Ostatnie wiadomości

Strony: [1] 2 3 ... 10
1
Sprzęt / Odp: Miękki feeder picker do bombki
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Luk dnia Dzisiaj o 07:57 »
Pytanie jakie ryby i kiedy chcesz łowić tym kijem? Jeżeli karpie i jak jest ciepło, to Preston Monster dobrze daje radę. Teraz to średnia półka cenowa. Ma czulsze szczytówki niż taka Daiwa N'zone Super Slim i więcej o jedną (ma trzy). Mówię o kiju 2.70 metra. Więc i zimą się przyda. Co innego jak chcesz łowić zimą na dalszych dystansach.
Przeważnie karpie w okresie letnim. Czerpie dużo przyjemności z holu gdy wędka się mega gnie więc taką bym chciał.
Matrix Ethos XRC wydaje się fajnym wyborem

No to wybór masz bardzo duży. Ogólnie łowienie z ciężarkiem w okresie zimowym oznacza szukanie ryb, w czym ma pomóc bardzo czuła szczytówka. Należy się zbliżać do stojącego stada ryb, i ruchy szczytówki zdradzają, że to się stało. Latem tego nie trzeba, bo ryba jest żarłoczna, tym bardziej karp, brania są raczej z tych mocnych bardzo. Stąd wszelkie feedery, zwłaszcza te karpiowe się nadadzą.

Wg mnie warto decydować się na jakąś serię, co daje możliwość kombinowania ze szczytówkami, większą ich liczbą. Ja mam kilka Monsterów   w swoim arsenale. W tym przedziale cenowym Daiwa N'zone S Slim też robi robotę. Inne firmy też mają takie odpowiedniki lub wyższą półkę, i są to dobre kije. Jednak nie polecałbym Guru A-class, bo są najzwyklej mówiąc gorszej jakości. Ja mam trochę inną skalę cenową, jest w UK taniej, i nie ma sensu wchodzić w tę serią, skoro Monster jest 20 funtów droższy i oferuje dużo więcej. Mam też zastrzeżenia do Drennana Vertex, kija 3 metry, który traci mi ryby z racji dziwnej pracy i przy którym trzeba się wykazywać pewną wirtuozerią, aby nie było 'spadów'.
Najlepszym pickerem jaki miałem w ręku był nieodżałowany feederek 2.4 m Maver MV-R, który miał doskonałą pracę, bardo dobrze pochłaniał energię walczącej ryby. I tu niestety jest duży problem. Małe firmy mają mniej środków i często produkują serię wędek, po czym jest cisza, trudno o części zamienne, szczytówki. Dlatego lepiej polegać na czymś czego jest dużo i nie zniknie z oferty.
2
Grunt / Odp: Szczytówka do wędki zemex z-10 pro feeder 90 gram
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Leitho dnia 29.04.2025, 23:33 »
Jeszcze widze ze MAP ma ten rozmiar. Ktos testowal?
3
Grunt / Odp: Szczytówka do wędki zemex z-10 pro feeder 90 gram
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Leitho dnia 29.04.2025, 23:30 »
Hejka! Wroce do tematu. Czy ktos testowal czy Guru/Daiwa 2.3mm pasuje do Zemexow (Z10 lub Iron). Ja widzę, totalny brak ruchu w stanach magazynowych i juz Zemexowych szczytowek brakuje. Moonfin tak mocno te kije promował, a szczytowek nie ma. Ponadto na stronie Moonfina w sekcji bezpieczenstwo jest nfo ze producent jest z RU. Wiem, ze gdzies niektorzy z Was pisali, ze Zemex jest koreanski, ale chyba to nie jest prawda i jest ban na import tych produktow. Spoko, ban legitny.
 Kije Zemexa sa fajne, ale szczytowki predzej czy pozniej pekna. Trzeba miec obcykane zamienniki. Fajnie jesli wejda bez szlifowania, ewentualnie z minimalna iloscia tego zabiegu.
4
Łowiska / Odp: Łowiska koło Poznania
« Ostatnia wiadomość wysłana przez grzegorz88 dnia 29.04.2025, 22:54 »
Tarnowski Sad
5
Łowiska / Łowiska koło Poznania
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Wojtek123098 dnia 29.04.2025, 22:15 »
Łowię na metodę i mam pytanie czy znacie łowiska w pobliżu poznania na których mógłbym używać wędek Jaxon green point i Robinson Stinger obie 3.3m do 60g wyrzutu.
6
Hyde Park / Odp: Nasze ogrody
« Ostatnia wiadomość wysłana przez magister82 dnia 29.04.2025, 20:45 »
Jesli juz zawiazane owoc to powinno byc oki, najgorsza faza kwiatu
8
Hyde Park / Odp: Ciekawe filmiki niewędkarskie (i nieśmieszne!)
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Mosteque dnia 29.04.2025, 17:43 »
9
Sprzęt / Odp: Miękki feeder picker do bombki
« Ostatnia wiadomość wysłana przez bartekmat dnia 29.04.2025, 15:41 »
Mam na sprzedaż colmic next adventure 2.7 do 25 gram
10
Sprzęt / Odp: Deeper, hit czy kit?
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Leszek_R dnia 29.04.2025, 15:27 »
Super, dziękuję Ci bardzo.
Strony: [1] 2 3 ... 10