Autor Wątek: Jezioro Dominickie  (Przeczytany 1526 razy)

Offline n0nam3

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
Jezioro Dominickie
« dnia: 13.11.2024, 21:41 »
Cześć, czy ktoś łowi/łowił na jeziorze Dominickim?
Czego można się tam spodziewać ?
Warto się tam wybrać na feeder ?

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 410
Odp: Jezioro Dominickie
« Odpowiedź #1 dnia: 14.11.2024, 03:34 »
W sezonie napewno spokojnie tam nie zaznasz.

Offline n0nam3

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 14.11.2024, 08:00 »
Chodzi mi właśnie o jesień i wiosnę keidy jest tam spokojnie. Ale interesuje mnie tam rybostan.

Offline paparoach

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 60
« Odpowiedź #3 dnia: 14.11.2024, 08:39 »
Napewno są wzdręgi , które męczyły mnie tam jakieś 4 lata temu gdy tam łowiłem . ;)
Raczej próbowałem łowić , bo był to właśnie okres wakacyjny czyli nad wodą spotykałem więcej znajomych niż na wrocławskim rynku .
Teoretycznie powinno to być wędkarskie eldorado , duży zbiornik z czystą wodą ( legalnie działające kąpieliska ) , poza sezonem plażowym raczej z niewielką presją wędkarską .
Jednak u nas , wiadomo , że nic nie wiadomo i nie ma pewników . Ja tam nie złowiłem nic godnego uwagi , ale jak wspominałem , łowiłem w wakacje .

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2125
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 14.11.2024, 09:01 »
Zapewne jezioro jest okupowane przez jakiegoś rybaka, który od 20 lat sieciuje je gruntownie i dogłębnie zgodnie z jedyną słuszną linią IRŚ.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline paparoach

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 60
« Odpowiedź #5 dnia: 14.11.2024, 09:13 »
Zapewne jezioro jest okupowane przez jakiegoś rybaka, który od 20 lat sieciuje je gruntownie i dogłębnie zgodnie z jedyną słuszną linią IRŚ.

Prawdopodobnie intuicja dobrze ci podpowiada. Zaskoczyło mnie tam wtedy ,że nad takim łowiskiem prawie nie słyszałem rozmów o wędkarstwie . Chodzi mi o miejscowych . Nie widziałem łódek wędkarskich , sprzętu , żadnego stoiska wędkarskiego . Dziwiło mnie to . Zrzuciłem to na karb wakacji i robieniu biznesu na przyjezdnych . Prawda może być jednak jeszcze brutalniejsza .
Gdzieś tu na forum, dawno temu natknąłem się na wzmiankę o tym jeziorze i z tego co pamiętam ktoś mocno odradzał , polecając inne w pobliżu .
A szkoda , zbiornik piękny , jest kilka plaży z piaskiem , woda czysta. Niedaleko do Wrocławia, Leszna , nawet Poznania .

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #6 dnia: 14.11.2024, 09:33 »
Przeważnie raz do roku przejeżdżam trasę Bydgoszcz-Chojnice-Bytów. Mijam dziesiątki przepięknych, malowniczych jezior i jeziorek. Czasem jest przy nich kilka domków, pole namiotowe... Nigdy nie widziałem wędkarzy. Za to często w jakimś miasteczku widzę szyld "Świeże ryby". Każde z tych jezior ma w zasadzie od zawsze oprawcę, który w majestacie i pod przymusem prawnym o nie "dba". I zamiast całe miasteczko żyć z turystyki wędkarskiej - kwatery, sklepy, zezwolenia, gastronomia - to jeden gościu niszczy wodę i sprzedaje podleszczyki, trochę szczupaka i coś tam jeszcze. W ramach dorabiania do pensji/renty/emerytury.
Krwawy Michał

Offline n0nam3

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 14.11.2024, 13:22 »

Prawdopodobnie intuicja dobrze ci podpowiada. Zaskoczyło mnie tam wtedy ,że nad takim łowiskiem prawie nie słyszałem rozmów o wędkarstwie . Chodzi mi o miejscowych . Nie widziałem łódek wędkarskich , sprzętu , żadnego stoiska wędkarskiego . Dziwiło mnie to . Zrzuciłem to na karb wakacji i robieniu biznesu na przyjezdnych . Prawda może być jednak jeszcze brutalniejsza .
Gdzieś tu na forum, dawno temu natknąłem się na wzmiankę o tym jeziorze i z tego co pamiętam ktoś mocno odradzał , polecając inne w pobliżu .
A szkoda , zbiornik piękny , jest kilka plaży z piaskiem , woda czysta. Niedaleko do Wrocławia, Leszna , nawet Poznania .

A kojażysz jakie inne jeziora w pobliżu polecali ?

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #8 dnia: 14.11.2024, 15:14 »
Nie kojarzę, żeby ktokolwiek polecał jakieś jezioro, które nie jest prywatne lub w rękach stowarzyszenia. Zdarzają się czasem jeziora, którymi bardzo sprawnie opiekuje się jakieś miejscowe koło PZW.
Krwawy Michał

Offline Grzechu

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 8
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #9 dnia: 14.11.2024, 15:46 »
Cześć

Jezioro Dominickie te koło miejscowości Boszkowo to specyficzny zbiornik. Woda bardzo czysta, i z plaż i brzegów jest bardzo wypłycone. Żeby zanurzyć się po szyję czasem trzeb iść ze 100 metrów. Często bywam nad tym jeziorem i muszę też przyznać, że wędkarzy jest jak na lekarstwo. Większość wędkujących to ludzie przyjezdni, którzy spędzają tam urlop. Jednak jak chcemy połowić to niestety najlepiej tylko z łodzi. Co do rybostanu to jest tam naprawdę wszystko, tylko trzeba wiedzieć jak i gdzie. Osobiście widziałem złowione piękne szczupaki, leszcze i węgorze. Jak chcesz połowić to polecam połowić na kanale, który wchodzi do jeziora.
Pozdrawiam
Grzechu