Dla mnie jako wędkarza brakuje najważniejszego:Statystyk osobistych.
[/quote]
Najprostsze pomysły są najlepsze
Mi brakuje prostej aplikacji w której właśnie bym zapisał sobie pogodę, stan wody, fazy księżyca i co się udało złowić typu nazwa ryby, cm i np przynęta i krótką notatkę. Oczywiście obowiązkowo możliwość przeniesienia zebranych danych na nowe urządzenie.
A co do rozpoznawania ryb to wrzuciłem dwa zdjęcia boleni i wyszło, że jeden to leszcz a drugi boleń był w prawie 70% płocią a w 50% boleniem
[/quote]
Taka aplikacja już jest-nazywa się excel
a mi chodzi o automatyzację tego, pisanie jest żmudne i przy 15-20 rybach na zasiadkę można "ocipieć", próbowałem tak, poległem po 3 wyjazdach. Ale automatyzacja tego, jak wyżej napisałem-tego właśnie mi brakuje, czyli:
Przyjeżdżam na łowisko Batorówka 23 kwietnia 2024 roku.
1. Apka musiałaby być spięta/potrafić sczytać z jakiejś pogodynki (apki pogodowej) dowolnej, bo bieżącą pogodę pokazują wszystkie właściwie
gorzej z przewidywaniami. No i z tej apki zaczytuje: lokalizację, datę, godzinę, temperaturę, ciśnienie.
2. Następnie licznik ryb, może być klikany typu wybór Karp, Lin,Leszcz, Karaś...po kliknięciu w nazwę gatunku rozmiarówka w kg (jako wybór) 1,2,3,4...potem druga opcja rozmiar (długość ryby). Oraz możliwość dołączenia fotki do tego.
3. Notatki o sposobie łowienia.
Czyli:
krok 1: odpalam APKę, klikam w swoim profilu np. Rozpoczynam łowienie, w tym tym czasie apka robi czynności z pkt 1. (zaciąga dane lokalizacyjne, pogodowe, ciśnieniowe, datę).
krok 2. Asystent w czasie łowienia, klikam co za gatunek złowiłem, ile ważył (wprawni wędkarze potrafią oszacować czy karp ma 1,5kg czy 2.5 więc może być dokładnie lub poprzez kliknięcie szacunkowo w guzik zakresu. Tak by jak najmniej klików robić.
Tu do przemyślenia jak to mega uprościć, ale by było np można skonfigurować sobie przed łowieniem to czym łowię np.method feeder (pod tą pozycją wcześniej wpisuję sobie czym łowię i podczas łowienia, po złowieniu ryby i kliknięciu co to za ryba podpowiada się to co wpisałem w domu wcześniej zanęta FB epidemia, pellet skretting, waftersy 8mm orange chocolate, mikrony FB, Match pro duo krewetka...
Łowię karpia: 1 klik KARP, 2 klik WAGA (przedział 2-3kg), 3 klik MIARA (lub pomijam), 4 klik ZANĘTA/PELLET, 5 klik NA CO (rodzaj kulki), 6 klik FOTKA (z możliwością pominięcia.
krok 3. Statystyki w swoim profilu i dowolne mieszanie/listowanie, czy po czasie, czy po metodzie połowu, czy po gatunku w zależności co chcę uzyskać.
krok 4. jakby APP się rozwijała możliwość udostępniania czy fot/galerii z profilu, czy wygenerowanych statystyk-to jako dopełnienie powyższych kroków.
To tak na szybko co mi przychodzi do głowy, co nie jest mega zaawansowane na dzisiejsze czasy w wykonaniu, a pomocne dla wędkarza i innowacyjne zarazem, bo nie znam podobnego rozwiązania, choć kilka apek miałem zainstalowanych dla wędkarzy.