Ostatnie wiadomości

Strony: [1] 2 3 ... 10
1
Łowiska / Odp: Łowiska koło Poznania
« Ostatnia wiadomość wysłana przez mrucin dnia Dzisiaj o 08:26 »
Łowię na metodę i mam pytanie czy znacie łowiska w pobliżu poznania na których mógłbym używać wędek Jaxon green point i Robinson Stinger obie 3.3m do 60g wyrzutu.
Dąbrowa
Bogucin
Różany Potok
Cysterskie w Owińskach
Gierłatówko
2
Hyde Park / Odp: Nasze ogrody
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Mosteque dnia Dzisiaj o 08:13 »
Nie, na tej największej owoce już czarne. A już takie po kilka cm miały.
Ale reszta chyba się uda. Morele też :)
3
Sprzęt / Odp: Miękki feeder picker do bombki
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Luk dnia Dzisiaj o 07:57 »
Pytanie jakie ryby i kiedy chcesz łowić tym kijem? Jeżeli karpie i jak jest ciepło, to Preston Monster dobrze daje radę. Teraz to średnia półka cenowa. Ma czulsze szczytówki niż taka Daiwa N'zone Super Slim i więcej o jedną (ma trzy). Mówię o kiju 2.70 metra. Więc i zimą się przyda. Co innego jak chcesz łowić zimą na dalszych dystansach.
Przeważnie karpie w okresie letnim. Czerpie dużo przyjemności z holu gdy wędka się mega gnie więc taką bym chciał.
Matrix Ethos XRC wydaje się fajnym wyborem

No to wybór masz bardzo duży. Ogólnie łowienie z ciężarkiem w okresie zimowym oznacza szukanie ryb, w czym ma pomóc bardzo czuła szczytówka. Należy się zbliżać do stojącego stada ryb, i ruchy szczytówki zdradzają, że to się stało. Latem tego nie trzeba, bo ryba jest żarłoczna, tym bardziej karp, brania są raczej z tych mocnych bardzo. Stąd wszelkie feedery, zwłaszcza te karpiowe się nadadzą i forumowicze podają ci wiele cennych kierunków.

Wg mnie warto decydować się na jakąś serię, co daje możliwość kombinowania ze szczytówkami, większą ich liczbą. Ja mam kilka Monsterów   w swoim arsenale. W tym przedziale cenowym Daiwa N'zone S Slim też robi robotę. Inne firmy też mają takie odpowiedniki lub wyższą półkę, i są to dobre kije. Jednak nie polecałbym Guru A-class, bo są najzwyklej mówiąc gorszej jakości (chyba, ze chcesz się zmieścić w budżecie). Ja mam trochę inną skalę cenową, jest w UK taniej, i nie ma sensu wchodzić w tę serię, skoro Monster jest 20 funtów droższy i oferuje dużo więcej. Mam też zastrzeżenia do Drennana Vertex, kija 3 metry, który traci mi ryby z racji dziwnej pracy i przy którym trzeba się wykazywać pewną wirtuozerią, aby nie było 'spadów'.
Najlepszym pickerem jaki miałem w ręku był nieodżałowany feederek 2.4 m Maver MV-R, który miał doskonałą pracę, bardo dobrze pochłaniał energię walczącej ryby. I tu niestety jest duży problem. Małe firmy mają mniej środków i często produkują serię wędek, po czym jest cisza, trudno o części zamienne, szczytówki. Dlatego lepiej polegać na czymś czego jest dużo i nie zniknie z oferty. A tak jest z Maverem i tą serią, która zniknęła ze sprzedaży. Ta firma sprowadziła za to najniższą półkę cenową w 'zamian'.
4
Grunt / Odp: Szczytówka do wędki zemex z-10 pro feeder 90 gram
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Leitho dnia 29.04.2025, 23:33 »
Jeszcze widze ze MAP ma ten rozmiar. Ktos testowal?
5
Grunt / Odp: Szczytówka do wędki zemex z-10 pro feeder 90 gram
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Leitho dnia 29.04.2025, 23:30 »
Hejka! Wroce do tematu. Czy ktos testowal czy Guru/Daiwa 2.3mm pasuje do Zemexow (Z10 lub Iron). Ja widzę, totalny brak ruchu w stanach magazynowych i juz Zemexowych szczytowek brakuje. Moonfin tak mocno te kije promował, a szczytowek nie ma. Ponadto na stronie Moonfina w sekcji bezpieczenstwo jest nfo ze producent jest z RU. Wiem, ze gdzies niektorzy z Was pisali, ze Zemex jest koreanski, ale chyba to nie jest prawda i jest ban na import tych produktow. Spoko, ban legitny.
 Kije Zemexa sa fajne, ale szczytowki predzej czy pozniej pekna. Trzeba miec obcykane zamienniki. Fajnie jesli wejda bez szlifowania, ewentualnie z minimalna iloscia tego zabiegu.
6
Łowiska / Odp: Łowiska koło Poznania
« Ostatnia wiadomość wysłana przez grzegorz88 dnia 29.04.2025, 22:54 »
Tarnowski Sad
7
Łowiska / Łowiska koło Poznania
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Wojtek123098 dnia 29.04.2025, 22:15 »
Łowię na metodę i mam pytanie czy znacie łowiska w pobliżu poznania na których mógłbym używać wędek Jaxon green point i Robinson Stinger obie 3.3m do 60g wyrzutu.
8
Hyde Park / Odp: Nasze ogrody
« Ostatnia wiadomość wysłana przez magister82 dnia 29.04.2025, 20:45 »
Jesli juz zawiazane owoc to powinno byc oki, najgorsza faza kwiatu
10
Hyde Park / Odp: Ciekawe filmiki niewędkarskie (i nieśmieszne!)
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Mosteque dnia 29.04.2025, 17:43 »
Strony: [1] 2 3 ... 10