Od razu zaznaczam że nie lubię łowić patrząc na szczytówkę co nie znaczy że nie łowię feederami.
Nieraz słyszałem od spiningistów że mają wędkę na której wszystko czyją w nadgarstku, zresztą w tym wątku też pojawiła się taka wypowiedź.
No właśnie czy możecie polecić taki kijek z półki budżetowej. ?
Niestety boczny trok to jednak obserwacja szczytówki, oczywiście możesz czekać na puknięcia w dolniku, ale to tak jakbyś na federki łowił z dzwonkami, branie zauważysz i rybę wyciągniesz, ale to wtedy gdy mocno przynętę atakują. Niby można, ale brania bedziesz przeoczał, tym bardzien że na bocznego łowisz o ryby małe lub średnie, ja wiąże troka gdy nic się nie dzieje i chce z przedszkolem się pobawić lub na nowej wodzie jestem i chce sprawdzić gdzie okonie bytują.
Budżetowo to mikado lexus saphhire do 7 lub 13gram, tanio kupisz łatwo odsprzedaż jakby nie podeszło.
Ja łowię na żyłkę, czasami stosuje kombinacje z 3 członowym kretklikiem od chłopaków z wędkarskiej tuby.
Jednak naprawde polecam spróbuj połowić na delikatny sprzęt, okon 30cm na okoniówce to extra adrenalina, często zaraz przy brzegu biorą i już masz wyciągać gumkę a tu szajbus nagle z jakieś dziury wypływa i po ogon gumkę zasysa
😊