr

• Ekspert
  • Reputacja: 66
« Odpowiedź #66 dnia: 28.11.2024, 12:28 »
Wracam do tematu , bo na łowisku na , którym czasem łowię  (stowarzyszenia ) wchodzi szlaban na plecionki.
Łowię tam średnio na 40 i 70 m.
Organoleptycznie w tym roku stwierdziłem ze dobra żyłka np Kanatran Synapse Neon  jest lux i pół sezonu mi obsłużyła  jedną wędkę.
Prawie po  każdym łowieniu przycinam ze 2-3 m końcowe.

I co mnie boli teraz ...

Woda 4-6m  i na bliższej linii z podajnikiem 40 gr tonie 30 sekund może , jest ok .
Ale jak mam łowić na 70 m na 6m i czekać 1 minutę to już niefajnie .

Sprawdzaliście jakieś triki ze spryskiwaniem żyłki np roztworu płynu do mycia naczyń na szpulkę kołowrotka  ... i czy to daje jakieś zyski w czasie przy zatapianiu ?
Może są inne triki aby to przyspieszyć ?

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 360
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #67 dnia: 28.11.2024, 12:41 »
Stosowałem inny trik: Brałem kawałek gąbki (ot choćby do zmywania naczyń), moczyłem w płynie do mycia naczyń i zamykałem w jakimś szczelnym pudełku. Na łowisku moczyłem gąbkę w wodzie, wciskałem w przelotkę i zwijałem żyłkę. Taki patent można powtarzać co 5, 10 rzutów (wg potrzeby i uznania) i cieszyć się szybszym zatapianiem żyłki.
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 861
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
« Odpowiedź #68 dnia: 28.11.2024, 14:05 »
Sprawdzaliście jakieś triki ze spryskiwaniem żyłki np roztworu płynu do mycia naczyń na szpulkę kołowrotka  ... i czy to daje jakieś zyski w czasie przy zatapianiu ?
Może są inne triki aby to przyspieszyć ?

Stosuję spryskiwanie szpuli roztworem wody i płynu do naczyń podczas połowu spławikiem, metodą laying-on na mojej klubowej gliniance. Często wystarcza spryskać raz na kilka godzin, w zależności od ilości zwinięć zestawu. Czasami stosuję ten patent przy połowie metodą z lżejszymi podajnikami. Pomaga znacząco zatopić żyłkę, szczególnie gdy woda jest powierzchniowo brudna, np. od pyłków roślin, drobnych liści itp. Przy grubszym, powierzchniowym kożuchu pomóc już może chyba tylko zastosowanie backleada, ale przy aktywnym łowieniu feederem to raczej mija się z celem.
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline tench

• Ekspert
  • Reputacja: 46
  • Zaczynam wszystko od nowa ale nie od początku...
« Odpowiedź #69 dnia: 28.11.2024, 16:55 »

Szczytówka najgłębiej jak to możliwe pod wodę i energiczne, szybkie wybieranie linki na szpulę.

Co jest niefajnego w napinaniu się linki przez minutę?

Jaki masz sens w notorycznym odcinaniu 2, 3m. żyłki po każdej sesji?

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 645
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #70 dnia: 29.11.2024, 21:31 »
Przy energicznym i mocnym rzucaniu żyłką, początkowy odcinek żyłki, ten poddany największym przeciążeniu na przelotkach, zaczyna się po jakimś czasie strzępić i haczyć podczas rzutów. Tak to przynajmniej jest u mnie i nie zależy to od wędki. Może zależy to od techniki rzucania. Przy łagodniejszych, bardziej płynnych rzutach to nie występuje. Taki mocno postrzępiony potrafi zahaczyć i urwać szczytówkę. Dlatego trzeba po każdej sesji obejrzeć początkowy odcinek żyłki, przejechać po nim palcami i jeśli jest postrzępiony, odciąć uszkodzoną część żyłki.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline key_kr

• Ekspert
« Odpowiedź #71 dnia: 30.11.2024, 12:23 »
Ješli nęcisz , mieszasz zanętę nie zachowasz czystych rąk. Upaprane jest wszystko  i popatrz na kołowrotek , kabłąk . Toż to jest dosłownie ściernica…..
Lepiej odciąć niż np stracić zestaw na rybie ,lub przy wyrzucie .
Ja często przerzucam zestaw..
Na ostatnim 1_1,5  metrze jest oparcie o szczytową przelotkę , która zanurzona często do wody też nie jest idealnie czysta po wyschnięciu. Wystarczy się domyśleć co się tam dzieje z żyłką.
Ja łowię na żyłkę 0,25 lub plecionkę 0,14 bo po latach stwierdziłem że pajęczyny cieńsze specjalnie nie dają większych odległości .
Nie pojmuję jak niektórzy youtuberzy pokazują swoje upaprane kołowrotki , spodnie i nie widzą że to wszystko strzępi żyłkę , a co dopiero cienkie plecionki.Pól biedy jak ma grubą strzałówkę , ale mi przy klipie kilka razy strzeliła plecionka , co prawda może raz na rok , ale jednak. To akurat z winy brudnych rąk, które dość często myję.

Offline tench

• Ekspert
« Odpowiedź #72 dnia: 30.11.2024, 14:30 »

Przy energicznym i mocnym rzucaniu żyłką, początkowy odcinek żyłki, ten poddany największym przeciążeniu na przelotkach, zaczyna się po jakimś czasie strzępić i haczyć podczas rzutów. Tak to przynajmniej jest u mnie i nie zależy to od wędki. Może zależy to od techniki rzucania. Przy łagodniejszych, bardziej płynnych rzutach to nie występuje. Taki mocno postrzępiony potrafi zahaczyć i urwać szczytówkę. Dlatego trzeba po każdej sesji obejrzeć początkowy odcinek żyłki, przejechać po nim palcami i jeśli jest postrzępiony, odciąć uszkodzoną część żyłki.

W takim konkretnym przypadku to przypon strzałowy rozwiąże problem. Przecież nie musi być z pletki... może być z mono.

Offline key_kr

• Ekspert
« Odpowiedź #73 dnia: 30.11.2024, 17:20 »
Jesteś uparty . Trzymaj się swojego :fish:

Offline tench

• Ekspert
« Odpowiedź #74 dnia: 30.11.2024, 19:16 »
 Nie zgadzam się z Twoją tezą o mojej upartości.  Myślę, że po prostu nie do końca rozumiem gdzie masz problem a Twoja kolejna opinia o tym, że plecionka Ci strzela - rzadko bo rzadko ale... - z powodu brudnych rąk jest dla mnie w ogóle niezrozumiała.  Rozumiem też, że czasami forumowicze mają prawo się nie zrozumieć i tyle w temacie.
 Uważam, że w Twoim przypadku warto by zakupić żyłkę nie tylko dobrej ale bardzo dobrej jakości. Mówię o żyłce Nash Skyline Mono Low Visibility Clear 0.26mm.