TECHNIKI WĘDKARSKIE > Spławik

Przystawka na mojej nowej Warciańskiej miejscówce.

(1/3) > >>

Jarus:
Hej!

Mam pytanko dotyczące nęcenia pod przystawkę spławikową na mojej miejscówce na Warcie. Uwielbiam tak łowić od zawsze (jak mi się nie chce łazić ze spinningiem) a teraz już mogę sobie pozwolić na nęcenie. Kiedyś z braku środków nie mogłem.

Miejscówka opis (sorki za rysunek na poziomie 6-ciolatka :) ):

PIERWSZE ZDJĘCIE:

http://jarus4u.webd.pro/.sharedphotos/Warta 01 ok.jpg

Kolor niebieski - zastoisko - woda ledwie się kręci 'naokoło'. Ale dość głęboko - jakieś 1,5 metra z przegłebieniem w kierunku czerwonego.

Kolor żółty - płycizna - jakieś 50 cm wody.

Kolor zielony - z przodu cofka - 70-100 cm wody - coraz głębiej po prawej przy czerwonym.

Kolor czerwony - gwałtowny spadek dna w kierunku środka rzeki. Z prawej na głębokość ponad 2,5 metra. Tam idzie rynna i zaczyna się największy nurt.

DRUGIE ZDJĘCIE:

http://jarus4u.webd.pro/.sharedphotos/Warta 02.jpg

Pytanie: czy jak stawiam zastaw w punkcie Z (druga grafika) i spławik mam w punkcie S (TAK CHCE ŁOWIĆ!!) to kule zanęty (spłaszczone z gliną) mam wrzucać w punkt MN (miejsce nęcenia) ?? W tym punkcie jest początek 'warkocza', głęboka woda ale jeszcze przed głównym nurtem (on jest dalej w kierunku środka).

Odległość od miejsca nęcenia do zestawu to jakieś 4-5 metrów. Nie za dużo??

Zestawu nie postawię dalej w kierunku środka rzeki bo tam jest już kipiel i non stop zatapia spławik.

Ma sens to co robię? Mam się trzymać takiego układu? Zanęta zadziała (zakładając że ryba będzie "na chodzie" i zanęta ok) ??

Tu filmik z miejscówki: https://www.youtube.com/watch?v=Du0naWmTfZY

Ludzie piszcie proszę co myślicie bo za cholerę nie wiem czy dobrze kombinuję. Szkoda walić zanęty w wodę jak nie zwabi mi ryby tam gdzie bym chciał.

Pozdrawiam!

J. Waligórski

ps. dlaczego nie mogę wstawić grafiki bezpośrednio z linka (komenda: img link /img) z mojego prywatnego hosta? nie wyświetla się :(
ps2. zamierzam się też bawić w tym miejscu na przepływankę bo wydaje się obiecujące.

warcianin:
Miejsce fajne. Chociaz ja postawił bym nie na mieszanki  sypkie a na necenie ziarnem zwłaszcza groch.

Jarus:

--- Cytat: warcianin w 19.09.2025, 09:05 ---Miejsce fajne. Chociaz ja postawił bym nie na mieszanki  sypkie a na necenie ziarnem zwłaszcza groch.

--- Koniec cytatu ---

Znaczy sypanie pod przystawkę? Kukurydza czy pęczak też może być?

Martinez:
Próbuję wziąć na logikę to co widzę na grafice. Nasuwa mi się pytanie (mogę się mylić, bo rzeki są dla mnie obce): czy zaznaczone miejsce nęcenia jest aby na pewno dobrze wybrane? Z pierwszego zdjęcia wynika, że jest to spadek, więc dość ciężko może być "pociągnąć" zanętę z nurtem w kierunku planowanego punktu położenia zestawu.

Jarus:

--- Cytat: Martinez w 19.09.2025, 09:33 ---Próbuję wziąć na logikę to co widzę na grafice. Nasuwa mi się pytanie (mogę się mylić, bo rzeki są dla mnie obce): czy zaznaczone miejsce nęcenia jest aby na pewno dobrze wybrane? Z pierwszego zdjęcia wynika, że jest to spadek, więc dość ciężko może być "pociągnąć" zanętę z nurtem w kierunku planowanego punktu położenia zestawu.

--- Koniec cytatu ---

No właśnie to mnie zastanawia. Czy moja zanęta nie ląduje troszkę dalej w kierunku środka rzeki - spadek dna. I czy w rezultacie zestaw nie stoi poza obszarem zanęcanym - zanęta spływa bardziej na środek.

Nie znam się na nęceniu rzecznym. Czy ryba kręci się po okolicy powyżej miejsca z zanętą czy stoi w miejscu i wyłapuje spływające kąski???

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej