1
Sprzęt / Odp: Miękki feeder picker do bombki
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Luk dnia Dzisiaj o 07:57 »Pytanie jakie ryby i kiedy chcesz łowić tym kijem? Jeżeli karpie i jak jest ciepło, to Preston Monster dobrze daje radę. Teraz to średnia półka cenowa. Ma czulsze szczytówki niż taka Daiwa N'zone Super Slim i więcej o jedną (ma trzy). Mówię o kiju 2.70 metra. Więc i zimą się przyda. Co innego jak chcesz łowić zimą na dalszych dystansach.Przeważnie karpie w okresie letnim. Czerpie dużo przyjemności z holu gdy wędka się mega gnie więc taką bym chciał.
Matrix Ethos XRC wydaje się fajnym wyborem
No to wybór masz bardzo duży. Ogólnie łowienie z ciężarkiem w okresie zimowym oznacza szukanie ryb, w czym ma pomóc bardzo czuła szczytówka. Należy się zbliżać do stojącego stada ryb, i ruchy szczytówki zdradzają, że to się stało. Latem tego nie trzeba, bo ryba jest żarłoczna, tym bardziej karp, brania są raczej z tych mocnych bardzo. Stąd wszelkie feedery, zwłaszcza te karpiowe się nadadzą.
Wg mnie warto decydować się na jakąś serię, co daje możliwość kombinowania ze szczytówkami, większą ich liczbą. Ja mam kilka Monsterów w swoim arsenale. W tym przedziale cenowym Daiwa N'zone S Slim też robi robotę. Inne firmy też mają takie odpowiedniki lub wyższą półkę, i są to dobre kije. Jednak nie polecałbym Guru A-class, bo są najzwyklej mówiąc gorszej jakości. Ja mam trochę inną skalę cenową, jest w UK taniej, i nie ma sensu wchodzić w tę serią, skoro Monster jest 20 funtów droższy i oferuje dużo więcej. Mam też zastrzeżenia do Drennana Vertex, kija 3 metry, który traci mi ryby z racji dziwnej pracy i przy którym trzeba się wykazywać pewną wirtuozerią, aby nie było 'spadów'.
Najlepszym pickerem jaki miałem w ręku był nieodżałowany feederek 2.4 m Maver MV-R, który miał doskonałą pracę, bardo dobrze pochłaniał energię walczącej ryby. I tu niestety jest duży problem. Małe firmy mają mniej środków i często produkują serię wędek, po czym jest cisza, trudno o części zamienne, szczytówki. Dlatego lepiej polegać na czymś czego jest dużo i nie zniknie z oferty.