Autor Wątek: Kulki proteinowe własnej produkcji  (Przeczytany 172438 razy)

Offline Cobi92

• Ekspert
  • Reputacja: 172
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Kulki proteinowe własnej produkcji
« Odpowiedź #705 dnia: 22.06.2024, 18:32 »
Białko jaja to albumina. Dasz więcej to kulki będą twardsze.

A co można dodać by to zrównoważyć?
Lepiej 3 razy złowić i wypuścić niż raz zjeść ;)

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 414
« Odpowiedź #706 dnia: 22.06.2024, 19:44 »
Dać mnie utwardzacza, zresztą parę dodatkowych białek nie wpłynie znacząco na twardość kulek.

Offline Lohi

• Ekspert
  • Reputacja: 128
« Odpowiedź #707 dnia: 03.07.2024, 23:43 »
Faktycznie kulki wyszły trochę słone nastepnym razem dam 20g na 1kg..

Teraz biore na tapete kulki eco ananas-banan.

Co myślicie o takim przepisie ?
20% mąka pszenna
10% mąka sojowa PT
10% Otłuszczona
10% Semolina
10% bird food
10% yellow birdfood
5% Wpc
5% serwatka
10% Makuchy
7% drożdze
3% plazma krwi

płynne

Jajka 7-8/1kg
słodzik 5ml/1kg
sól     20g/1kg
CSL     60ml/1kg
aromat ananas 13ml
aromat banan 7ml
Zamiast pszennej daj kukurydzianą, sojowa zbędna 🙂 możesz dać mączkę biszkoptową, waniliową itp. Super dodatkiem i do tego tanim jest orzech tygrysi tylko trzeba mieć czym go zmielić.
Pytanie: orzech mieli się w postaci suchej czy po namoczeniu?

Offline Kozi

• Ekspert
« Odpowiedź #708 dnia: 03.07.2024, 23:46 »
Tylko suchej.

Offline Lohi

• Ekspert
  • Reputacja: 128
« Odpowiedź #709 dnia: 04.07.2024, 07:30 »
Dzięki Kozi :-*

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #710 dnia: 23.09.2024, 20:27 »
Kulki proteinowe własnej produkcji, po kilku konsultacjach z Kozi'm zagrały na 4-dobowej zasiadce idealnie. Żadnych dodatkowych aromatów, boosterów, "koloryzatorów". Kulka posiada naturalny zapach wynikający z jej składu, takoż samo jest z kolorem. A to, że są łowne, to pokazałem w dziale "Nasze karpiowanie". Pokuszę się o stwierdzenie, że kulki na sezon wiosna-jesień mam dopracowane.
Teraz, w zbliżającym się okresie zimowym, chcę przygotować kulkę na sezon typowo letni, w której ryba ma dużo większe zapotrzebowanie na węglowodany. Z informacji, które mam (a te się potwierdziły) w okresie wiosna, jesień - ryba potrzebuje "diety" bogatszej w białko.
Na zdjęciu dwie kulki: górna - świeża "dwudziestka", dolna - "dwudziestka" wyjęta po ok. 4h z wody. A wyjęta została z rybą ;)

Z tego miejsca pragnę podziękować Kozi-emu za cierpliwe tłumaczenia i sugestie. Wszystko zagrało tak, jak trzeba.
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Offline Kozi

• Ekspert
« Odpowiedź #711 dnia: 23.09.2024, 21:53 »
Cieszę się, że mogłem coś doradzić 🙂. Ja latem też używam wysokobiałkowych kulek ale staram się ograniczyć trochę tłuszcz.

Offline Grzeniu

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #712 dnia: 06.10.2024, 11:12 »
Witam. Czy dodawał ktoś z Was wormcell z Nasha do kulek?

Offline Mleczny96

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 14
« Odpowiedź #713 dnia: 19.11.2024, 08:48 »
Cześć Panowie, mam pytanie.
Na co zwracacie uwage gdy robicie kulki proteinowe na zimną wodę i późną jesień?
Na pewno żeby była lekkostrawna, no to myśle że mączka z konopii,
Ale co jest ważniejsze żeby było mniej tłuszczu czy mniej białka?
Myślałem o kuleczkach z orzechem tygrysim bo ostatnio na tym łowisku (w lutym) fajnie połowiliśmy na ten zapach :)

Coś typu:
Mączka kukurydziana 25%
Semolina 15%
Mleko w proszku 10%
Biszkopt z mączką waniliową 50/50 10%
Predigest 10%
Mączka z konopii 10%
Mączka z orzechów tygrysich 10%
WPC 5%
Drożdze piwne 5%
Nie wliczyłem plazmy do kulek, bo chciałbym zrobić pierwsze kulki z albuminą zamiast jajek

Z tego co wiem w mokrych składnikach 30g Albuminy i 600ml wody
20ml Aminosolu (Dzięki Kozi za polecenie)
60 ML CSL
10 Ml Aromoatu IPRA ORZECH Tygrysi
10 ML Aromatu Jar scopex
10 ML Słodzika NHDC
20g Soli na kg

Co myślicie o takim przepisie na temperature około -4 w nocy :)

Offline tench

• Ekspert
  • Reputacja: 62
  • Kto czegoś CHCE szuka sposobów...aby to osiągnąć😉
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #714 dnia: 19.11.2024, 11:57 »
 Kulki na zimną wodę nie zawsze oznaczają taki sam skład miksu. Zimna woda w zimie, zimna woda wiosną a zimna woda jesienią to trzy różne zimne wody i trzy różne oczekiwania kulinarne karpii od karpiarza...
A tak na poważnie to skład miksu na jesienne zimne wody powinien być paradoksalnie bogaty w tłuste składniki. Cyprinusy szykują się właśnie do kolejnej pory roku i potrzebują pokarmu energetycznego - tłustego - który to z kolei pozwoli im przeżyć zimową posuchę.
C'est la Vie

Offline Mleczny96

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 14
« Odpowiedź #715 dnia: 13.12.2024, 09:42 »
Kolejne pytanie odnosnie kulek:

A mianowicie bez jakich składników nie wyobrażacie sobie swoich kulek proteinowych ?
u mnie to:
-Sól
-Słodzik
-Aminosol
-CSL
-Drożdze piwne.

Coś jeszcze dodajecie? Jakies stymulatory apetytu czy inne dodatki ?

Offline Gladki

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 22
  • Wędkarz uniwersalny...
« Odpowiedź #716 dnia: 24.12.2024, 15:31 »
Kulki na zimną wodę nie zawsze oznaczają taki sam skład miksu. Zimna woda w zimie, zimna woda wiosną a zimna woda jesienią to trzy różne zimne wody i trzy różne oczekiwania kulinarne karpii od karpiarza...
A tak na poważnie to skład miksu na jesienne zimne wody powinien być paradoksalnie bogaty w tłuste składniki. Cyprinusy szykują się właśnie do kolejnej pory roku i potrzebują pokarmu energetycznego - tłustego - który to z kolei pozwoli im przeżyć zimową posuchę.

Weź pod uwagę, że w zimnej wodzie trawienie ryb istotnie spowalnia więc gdy będziesz używał kulek mocno kalorycznych to ryzykujesz, że karp wciągnie 4-5 kulek zanetowych i się nasyci a tu nie o to chodzi… Moim zdaniem w zimnej wodzie kulka ma trzeciorzędne znaczenie - najważniejsze jest miejce, później kolor i wielkość kulki a na końcu smak i skład kulki - takie mam doświadczenia. PS. dużo tłuszczy w zimnej wodzie zamyka kulkę - ja wolę użyć więcej składników pracujących typu mączki predigested, mielonego pelletu, drożdży piwnych czy serwatki oraz dobrego aromatu.

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #717 dnia: 24.12.2024, 23:52 »
PS. dużo tłuszczy w zimnej wodzie zamyka kulkę - ja wolę użyć więcej składników pracujących typu mączki predigested, mielonego pelletu, drożdży piwnych czy serwatki oraz dobrego aromatu.

Gdzie jest, Twoim zdaniem, graniczna temperatura poniżej której warto używać przynęt z mniejszą zawartością tłuszczu? Nie spotkałem się jeszcze z takim stwierdzeniem.

Offline Gladki

• Aktywny użytkownik
  • Wędkarz uniwersalny...
« Odpowiedź #718 dnia: 25.12.2024, 11:54 »
PS. dużo tłuszczy w zimnej wodzie zamyka kulkę - ja wolę użyć więcej składników pracujących typu mączki predigested, mielonego pelletu, drożdży piwnych czy serwatki oraz dobrego aromatu.

Gdzie jest, Twoim zdaniem, graniczna temperatura poniżej której warto używać przynęt z mniejszą zawartością tłuszczu? Nie spotkałem się jeszcze z takim stwierdzeniem.

Nie robiłem pomiarów ale są 2 kwestie: 1. Zanik aktywnego zerowania karpia wraz ze spadkiem temperatury wody. 2. Zmiana sposobu uwalaniania zapachów i atraktorów przez kulkę w zależności od temperatury wody - tu zależność jest oczywista (tłuszcz praktycznie nie rozpuszcza się w zimnej wodzie). W UK Mainline sprzedaje dedykowane kulki na zimną wodę - o wysokiej rozpuszczalności (niestety u nas niedostępne)
Wracając do zimnej wody…W tym roku ostatniego Karpia złowiłem na PZW 02.11. Woda miała 6C a w nocy zaliczyłem przymrozek -2C. Na 4 dniowej zasiadce padły 2 rybki 17 i 18kg więc całkiem fajne - obie wybrały 12mm różowego waftersa Squid na german rigu. Tuż obok leżały inne kolory - pomarańcz i żółty w wielkościach 14 i 15mm ale przez 3 nocki jedynie różowy 12mm squid (od Nasha i Lemke) zrobił branie i to dwukrotnie (w różnych miejscach na 4 łowiących i 8 zestawów w wodzie). Krytyczne, oprócz rozmiaru i koloru kulki jest moim zdaniem bardzo oszczędne nęcenie - tylko konopie i dosłownie 3-4 zmielone kulki na zestaw. Rownolegle i to na komercji typu wanna z rybami, kolega walczył przez tydzień i wypracował tylko 1 branie ale nęcił na bogato…kuku, kulki, pellet. Dlatego m.in. uważam, że tłuste, kaloryczne kulki nie są dobrym pomysłem w zimnej wodzie. A nawet powiem, że żadne kulki bo już od listopada u mnie jedyna kulka na łowisku to ta na włosie…

Offline Gladki

• Aktywny użytkownik
  • Wędkarz uniwersalny...
« Odpowiedź #719 dnia: 25.12.2024, 12:08 »
Kolejne pytanie odnosnie kulek:

A mianowicie bez jakich składników nie wyobrażacie sobie swoich kulek proteinowych ?
u mnie to:
-Sól
-Słodzik
-Aminosol
-CSL
-Drożdze piwne.

Coś jeszcze dodajecie? Jakies stymulatory apetytu czy inne dodatki ?

Betaina? (Chyba, że kryje się u Ciebie pod hasłem aminosol)
Dafnia i inne suszone robaczki ;-)
Atraktory z Feed Stimulants…moim zdaniem petarda!