Daiwa SLR BU 10ft kijek ma moc.
Aventus 10ft jest bardzo fajny do szybkiego holu ryb, jednak dolnik taki sam długi jak w SLR 13ft AU;) Blank to fajny progres.
Parabolix black suv. Mam Ultra i black. Ultra ma za miękki szczyt, za bardzo glutowata. Black suv ideolo do karpi do 10kg.
Bardzo szybko idzie robić wagę. W tym sezonie 120kg w 6h podczas zawodów. Aventusem też zrobiłem ~100kg w 6h.
Oba wyniki na Maślance, gdzie karpie nie mają pysków, spinki na palcach jednej ręki mógłbym policzyć.
Z wymienionych przez Ciebie to Matrix. Sam myślałem o nich tylko ponoć zmieniają serię i może być problem ze szczytówkami.
Kluczem w szybkim holu nie jest moc, tylko sztywność i technika. Mocnym kijkiem to można najwyżej wyprostować haczyk lub wyrwać go z pyska, jeśli będziesz chciał zatrzymać rybę na siłe . Mapem Ultra prostuje haczyki na jesiotrach, za to wyholowanie 2-3kg karpia trwa o wiele dłużej niż SLRem. Za to jak się nie spieszymy to Ultra jest super kijkiem do rekreacyjnego łowienia, karaski dają frajdę, pod rybą 10kg nie klęka.
W metodzie nie holuje się siłowo, haczyki są za małe i za cienkie. Można ryby 10kg holować w czasie liczonym w sekundach, ale najwazniejsza jest technika i odpowiednia wędka. Chcąc zatrzymywać siłowo ryby +4kg będziesz im robił z pyska sashimi.