Autor Wątek: Kupiliśmy  (Przeczytany 4937052 razy)

Offline Marko27

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 25
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Kupiliśmy
« Odpowiedź #22875 dnia: 02.04.2025, 12:04 »
Naszły lekkie zmiany i tym samym na tapetę trafił nowy kosz, jeszcze tylko czekać pozostało na przesyłkę z układem jezdnym oraz fotelem obrotowym

Jestem ciekaw jak będą trzymać te zaciski na nogach po dłuższym użytkowaniu.

Dodatkowo jest system regulacji docisku na bocznych nakrętkach.
Zobaczymy w praniu

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 894
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
« Odpowiedź #22876 dnia: 07.04.2025, 19:24 »
Mały upgrade systemowy ;)

Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Online pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 309
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #22877 dnia: 15.04.2025, 19:23 »
Szykuje się powrót do spławika.

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 894
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
« Odpowiedź #22878 dnia: 23.04.2025, 21:41 »
Miałem kaprys na lajtowe kijki pod rzeczny spławik, gdyż moje Sensasy do 40g nie są zbyt finezyjne, biorąc pod uwagę hol mniejszych ryb, więc...

Ostatnie matchówki od Mikado (i w ogóle jakiekolwiek kije tej firmy) posiadałem jakieś 13 lat temu, ale były to budżetowe i ogólnie niezbyt fajne wędki. Obawiałem się powtórki z rozrywki, no i byłem gotowy na szybki zwrot, choć z drugiej optymistycznie zapowiadał się stonowany design, wykonanie i parametry kijków. Mocno się pomyliłem, bo moim zdaniem Mikado odrobiło lekcje, i te matchówki w wersji do 15g (jest jeszcze wersja 3,9m do 10g) prezentują się co najmniej jak wędziska uznanych marek, za dużo większe pieniądze. Kije na sucho dość długo gasną (moim zdaniem) i obawiałem się najbardziej, że będą za wolne do szybkiej reakcji na branie, ale testy na rybach wykazały, że znowu się myliłem i jest bardzo przyzwoicie. Przelotki Seaguide, spłaszczony dolnik z pianki, wstawka z maty węglowej 1K na dolniku, designerskie wstawki z metalowych pierścieni oraz elegancki uchwyt kołowrotka. Czego chcieć więcej za odległościówkę do 300zł (a dokładniej za 260zł :o)...

Kijki ważą wg producenta 196g, mają głęboką akcję przy rybach ok.200-400g, dającą wielką frajdę z holu płotki 15cm, a karasie po 25-30cm gną kija już prawie w dolniku. Wychodzi na to, że to wędki raczej na czyste, otwarte wody, bo łowienie w okolicach grążeli czy zaczepów grozi straceniem ryby. Póki co, po 3 zasiadkach jestem zauroczony, że można czerpać frajdę z połowu małych ryb, nie mówiąc o nieoczekiwanym przyłowie. Nawet takie rzeczne urwisy podnoszą mocno adrenalinę :)

Patyki nadal będą testowane, ale już śmiało mogę powiedzieć, że jeśli ktoś potrzebuje finezyjnych, dobrze wykonanych, dość szybkich spławikówek do dłubania drobnicy (i nie tylko), a przy okazji nie chce mocnego drenażu portfela, to śmiało mogę polecić te matchówki, bo firma Mikado ewidentnie zrobiła widoczne postępy.

Na koniec tzw. truskawka na torcie ;).
Od ponad 2 lat obiecywałem sobie sprawić Deepera, no i w końcu tyle zwlekałem, że zdążyła się pojawić się nowa wersja Chirp+ 3.
No i jest 8)...

Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2195
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #22879 dnia: 24.04.2025, 05:39 »
Pięknie!
Krwawy Michał