A propos Diuny, ponieważ ostatnio zrobiło się głośno wraz z premierą filmu Diuna 1 lub 3/5. Czytaliście? Właśnie sięgnąłem na półkę w celu przypomnienia i jak zwykle w ręce wpadł mi tom 4 "Bóg Imperator Diuny". Mój ulubiony. Jak wam się podobała filmowa adaptacja w nowym wydaniu?
Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
Kurczę,aż dziw że przeoczyłem ten post,bo jestem wielkim fanem twórczości Franka Herberta.
O ile Diunę ostatnio czytałem jakieś 3 lata temu (lubię wracać raz na jakiś czas ,zwłaszcza do tomu I i IV czyli właśnie Bóg Imperator Diuny),o tyle nie miałem wielkich oczekiwań co do filmu i pozytywnie zaskoczyłem się. Klimat mieszanki mistycyzmu ,mroku i fantazy,bardzo dobre zdjęcia (planeta armii Imperatora ciekawie zrobiona)świetny Harkonen,cała rodzina Atrydów dobrze dobrana ,Duncan również mi pasuje,jedynie Hani nie bardzo .
Ogólnie oglądając film,od razu przywoływały mi się fragmenty książki.
Nie jest to film dla każdego,bo jest sporo niedopowiedzeń,np.o wyborze Atrydów na patronów Diuny,ale dla każdego kto czytał,pozycja obowiązkowa.
Co do książek: polecam biografię Steve Jobsa Waltera Isaacsona. Czyta się jak dobre opowiadanie,jest wiele wstawek autentycznych dialogów Jobsa,a to dla tego,że tylko przy tej biografii twórca Apla współpracował i filmy nijak się nawet nie umywają do tej książki.
Z literatury "nieco" groteskowej ,o ciekawym humorze,mogę polecić Terrego Pratcheta i opowiadania z serii "Świat Dysku" zwłaszcza "Kosiarz" jest interesujący.
"Ślepnąc od Świateł". Serial świetny,ale książka jeszcze lepsza. Doskonale oddaje klimat zepsutej Warszawy.
Literatura grozy,to np.twórczość Grahama Mastertona. Trochę przerysowana,ale pomysły ma bardzo ciekawe i nie raz ciarki mi przeszły.
Na pierwszy rzut np. "Tengu". Doskonały thriller z elementami horroru . Gorąco polecam,jeśli ktoś lubi totalnie nieprzewidywalne zakończenie.
Katmay ,napisz jaki gatunek lubisz,a może coś podpowiem,bo sam lubię zatopić się w lekturę.