Autor Wątek: Łowisko u Makary  (Przeczytany 2360 razy)

Offline greg227

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 38
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Łowisko u Makary
« Odpowiedź #15 dnia: 30.09.2024, 15:43 »
Kwestią czasu będzie jak zagospodaruje kolejny staw w kompleksie, a trochę wody jest.

Istniało obok łowisko „Poligon” i nie wypaliło gdyż staw jest o wiele większy i ryba odchodziła od brzegu.

Offline Papi_feeder

• Reputacja: 52
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 30.09.2024, 17:47 »
Komercje nastawione są na zysk więc wiadomo, że lepiej im zorganizować zawody i wypełnić zbiornik klientami do pełna niż liczyć, że podobna ilość osób odwiedzi ich akwen w weekend, a tak co weekend stała ilość osób i biznes zaczyna przynosić zyski.

Myślę, że wszędzie powinien być u miar. Niedawno rozmawiałem z chłopakami na zawodach o intensywności zawodów na danym zbiorniku, myślę, że królową jest tutaj Maślanka, ze względu na ilość stanowisk, częstotliwość i rangę zawodów. Niemniej... strasznie narzekali na pyski ryb... i na ilość spinek. Nie wiem na ile to prawdziwe informacje, Grześ Górka jest tam dość często, może potwierdzi, bądź sprostuje :)
"Jestem podejrzliwy wobec ludzi, którzy nie lubią psów, ale ufam psu, który nie lubi jakiegoś człowieka". Bill Murray

Offline Wiśnia

• Reputacja: 41
« Odpowiedź #17 dnia: 30.09.2024, 17:51 »
Kwestią czasu będzie jak zagospodaruje kolejny staw w kompleksie, a trochę wody jest.

Istniało obok łowisko „Poligon” i nie wypaliło gdyż staw jest o wiele większy i ryba odchodziła od brzegu.
Idealnie dla karpiarzy.

Wysłane z mojego POCO F2 Pro przy użyciu Tapatalka

Offline grzegorz88

• Ekspert
  • Reputacja: 147
« Odpowiedź #18 dnia: 30.09.2024, 18:33 »
Komercje nastawione są na zysk więc wiadomo, że lepiej im zorganizować zawody i wypełnić zbiornik klientami do pełna niż liczyć, że podobna ilość osób odwiedzi ich akwen w weekend, a tak co weekend stała ilość osób i biznes zaczyna przynosić zyski.

Myślę, że wszędzie powinien być u miar. Niedawno rozmawiałem z chłopakami na zawodach o intensywności zawodów na danym zbiorniku, myślę, że królową jest tutaj Maślanka, ze względu na ilość stanowisk, częstotliwość i rangę zawodów. Niemniej... strasznie narzekali na pyski ryb... i na ilość spinek. Nie wiem na ile to prawdziwe informacje, Grześ Górka jest tam dość często, może potwierdzi, bądź sprostuje :)

@Piszczu
Nie do końca, są wody, które w sezonie wakacyjnym nie organizują zawodów, bo bardziej opłaca im się kasować wędkarzy np Silosy. Na Maślance oprócz łowiska zysk generuje też sklepik, a zawodnicy rzadko coś kupują. Z drugiej strony zysk jest mocno uzależniony od pogody, dlatego łowiska wolą wróbla w garści. Niby zawody wypełniają łowisko, ale w pogodny weekend na łowiskach są dwie tury wędkarzy, poranni i popołudniowi, podczas gdy zawody przeważnie blokują łowisko od rana do późnego popołudnia.

@Papi feeder
Na Maślance można złowić ponad 100kg ryby mając zaledwie kilka spinek, co mi się udało w tym sezonie. Problem ze spinkami bierze się z braku poprawnej techniki oraz z pośpiechu. Czasem łowisko jest przekarmione i ryby podhaczaja się.
Łowisko Forest Lake jest otwierane tylko na zawody I wędkarze tak samo narzekają na spinki.

Offline Papi_feeder

• Reputacja: 52
« Odpowiedź #19 dnia: 30.09.2024, 20:33 »
Na Maślance można złowić ponad 100kg ryby mając zaledwie kilka spinek, co mi się udało w tym sezonie. Problem ze spinkami bierze się z braku poprawnej techniki oraz z pośpiechu. Czasem łowisko jest przekarmione i ryby podhaczaja się.
Łowisko Forest Lake jest otwierane tylko na zawody I wędkarze tak samo narzekają na spinki.

Coś w tym jest. 
"Jestem podejrzliwy wobec ludzi, którzy nie lubią psów, ale ufam psu, który nie lubi jakiegoś człowieka". Bill Murray

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2075
  • MFT
« Odpowiedź #20 dnia: 01.10.2024, 08:32 »

Na 100% nie to było przyczyną, że łowisko upadło. Teraz kawałek wody to jest złoty interes, tylko trzeba wiedzieć, jak zrobić dobrze wędkarzom, a nie dziadom.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline grzegorz88

• Ekspert
« Odpowiedź #21 dnia: 01.10.2024, 09:34 »
Póki nie odwiedzi Cię skarbówka ;) A ta już odwiedzała różne imprezy.
Bardzo mało powstaje nowych łowisk.
Jakiś czas temu krążyły płotki o możliwości nabycia Batorówki i Grodziska, chyba nie zmieniły właściciela ;)
Inwestycja na kupe lat, a przyszłość wędkarstwa sportowego nie jest taka pewna. Na zawodach pzw już są zakazy robienia zdjęć ryb, różnym ludziom szukającym atencji przeszkadza męczenie ryb dla zabawy.

Offline Wiśnia

« Odpowiedź #22 dnia: 01.10.2024, 09:37 »

Na 100% nie to było przyczyną, że łowisko upadło. Teraz kawałek wody to jest złoty interes, tylko trzeba wiedzieć, jak zrobić dobrze wędkarzom, a nie dziadom.

W trakcie mojego pobytu rozmawiałem z wędkarzem, który pomagał właścicielowi w tworzeniu łowiska, mój syn przyciąga rozmówców :-), młodych jest mało nad wodą. Mówił, że duży staw po drugiej stronie grobli też był lowiskiem (może to te Popioły), ale z różnych przyczyn, łącznie z tym, że można było zabierać ryby, projekt nie wypalił. Dowiedziałem się też, że to aktualnie dostępne miejsce, też miało trudny start. Wędkarze narzekali na trudne, pełne zaczepów dno, spuszczono wodę i zrobiono porządek. Potem kolejne problemy, wpuszczono duże karpie, a to nie jest profil łowiska sportowego. Koniec końców udało się ogarnąć. Jak dla mnie, to ten duży staw, to super perspektywa na urozmaicone łowienie i tak jak Mosteque napisał, złoty interes.

Niestety, albo stety, właściciel nie jest wędkarzem.

Offline Wiśnia

« Odpowiedź #23 dnia: 01.10.2024, 09:46 »
Póki nie odwiedzi Cię skarbówka ;) A ta już odwiedzała różne zawody wędkarskie.
Bardzo mało powstaje nowych łowisk.
Jakiś czas temu krążyły płotki o możliwości nabycia Batorówki i Grodziska, chyba nie zmieniły właściciela ;)
Inwestycja na kupe lat, a przyszłość wędkarstwa sportowego nie jest taka pewna. Na zawodach pzw już są zakazy robienia zdjęć ryb, różnym ludziom szukającym atencji przeszkadza męczenie ryb dla zabawy.
O skarbówce, to już dawno myślałem, na razie jest na szaro ;-)

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #24 dnia: 01.10.2024, 12:00 »
Znaczy co, różnica między wystawieniem paragonu a jego niewystawieniem ma położyć łowisko? Bez sensu.
Ja z komercji raczej nie korzystam, ale jak jadę do Chłopaków na Śląsk, to tam dostaję paragon.

Tak - ryzyko związane z zakazem "męczenia ryb" jest bardzo realne i może uderzyć we właścicieli jak grom z jasnego nieba. Patrz Jarosława Wszechwiedzącego i hodowlę zwierząt. Wymyślił se coś we łbie i z dnia na dzień wprowadzono. Jak tam dalej losy tego pomysłu się potoczyły nie wiem, ale gościu jednym pomysłem mógł (albo to zrobił) zniszczyć rodzinne interesy często budowane od pokoleń. Nie żebym ja te interesy popierał, bo uważam, że powinien ten przemysł zniknąć z powierzchni ziemi.
Krwawy Michał

Offline grzegorz88

• Ekspert
« Odpowiedź #25 dnia: 09.10.2024, 22:59 »
Dzisiaj odwiedziłem łowisko i dla mnie sztos.
Na chwilę obecną to chyba jedno z lepszych łowisk pod zawody w PL,
Równa linia brzegową, masa ryby, ponoć bardzo równe sektory bez wyraźnie lepszych stanowisk. Woda czysta i głęboka jak na komercję, przy normalnym stanie wody przy samym pomoście będzie jakieś 1.5m, na środku podajnik opadał 4 sekundy. Ryby strasznie mocne. Byłem przekonany, że mam kabana z margina, bo nie mogłem oderwać ryby od dna, 3kg karpik zahaczony prawidłowo..
Ryby z całymi pyskami. Osoba poznana na łowisku mówiła, że połowiła kabanów +10kg. Ja miałem jednego karpia +5kg I amura podobnej wagi.
Do tego baza noclegowa na 60 osób, wiaty na grilla itp.
Na złot idealne miejsce, ale pewnie z wolnymi terminami na 2025 będzie ciężko ;)
Na łowisku jest 40 stanowisk. Z jednej strony pomosty szerokie na 3m, na drugim brzegu naturalny brzeg.

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #26 dnia: 10.10.2024, 09:00 »
Wracając do kwestii opłacalności prowadzenia takiego łowiska.
Takie średnie wyliczenie na szybko. Liczmy łowienie za 60 zł i że stanowisk będzie obsadzonych 30. A jest drożej i jak widać są obsadzone raczej wszystkie. Sezon damy od marca do listopada.

60x30 dziennie: 1800
Miesięcznie: 54000
Sezon: 486000

To są same opłaty za wędkowanie. A gdzie noclegownia, pewnie jakieś żarcie, sklepik...

Wiem, że obliczenia z dupy, ale jakieś pojęcie dają.
Krwawy Michał

Offline Wiśnia

« Odpowiedź #27 dnia: 10.10.2024, 09:14 »
Dodam, że baza noclegowa pracuje pełną parą, w czasie mojego pobytu była silna czesko-romska ekipa pracująca dla elektrowni Bełchatów.

Co do sklepu i gastro, to nie ma na miejscu, najbliższy sklep kilka kilometrów od łowiska.

Offline grzegorz88

• Ekspert
« Odpowiedź #28 dnia: 10.10.2024, 09:19 »
Trochę odleciałeś. Zapomniałeś o zusie, ksiegowej, podatkach.
BTW widziałeś jakąś komercję, na której dzień w dzień siedzi 30 osób? Gdyby było tak kolorowo to nowe łowiska wyskakiwałyby jak grzyby po deszczu ;)

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #29 dnia: 10.10.2024, 09:34 »
Nic nie odleciałem, bo o żadnych kosztach nie pisałem przecież.

Nie jeżdżę po komercjach. Patrzę na grafik omawianej wody. Bywam na Mokate u chłopaków, to zawsze jest full, jak siedzimy.

A łowiska powstają. Nie jak grzyby po deszczu, bo o wodę ciężko i próg wejścia w interes jest dość wysoki.

Jeszcze mam takie pytanie. Ty uważasz, że ile miesięcznie kosztuje obsługa księgowa? :D
Krwawy Michał