Autor Wątek: Boczny trok - kompendium  (Przeczytany 38587 razy)

Offline muzzy123

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 50
  • Tomek
Odp: Boczny trok - kompendium
« Odpowiedź #90 dnia: 27.09.2020, 21:15 »
Od razu zaznaczam że nie lubię łowić patrząc na szczytówkę co nie znaczy że nie łowię feederami.
Nieraz słyszałem od spiningistów że mają wędkę na której wszystko czyją w nadgarstku, zresztą w tym wątku też pojawiła się taka wypowiedź.

No właśnie czy możecie polecić taki kijek z półki budżetowej. ?

Niestety boczny trok to jednak obserwacja szczytówki, oczywiście możesz czekać na puknięcia w dolniku, ale to tak jakbyś na federki łowił z dzwonkami, branie zauważysz i rybę wyciągniesz, ale to wtedy gdy mocno przynętę atakują. Niby można, ale brania bedziesz przeoczał, tym bardzien że na bocznego łowisz o ryby małe lub średnie, ja wiąże troka gdy nic się nie dzieje i chce z przedszkolem się pobawić lub na nowej wodzie jestem i chce sprawdzić gdzie okonie bytują.

Budżetowo to mikado lexus saphhire do 7 lub 13gram, tanio kupisz łatwo odsprzedaż jakby nie podeszło.

Ja łowię na żyłkę, czasami stosuje kombinacje z 3 członowym kretklikiem od chłopaków z wędkarskiej tuby.

Jednak naprawde polecam spróbuj połowić na delikatny sprzęt, okon 30cm na okoniówce to extra adrenalina, często zaraz przy brzegu biorą i już masz wyciągać gumkę a tu szajbus nagle z jakieś dziury wypływa i po ogon gumkę zasysa
😊
Tomek

Offline Norbas

• Ekspert
  • Reputacja: 59
« Odpowiedź #91 dnia: 14.01.2021, 00:15 »
Czas spróbować tej metody.
Przez fakt że w okręgu mazowieckim aktualnie max długość przynęty to 5cm użytkuję kijek Jaxon Grey Stream 228cm 1-7g z plecionką 0,06.
Czy ten kijek nada się do bocznego troka?  Mam tu na myśli pałkę np 5g + paprochy relaxa 4cm...
Czy też lepiej spisze się mój drugi kijek Mikado Sensual NG 260cm 3-18g z pletką 0,10 ?
Kolejna sprawa, jakiej grubości fluorokarbon zastosować. Czy może po prostu wiązać na plecionce?
Pozdrawiam

Offline Norbas

• Ekspert
« Odpowiedź #92 dnia: 20.02.2021, 20:52 »
Nikt nic?
To może choć podpowiedź jaki ciężarek do kijka 1-7g.
3g czy lepiej 5g?

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #93 dnia: 20.02.2021, 22:27 »
Musisz wyczuć kiedy kij traci moc. Ten Jaxon 5gr+ 3cale ogarnie, więcej już gaśnie chyba że na wleczonego to możesz go trochę przeciążyć.

Offline Norbas

• Ekspert
« Odpowiedź #94 dnia: 20.02.2021, 22:29 »
Dzięki. Jutro więc przetestuję 5gr + paprochy ralaxa 4cm.

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 980
« Odpowiedź #95 dnia: 21.02.2021, 13:46 »
(...) użytkuję kijek Jaxon Grey Stream 228cm 1-7g z plecionką 0,06.
Czy ten kijek nada się do bocznego troka? 

Tak, nada się.

(...) jakiej grubości fluorokarbon zastosować. Czy może po prostu wiązać na plecionce?
Pozdrawiam

Trok rób z żyłki, bo to najlepsze rozwiązanie. Sztywność fluorocarbonu nie jest tutaj potrzebna, a o plecionce nie ma co wspominać (jako materiał na trok), bo to nieporozumienie (przynajmniej w okoniowym zestawie).

Jeśli chcesz się bawić bardzo lekkim zestawem, użyj żyłki o grubości 0,12 mm (obciążenie ok. 3-4 g, paprochy o dł. 20-30 mm). Jeżeli zapragniesz ciężkiego zestawu, sięgnij po żyłkę 0,18 mm. W pozostałych przypadkach zastosuj żyłkę 0,14-0,16 mm. Proste jak drut, a szlak dawno przetarty.
Jacek

Offline Hans Kloss

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 10
« Odpowiedź #96 dnia: 22.02.2021, 21:41 »
Niestety boczny trok to jednak obserwacja szczytówki, oczywiście możesz czekać na puknięcia w dolniku,
Zmartwię cię być może, ale to nieprawda. Jeżeli używa się kija z pustą szczytówka (czyli nie wklejanki) i odpowiednio cienkiej plecionki to na dolniku łatwo wyczuwa się nawet takie brania których na szczytówce nijak nie widać. Są wprawdzie kije które mają opinie "głuchych", czyli słabo przenoszących drgania z plecionki na dolnik, ale najpopularniejsze wędziska okoniowe tej klasy o cw 1-7 g głuche bynajmniej nie są. Aby zwiększyć czułość metody warto odpowiednio  zawiązać zestaw. Odpowiednio czyli tak aby jak najwięcej szmocy w trakcie brania przekazywane było bezpośrednio na szczytówkę i nie było marnowane na przesuwanie obciążenia. . Podpowiem: na linkę główną nawlekamy jednym uszkiem krętlik, potem nawlekamy na nią  gumowy stoper a na jej końcu wiążemy drugi krętlik. Do krętlika nr 1 wiążemy ciężarek na odpowiednio długim przyponie z dowolnego materiału a na krętliku nr 2 wiążemy przypon z hakiem i przynętą. Ten przypon, zawiązany na miękkiej żyłce (fluorocarbon nie ma sensu) najlepiej o grubości 0.1 lub 0.08 mm, powinien być nieco dłuższy niż  przypon na którym wisi ciężarek, to mocno redukuje liczbę splątań.
Końcowy efekt jest taki że przypon z przynętą  i linka główna tworzą jedną całość która może swobodnie przesuwać się względem przyponu z obciążeniem, co skutkuje znacznym wzrostem czułości zestawu. No i dodatkowy bonus jest taki, że  nawet najtępszy matoł ze straży rybackiej nie oskarży nas o łowienie na zestaw niezgodny z regulaminem, bo na bocznym troku wisi nie hak z przynętą ale ciężarek.

Offline flowgrid

• Ekspert
  • Reputacja: 225
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #97 dnia: 21.11.2024, 10:46 »
Pany, od jakiej długości odcinka żyłki z haczykiem zacząć łowienie na boczny trok w obecną porę roku? Polećcie proszę jakąś podstawową przynętę na początek łowienia (taki standard na boczny trok). Celem jest pierwsze łowienie na boczny trok i złowienie jakiejkolwiek ryby.
Marcin

Offline rojo

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 15
    • rybkiroberta
« Odpowiedź #98 dnia: 21.11.2024, 15:32 »
Podstawową przynętą, do łowienia na boczny trok są małe twisterki np od relacja tzw paproszki. Dłogość odcinka z hakiem moim zdaniem to 60-80 cm. Zazwyczaj używałem, żyłki 0,16 i haka w rozmiarze 6. Uwaga jeśli krzywo nadziejesz na hak twisterka, zacznie się obracać wookół własnej osi i brań wtedy prawie nie ma.
Amur 75 cm, Karp 80 cm, Jesiotr 118 cm, Leszcz 57 cm, Karaś srebrzysty 41 cm, Lin 42 cm, Sandacz 72 cm, Szczupak 90 cm, okoń 41 cm, Boleń 64 cm, Sum 85 cm, Tołpyga 100 cm.
https://www.facebook.com/rybkiroberta/

Offline flowgrid

• Ekspert
  • Reputacja: 225
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #99 dnia: 21.11.2024, 15:55 »
Dzięki za info. Jak najlepiej zakładać twistera na haczyk, aby się nie obracał wokół własnej osi?
Marcin

Offline rojo

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 15
    • rybkiroberta
« Odpowiedź #100 dnia: 21.11.2024, 16:06 »
Nie mam sprawdzonego sposobu. Poprostu hak musi być idealnie w osi. Zasada jest prosta, przynęta się obraca nie ma brań, przynęta się nie obraca można fajnie połowić okoni. Tak to wyglądało u mnie gdy łowiłem na trok.
Amur 75 cm, Karp 80 cm, Jesiotr 118 cm, Leszcz 57 cm, Karaś srebrzysty 41 cm, Lin 42 cm, Sandacz 72 cm, Szczupak 90 cm, okoń 41 cm, Boleń 64 cm, Sum 85 cm, Tołpyga 100 cm.
https://www.facebook.com/rybkiroberta/