Autor Wątek: Tanie zanęty  (Przeczytany 4985 razy)

Offline MiłoszK

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 10
Odp: Tanie zanęty
« Odpowiedź #30 dnia: 11.02.2024, 12:22 »
Mi zdecydowanie sprawdzały się zanęty Boland. Do łowienia rekreacyjnego seria Popularna ;). A do troszkę bardziej wymagającego łowienia seria zawodnicza. Da się między nimi zauważyć różnicę gołym okiem.

Offline flowgrid

• Ekspert
  • Reputacja: 224
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #31 dnia: 31.08.2024, 09:38 »
Używał może ktoś tanich zanęt oferowanych na OLX w wiaderkach po 10kg np. https://www.olx.pl/d/oferta/zaneta-wedkarska-w-wiaderkach-10-kg-w-cenie-50-zl-sprawdz-CID767-IDZu1Tp.html? Potrzebuje zanęty jako wypełniacza do łowienia na feeder na Wiśle, a tu ile by się nie dało do wody wszystko Wisła wchłonie...
Marcin

Offline Daavid

• Ekspert
  • Reputacja: 133
« Odpowiedź #32 dnia: 31.08.2024, 09:55 »
Jak masz miejsce to może lepiej samemu kupić np. śrutę kukurydziane i inne śruty? Wyjdzie jeszcze taniej i będzie wiadomo co to jest. Mój ojciec kiedyś tak się bawił, teraz mu się znudziło, bo takie ostre walenie nie zawsze przynosi efekty.

Offline ledi12

• Ekspert
  • Reputacja: 245
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #33 dnia: 31.08.2024, 16:16 »
Najlepsza "niedroga" zanęta to samoróbka. Kup zwykłego allera, twardą kukurydze + jakieś przyprawy. Wszystko drobno zmiel i po temacie :) Tanio i skutecznie.
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg

Offline Ben

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 62
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #34 dnia: 01.09.2024, 09:04 »
Najlepsza "niedroga" zanęta to samoróbka. Kup zwykłego allera, twardą kukurydze + jakieś przyprawy. Wszystko drobno zmiel i po temacie :) Tanio i skutecznie.

Mogę potwierdzić że jest skuteczna. Osobiście używam bardzo podobną w składzie zanętę. Rozrabiam ją na zaparzonych ziołach nostrzyka - części zielone i woda. Mam ustalone i powtarzalne proporcje, zawsze wychodzi :thumbup: a skuteczność oceniam na 5+ :)
pozdrawiam Benon

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2043
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #35 dnia: 01.09.2024, 11:15 »
Zgadzam się, mielenie pelletów powoduje, ze masz już dobrą mieszankę. Wg mnie lepiej bazować na dobrym miksie, a aby zaoszczędzić warto to wszystko mrozić, zamiast wyrzucać, zwłaszcza do wody. Ja tak robię i mi się to sprawdza. Polecam też używanie samego pelletu 2 mm jako zanęty, jest on łatwy w przygotowaniu, i stosunkowo tani. Jego przemoczenie pomoże na szybszą i głębszą wodę.

Wg mnie możesz samemu zrobić sobie 10 kg mieszanki, z użyciem tańszej zanęty, w ilości 2-3 kilo. Przy mrożeniu masz towaru na wiele sesji, masz mniej mieszania nad wodą. Jak trzeba coś dorobić, to można właśnie skorzystać z pelletu 2 mm.
Lucjan

Offline Daavid

• Ekspert
  • Reputacja: 133
« Odpowiedź #36 dnia: 01.09.2024, 12:06 »

Wg mnie możesz samemu zrobić sobie 10 kg mieszanki, z użyciem tańszej zanęty, w ilości 2-3 kilo. Przy mrożeniu masz towaru na wiele sesji, masz mniej mieszania nad wodą. Jak trzeba coś dorobić, to można właśnie skorzystać z pelletu 2 mm.

Baba łeb urwie za wrzucenie 10 kg zanęty do zamrażarki ;)

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2062
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #37 dnia: 01.09.2024, 12:22 »
Przecież nie o to chodzi :D
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!