Autor Wątek: Kot -ka  (Przeczytany 3616 razy)

Offline Daavid

• Ekspert
  • Reputacja: 137
Odp: Kot -ka
« Odpowiedź #15 dnia: 21.10.2024, 20:42 »
Koty uwielbiają zabawki. Dobrym źródłem jest AliExpress. Mój uwielbiał tą zabawkę, dopóki się nie znudziło.
https://a.aliexpress.com/_EvnPqKl

No i telewizja, a dokładniej YouTube i Cat TV

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2053
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #16 dnia: 22.10.2024, 08:02 »
Jurek, ja bym dostawił drugą kuwetę, bez ziemi (o ile nie masz dwóch). Czyli jedna z jej dodatkiem, druga bez. Wtedy będziesz wiedział co jest grane, kot szybko powinien obczaić o co chodzi z kiblem. Jednak takie rzeczy mogą sugerować, ze coś jest nie tak i kot daje po swojemu informację, zapachową. Warto przyjrzeć się co mu nie pasuje. Mając dwie kuwety do wyboru, nie powinien załatwiać się poza nimi.

Na razie nie jest źle :) A gdzie śpi Wasz kot?
Lucjan

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 159
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #17 dnia: 22.10.2024, 10:01 »
Właśnie jestem po drugim od dnia sterylizacji spacerze. Jak to kot ze wsi w mieście wszystkiego się boi. Teraz śpi sobie na panelach przy łóżku mruczy jak cholera chyba jest zmęczona. W nocy kotka śpi w łazience a kuwetę ma w ubikacji. Rano ją tam przeniosłem to narobiła myślałem że może na spacerze jeszcze się wyleje ale nie.

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
« Odpowiedź #18 dnia: 29.10.2024, 06:57 »
Mam pytanie do osób które posiadają w domu kota. Czy to normalne ,że kot (ka) w wieku ok.9 lat ma potrzebę zabawy. Od jakiegoś czasu moja kotka podchodzi do mnie i zdecydowanie szuka zaczepki. Chce być głaskana drapana a po chwili wykłada się łapami do góry pazurami ściska moją dłoń lekko ją podgryzając  (czasami jest to trochę bolesne ) by chwilę później  dłoń lizać. Taka głupawka załącza się jej 2-3 razy dziennie

Offline Mardead

• Ekspert
  • Reputacja: 298
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #19 dnia: 29.10.2024, 08:15 »
To okazywanie miłości. Zupełnie normalne i wiek kota niema tu znaczenia.
Marcin

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2102
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #20 dnia: 30.10.2024, 17:44 »
Niektóre koty robią to z wyczuciem, inne potrafią podrapać. Trochę kwestia wychowania, trochę temperamentu.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2053
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #21 dnia: 31.10.2024, 08:38 »
To normalne zachowanie, zwłaszcza jeżeli lekko gryzie - to okazywanie uczucia :) Dobrze jej chyba 8) :)

Jurek, kot potrzebuje jakieś zabawy i warto poświęcić na to chwilkę czasu. Kot głównie śpi w ciągu doby, ma jednak swój czas, kiedy ma ochotę na rozrywkę. Polecam na kawałku patyka przywiązać sznurek i kawałek papierka, pióro etc. Można skorzystać z kupnej rzeczy, ale przedłużając sznurek. Koty uwielbiają taką pogoń. I tu ważne jest, aby spełniać instynktowne potrzeby kota. To znaczy on chce polować, i tutaj będzie uderzał z zasadzki, zagryzał itd. To co ważne z zabawkami, to że trzeba zmieniać je, bo kotu często się nudzą. Kup jej też jakąś myszkę czy wiewiórkę czy innego szmacianego szczurka. Koty mają dziwną cechę, bo łażą z taką zdobyczą w pysku i dziwnie miauczą, jakby to był jakiś rytuał, rozmowa ze swą zabawką pluszakiem. Kup tez kotu drapaki, bo kot musi drapać, to dla niego normalne. Lepiej aby nie wykorzystywał do tego dywanu, sofy lub fotela. Ja mam z pięć drapaków w domu, porozmieszczanych tak, aby kot nie musiał się wyżywać na meblach :)
Lucjan

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
« Odpowiedź #22 dnia: 28.11.2024, 19:52 »
Pytanie mam do kolegów i nie tylko którzy swoje koty wyprowadzają na spacer.
Jako ,że moja kotka którą przygarnąłem wyprowadzam jak psa na smyczy trzy razy dziennie  zauważyłem jej dziwne zachowanie.
Jak pisałem wcześniej w przeszłości ona zawsze chodziła wolno wokół domu. Od ponad miesiąca jest u mnie w bloku i ją wyprowadzam. Na spacerach spotykam sąsiadów wyprowadzających swoje psy większe i mniejsze i  zachowanie mojej kotki jest trochę nie tak. Wcześniej jak usłyszała szczekanie psa to uciekała a teraz jak zobaczy psa mniejszego to go ignoruje natomiast gdy po drodze spotka większego psa to idzie w jego stronę  wręcz ciągnie mnie  i zachowuje się tak jak by chciała go zaatakować. O co tu chodzi czym jest to spowodowane bo nie rozumiem takiego zachowania domowego kota ?

Offline Ashaki Takado

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 44
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #23 dnia: 29.11.2024, 13:24 »
Generalnie to jeżeli pies nie jest wielki i cięty na koty to zostanie przez kotkę spacyfikowany.

Więc może Twoja wie na ile może sobie pozwolić ;)

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #24 dnia: 29.11.2024, 15:07 »
Wydaje mi się, że czuje się przy Tobie bardzo bezpiecznie i/lub w ten sposób też chce Ciebie przed tymi psami bronić.

Miałem też takiego kota, co chodził na smyczy i do psów startował. Ale też jak pies startował do niego, to wiedział, że należy spier... :D
Krwawy Michał

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
« Odpowiedź #25 dnia: 01.12.2024, 18:21 »
Nestle corn Flakes- chrupiące płatki kukurydziane czy może kot je jeść. Mojej kotce to smakuje

Offline Papi_feeder

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 54
« Odpowiedź #26 dnia: 02.12.2024, 08:52 »
Jako podstawowa karma - niekoniecznie ;) ale jako "upolowana" przekąska, czemu nie. Moja babcia kotka (prawie 18 letnia) standardowo już podprowadza nam chipsy i pistacje :)
"Jestem podejrzliwy wobec ludzi, którzy nie lubią psów, ale ufam psu, który nie lubi jakiegoś człowieka". Bill Murray

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #27 dnia: 02.12.2024, 09:04 »
Kot jest czystym mięsożercą. Bez mięsa umrze. To nie pies.
To powiedziawszy, każdy z moich kotów ma jakieś dziwne gusta. Jeden lubi ser, inny chipsy i tak dalej. Chce, to niech sobie podjada. Byle się nie nawpieprzała tego jak małpa kitu ;)
Krwawy Michał