Autor Wątek: Daiwa n'zon super slim 3,66 do 90 a Sensas Black Arrow Slim Method Feeder 3,6 m  (Przeczytany 934 razy)

Offline wojtas1986

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 23
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Witam wszystkich forumowiczów. Chciałbym się zapytać o opinie użytkowników wędek wymienionych w temacie postu. Szukam wędki do metody w dwu składzie i po wstępnym rozeznaniu w ofertach wybrałem te dwie wędki. Łowię tylko na komercjach. Ryby łowione przeze mnie to przeważnie jesiotry, karpie i liny.
Pozdrawiam

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 382
  • Rafał
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Jeśli łowisz na bezzaczepowej komercji to SuperSlim 3.6 90g będzie fantastycznym kijem. Gnie się to po sam dolnik, daje mnustwo frajdy z holu, ale podajniki 30 max 40g, przy 50g strach rzucać. Gdybym nie łowił na pzw to swojej 12ft bym nie sprzedawał, bo dawała frajdę nawet z małymi linami czy karasiami.
Dzierżno uzależnia

Offline wojtas1986

• Aktywny użytkownik
Jedno łowisko takie właśnie jest, bez zaczepów, drugie to łowisko gdzie występują wyspy z tataraku a ryby tam żyjące to w większości silne dzikie karpie, które wój obecnego właściciela wpuścił dobrych parę lat temu i lubią zaparkować w tych wyspach.

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 382
  • Rafał
To ten superslim sobie z nimi nie poradzi, tam nie ma czym zatrzymać ryby.
Dzierżno uzależnia

Offline wojtas1986

• Aktywny użytkownik
Dzięki za podpowiedź

Offline and-and

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 6
Hejka,
szukaj kija w dwuskladzie, ktory ma cw 80-90g i akcje polparaboliczna.
Cos takiego jakim byl kij dwuczesciowy (juz nie ma go w sprzedazy) Daiwa N'Zon Z Method Feeder 360m 80g cw.
Sadze, ze byl by idealny do twoich wymagan i przede wszystkim dwuczesciowy bo najczesciej kije w tej dlugosci 360cm sa trzyczesciowe.
Pozdrowienia:
Andi
"Wędkarstwo to dyscyplina w równości ludzi – bo wszyscy ludzie są równi przed rybami”.

Offline wojtas1986

• Aktywny użytkownik
Wiem, że seria Z jest w sklepach nie dostępna a wymienione przeze mnie wędki są w dwu składzie. Mam Monster X 3,3 m i jestem z niego bardzo zadowolony, mógłbym kupić wersję 3,6 m ale na tą chwilę szukam czegoś tańszego.

Offline and-and

• Użytkownik
  • **
Hejka,
wedki 330m sa w wiekszosci w dwu skladzie i z mniejszym cw (30-50g). A te w trzy skladzie maja juz z natury cw wieksze (60-100g). Ja zrezygnowalem z wedek 360m w dwu skladzie, bo trasport jak dla mnie tragedia i w dodatku niebezpieczny (dl. transporto 188-192cm przy wedce dwu czesciowej 330cm 170-175cm- jeszcze do wtrzymania ;D).
A roznice w pracy kija dwu czesciowego a trzy czesciowego w tej dlugosci juz sa nie tak wielkie z natury dwu czesciowy jest bardziej "polegliwy"
Co zas do kupowania wedek od roznej wartosci czy jakosci to uwazam: jak kupujesz wedki 300-330m to roznice w jakosci wedki sa mniejsze w roznym przedziale cenowym. niz w przypadku wedek dluzszych.
Dlatego kupujac wedke 360 nie mowiac juz o wedkach 390 czy 420m niestety powinny byc lepszej jakosci bo sie to wiecej odczuwa np. czy ciezar kija czy jego prace czy jego celnosc rzutu.
Pozdrowiena:
Andi
"Wędkarstwo to dyscyplina w równości ludzi – bo wszyscy ludzie są równi przed rybami”.

Offline wojtas1986

• Aktywny użytkownik
Dzięki za wyczerpujący wpis. Decyzji jeszcze nie podjąłem więc szukam dalej.

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 308
Hejka,
wedki 330m sa w wiekszosci w dwu skladzie i z mniejszym cw (30-50g). A te w trzy skladzie maja juz z natury cw wieksze (60-100g).

Uważasz że 3sklad w długości 330 będzie miał zawsze większe ćw niż 330 w 2skladzie ?

Offline and-and

• Użytkownik
  • **
Hejka,
w wiekszosci wedek, ktore mialem w reku tak bylo. To samo jest z dlugoscia 360m.
Wedki dwu skladowe mialy mniejszy ciezar zutowy (max. 60-70g) a trzy skladowe (70-150g).
Spotkalem chyba tylko dwie wedki trzy skladowe, ktore mialy cw 60g.
Wiem, ze nie ma tabeli ani oficjalnych zalozen co do cw w poszczegolnych dlugosciach wedki feederowej, ale wielu producentow stosuje zasade, czym krotsza wedka mniejszy ciezar rzutowy (mysle, ze jest to zwiazane z odlegloscia lowienia).Oczywiscie sa wyjatki np w wedkach do lowienia na rzekach, necenia itd.
Pozdrowienia:
Andi

Offline knatom

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Robinsony CTX2 mają przy długości 3,3 metra c.w. 45 gram - zarówno 2, jak i 3-składowy.

Offline and-and

• Użytkownik
  • **
Hejka,
sa kije 330m, ktore maja nawet 150g cw. Dlatego nie ma reguly, ktora to okresla.
Ten przyklad przez Ciebie podany kolego wiaze sie z tym, ze zbudowano prawdopodobnoe ten sam kij dwu i trzy segmetowy i chodzilo tu glownie chyba o transport.
Pozdrowienia:
Andi