Autor Wątek: Wędka do siłowego holu karpii na komercji - method feeder - 10ft  (Przeczytany 803 razy)

Offline zyziu

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Witam,

Temat zapewne wałkowany tysiące razy, ale sprzęt się z czasem zmienia a ostatnie tematy są sprzed paru lat.
Poszukuję wędki do method feedera - 10ft (3metry) z mocnym blankiem o akcji progresywnej (mocny progress).
Wędka z przeznaczeniem do krótkiego dystansu i siłowego holu karpii w przedziale 4-10kg.
Budżet = 1K PLN

Moje propozycje:
Zemex Iron 10ft
Matrix commercial feeder 10ft
Daiwa Nzon super slim power feeder 10ft

Offline Thompson

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 39
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Matrix commercial feeder 10ft - zapomniej o opcji mocny progres dla tej wedki. Wiem bo sam ja posiadam i dla mnie jest super ale na pewno nie jest to mocny progres

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 364
  • Rafał
Dzierżno uzależnia

Offline zyziu

• Nowy użytkownik
  • *
Patrzysz za jakimiś witkami, bier Mapa

https://sklepdrapieznik.pl/76083-wedka-map-parabolix-ultra-ii-10ft-feeder-suv-304m.html

Tak się składa, że posiadam parabolixa ultra II suv - tylko ze 11ft .. i jak dla mnie to jest to parabola :D, przynajmniej na sucho juz nawet zemex iron wydawał się sztywniejszy od mapa ..

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 225
Taka wędka nie istnieje, nie na takie ryby.

Offline marcopolo

• Reputacja: 28
  • Ulubione metody: tyczka
Proponuję karpiówkę 10ft 2,75 lub 3lbs, duża przyjemność z holu i można rybę mocniej przytrzymać i szybciej wyholować. Jeśli problemem są zaczepy, to feederem nie zatrzymasz ryby 7-8kg blisko zaczepu, chyba, że ryba zaraz po braniu stoi w miejscu i nie idzie gwałtownie w stronę zaczepów, ale są to wyjątki.

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 364
  • Rafał
Taka wędka nie istnieje, nie na takie ryby.

Jest, ale 9ft, akurat 10 w tej serii nie ma ;D
Dzierżno uzależnia

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 360
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Zgadzam się z marcopolo co do karpiówki. Mam 10ft. 3.0lb Mikado NoctisX Carp i naprawdę miała niezłą szkołę w tym sezonie. Walczyłem na niej dobre 20 minut z 15-kilowym jesiotrem, który wlazł mi z zaczep w postaci trzciny. Wydarłem go razem z tymi trzcinami na brzeg. Ale przyznać trzeba, że powątpiewałem w możliwości tego kijka. Byłem w błędzie. Dużym błędzie.
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Offline zyziu

• Nowy użytkownik
  • *
Niestety to musi być wędka feederowa .. ale Panowie az tak bym nie przesadzal.. po prostu chce cos mocnego w 10ft .. :)

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 282
Preston supera X a przynajmniej 9ft ma bardzo dużo mocy. Maver MVR M2 też dużo mocy jak na 10ft, Daiwa SLR 10ft ale to nie ten budżet. Nie miałem tylko SLR reszte sprawdziłem organoleptycznie.

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 645
  • Ulubione metody: method feeder
Popatrz na DAIWA BLACK WIDOW FEEDER 3,00m 80g METHOD
Udało mi się kilkukrotnie zatrzymać nią 10 kg karpie na krótkim dystansie przed wjazdem pod pomost obok. Ale żyłka 0,28

Pozdrawiam,
Tomek

Offline krzysssiooo

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 10
Witam,

Temat zapewne wałkowany tysiące razy, ale sprzęt się z czasem zmienia a ostatnie tematy są sprzed paru lat.
Poszukuję wędki do method feedera - 10ft (3metry) z mocnym blankiem o akcji progresywnej (mocny progress).
Wędka z przeznaczeniem do krótkiego dystansu i siłowego holu karpii w przedziale 4-10kg.
Budżet = 1K PLN

Moje propozycje:
Zemex Iron 10ft
Matrix commercial feeder 10ft
Daiwa Nzon super slim power feeder 10ft

Bierz commerciala, sam w tym roku się na nie przesiadłem, a przerzuciłem masę wędek i to jest po prostu petarda, 10+ nie robią na niej żadnego wrażenia :) ( jak coś mam w sprzedaży w dobrej cenie nowe sztuki )

Offline grzegorz88

• Ekspert
  • Reputacja: 151
Daiwa SLR BU 10ft kijek ma moc.

Aventus 10ft jest bardzo fajny do szybkiego holu ryb, jednak dolnik taki sam długi jak w SLR 13ft AU;) Blank to fajny progres.

Parabolix black suv. Mam Ultra i black. Ultra ma za miękki szczyt, za bardzo glutowata. Black suv ideolo do karpi do 10kg.
Bardzo szybko idzie robić wagę. W tym sezonie 120kg w 6h podczas zawodów. Aventusem też zrobiłem ~100kg w 6h.
Oba wyniki na Maślance, gdzie karpie nie mają pysków, spinki na palcach jednej ręki mógłbym policzyć.

Z wymienionych przez Ciebie to Matrix. Sam myślałem o nich tylko ponoć zmieniają serię i może być problem ze szczytówkami.

Kluczem w szybkim holu nie jest moc, tylko sztywność i technika. Mocnym kijkiem to można najwyżej wyprostować haczyk lub wyrwać go z pyska, jeśli będziesz chciał zatrzymać rybę na siłe . Mapem Ultra prostuje haczyki na jesiotrach, za to wyholowanie 2-3kg karpia trwa o wiele dłużej niż SLRem. Za to jak się nie spieszymy to Ultra jest super kijkiem do rekreacyjnego łowienia, karaski dają frajdę, pod rybą 10kg nie klęka.
W metodzie nie holuje się siłowo, haczyki są za małe i za cienkie. Można ryby 10kg holować w czasie liczonym w sekundach, ale najwazniejsza jest technika i odpowiednia wędka. Chcąc zatrzymywać siłowo ryby +4kg będziesz im robił z pyska sashimi.

Offline Ashaki Takado

• Reputacja: 44

Offline pitry1987

• Ekspert
  • Reputacja: 66
Od siebie moster x od prestona dorzuciłbym.
Bo rybka lubi pływać i to nie w patelnianym oleju 😃