Napisałeś coś z czym borykałem się 4 lata temu, gdy zaczynałem z metodą, teraz na łowiskach udaje mi się połowić, gdy inni nie łowią-czarów nie ma. podstawy podstaw:
-markowa zanęta (moja propozycja bezpieczna na każdą porę roku to Maros Master, wychodzi ciemny brąz, ryby dobrze na nią reagują, na początek będzie spoko, inne przetestujesz jak dojdziesz do wprawy)-rozrób 3 porcje zanęty, jedna porcja wody, przemieszaj, przetrzyj na sicie, powinno być ok.
-markowy pellet, kup wspomnianego skrettinga 2.3 mm lub coppens 2mm-wrzuć na sitko 1.5 min w wodzie zanurz, daj chwilę by po wyjęciu ociekła woda, po 10 min będzie gotowy do łowienia, po 2-3 godz łowienia możesz delikatnie domoczyć wilgotną dłonią jeśli będzie przesuszony
-przypony 0,19-0,21 z hakami rozm 12-14 z bagnetem
-na bagnet waftersy 6-8mm kup Solbaits Secret Mix 6mm i Salmon 6 lub 8 mm-już masz zestaw na sezon
To tyle z zestawu końcowego-masz dobrą zanętę, pellet i sprawdzone dumble, więc pierwszy proces eliminacji porażki za sobą.
-podajniki na początek kup sobie 30gr z tańszych fajnych-Mikado Douglas QMF
-w foremkę sypiesz odrobinę zanęty, wkładasz hak z dumblem, zasypujesz pelletem-odciskasz foremką, masz pięknie skomponowany podajniczek w coś co ryby lubią.
-rzucasz w obrane przez siebie miejsce, ważne by nie leżało w stercie ziela lub nie zapadło się w muł, żeby była odpowiednia prezentacja. Miejsce zaznaczasz na klipie kołowrotka i kolejne rzuty realizujesz co 10-15min w punkt, co jest bardzo istotne, by łowisko Ci się budowało, zatem przyłóż się do skupienia w możliwie najmniejszej powierzchni
To wszystko. Największe zagrożenie niepowodzenia już znasz-plastelinowa zanęta, ta ma być puszysta a po ściśnięciu foremką ma się nie rozpadać, więc nie przemocz jej, ale i nie zostaw suchej, z pelletem podobnie, to ma pracować pod wodą.
Reszta to dopasowanie się kolorem do danego dnia. To tak w skrócie clue metody, które doprowadzi Cię do rybek. To są moje doświadczenia i tak bym zaczął 4 l temu gdybym miał dzisiejszą wiedzę, doszedłem do niej przez ten czas próbowania wszystkich specyfików na rynku, dalej został pokaźny arsenał (jak widać na poniższych foto można by zatowarować wędkarski)...