Miałem kaprys na lajtowe kijki pod rzeczny spławik, gdyż moje Sensasy do 40g nie są zbyt finezyjne, biorąc pod uwagę hol mniejszych ryb, więc...

Ostatnie matchówki od Mikado (i w ogóle jakiekolwiek kije tej firmy) posiadałem jakieś 13 lat temu, ale były to budżetowe i ogólnie niezbyt fajne wędki. Obawiałem się powtórki z rozrywki, no i byłem gotowy na szybki zwrot, choć z drugiej optymistycznie zapowiadał się stonowany design, wykonanie i parametry kijków. Mocno się pomyliłem, bo moim zdaniem Mikado odrobiło lekcje, i te matchówki w wersji do 15g (jest jeszcze wersja 3,9m do 10g) prezentują się co najmniej jak wędziska uznanych marek, za dużo większe pieniądze. Kije na sucho dość długo gasną (moim zdaniem) i obawiałem się najbardziej, że będą za wolne do szybkiej reakcji na branie, ale testy na rybach wykazały, że znowu się myliłem i jest bardzo przyzwoicie. Przelotki Seaguide, spłaszczony dolnik z pianki, wstawka z maty węglowej 1K na dolniku, designerskie wstawki z metalowych pierścieni oraz elegancki uchwyt kołowrotka. Czego chcieć więcej za odległościówkę do 300zł (a dokładniej za 260zł

)...

Kijki ważą wg producenta 196g, mają głęboką akcję przy rybach ok.200-400g, dającą wielką frajdę z holu płotki 15cm, a karasie po 25-30cm gną kija już prawie w dolniku. Wychodzi na to, że to wędki raczej na czyste, otwarte wody, bo łowienie w okolicach grążeli czy zaczepów grozi straceniem ryby. Póki co, po 3 zasiadkach jestem zauroczony, że można czerpać frajdę z połowu małych ryb, nie mówiąc o nieoczekiwanym przyłowie. Nawet takie rzeczne urwisy podnoszą mocno adrenalinę

Patyki nadal będą testowane, ale już śmiało mogę powiedzieć, że jeśli ktoś potrzebuje finezyjnych, dobrze wykonanych, dość szybkich spławikówek do dłubania drobnicy (i nie tylko), a przy okazji nie chce mocnego drenażu portfela, to śmiało mogę polecić te matchówki, bo firma Mikado ewidentnie zrobiła widoczne postępy.
Na koniec tzw. truskawka na torcie

.
Od ponad 2 lat obiecywałem sobie sprawić Deepera, no i w końcu tyle zwlekałem, że zdążyła się pojawić się nowa wersja Chirp+ 3.
No i jest

...