Autor Wątek: Sonubaits seria Natural  (Przeczytany 2156 razy)

Offline dzidek11a

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 3
Sonubaits seria Natural
« dnia: 09.04.2025, 07:54 »
Co sądzicie o zanetach Sonu z serii Natural? Czy ktoś z Was miał okazję je testowac na naszych wodach ogólnodostępnych? Jaka mieszanka najlepiej Wam się sprawdza i przy jakich metodach?

Offline pknr1

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 41
  • Ulubione metody: tyczka
Odp: Sonubaits seria Natural
« Odpowiedź #1 dnia: 09.04.2025, 08:47 »
Jeżeli chodzi o sprawdzone mieszanki to polecę MVDE G5, Gold Pro Bream Black, Lorpio seria Grand Prix i Magnetic - na wodzie stojącej. Sensas Riviere, Gold Pro Bream River - na rzece. A zanęt spożywczych z sonu nie testowałem bo są za drogie :beer:

Edit: Przepraszam za wtrącenie ale dopiero teraz przeczytałem wpis jeszcze raz i ogarnąłem że chodzi o sprawdzające się zanęty Sonu SoNatural a nie ogólnie to co się sprawdza. :facepalm: Niedawno wstałem wybaczcie :P

Offline dzidek11a

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 3
« Odpowiedź #2 dnia: 09.04.2025, 09:00 »
No właśnie nie koniecznie droższe, dlatego pytam. Nowa seria Natural na przykładzie sklepu Drapieżnik to 19 zł/kg w cenie podstawowej, a zanęty MVDE każda powyżej dwóch dyszek. Lorpio  rzeczywiście tańsze.

Mówię o tej serii
https://sklepdrapieznik.pl/5936-zanety-sonubaits-natural-groundbait

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1262
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #3 dnia: 09.04.2025, 09:33 »
Sądząc po nazwach (Black Magic, Gardons, Sweet Breams, Big Fish, Cheesy etc.) i wyglądzie, to w znacznym stopniu reaktywacja "kontynentalnych" zanęt firmowanych wcześniej przez Browninga w ramach serii Champion's Choice.

Jeżeli tak jest, są to przyzwoite zanęty o uniwersalnym charakterze (bez feederowej specjalizacji). Oczywiście w ofercie rodzimych producentów (Lorpio, Boland) znajdziemy zbliżone cenowo spożywki zorientowane na leszczowo-płociowy białoryb, które jakościowo są co najmniej równie dobre, a pod pewnymi względami chyba nawet nieco lepsze ;)

Offline piszczu

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 31
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 09.04.2025, 09:44 »
Sądząc po nazwach (Black Magic, Gardons, Sweet Breams, Big Fish, Cheesy etc.) i wyglądzie, to w znacznym stopniu reaktywacja "kontynentalnych" zanęt firmowanych wcześniej przez Browninga w ramach serii Champion's Choice.

Jeżeli tak jest, są to przyzwoite zanęty o uniwersalnym charakterze (bez feederowej specjalizacji). Oczywiście w ofercie rodzimych producentów (Lorpio, Boland) znajdziemy zbliżone cenowo spożywki zorientowane na leszczowo-płociowy białoryb, które jakościowo są co najmniej równie dobre, a pod pewnymi względami chyba nawet nieco lepsze ;)

Odnośnie Bolanda to ostatnio natknąłem się przypadkiem gdzieś na grupie angielskiej dotyczącej łowienia leszczy na temat poświęcony właśnie firmie Boland bardzo sobie zachwalali i cenowo i jakościowo ich zanęty

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2195
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 09.04.2025, 09:54 »
Przewinęły mi się nawet na YT jakieś brytyjskie filmy ze stosowaniem Bolanda.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Leitho

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
    • Wędkarstwo karpiowe
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #6 dnia: 14.04.2025, 21:49 »
No ja dzisiaj po raz pierwsze odwiedziłem grodziska Kwaszarnię z feederem. Mialem zanętę Sonubaits So Natural, Black Canal. Przydzwonilem eleganckie 0. Zanete najpierw stosowalem z ziemia, wszystko domoczone delikatnie, pakowane do koszyczka window i na dystans. Gleboka woda, koszyk opadal 8 sekund.

Sama zaneta o delikatnym, slodkim zapachu sklepu wedkarskiego :). Bardzo ciemna, pijaca malo wody, dość kleista przy minimalnym namoczeniu. Stosunkowo ciezko przechodzi przez sito 2mm. Swietnie trzyma sie koszyka. Niestety o skutecznoaci sie nie wypowiem, nie musiala byc przyczyna blanka. Raczej to trudna glinianka i pierwsze wizyty moga byc kiepskie.

Offline Modus

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 14.04.2025, 21:52 »
So Natural i Natural to całkiem inne serie ;)

Offline Leitho

• Nowy użytkownik
  • *
    • Wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #8 dnia: 14.04.2025, 22:17 »
Zastanawia mnie teraz napis non fishmeal groundbait, use to darkwn other groundbaits. Czy ten produkt jest samodzielna wartosciowa zaneta?

Offline Kamil_BBI

• Ekspert
  • Reputacja: 138
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #9 dnia: 14.04.2025, 22:29 »
No ja dzisiaj po raz pierwsze odwiedziłem grodziska Kwaszarnię z feederem. Mialem zanętę Sonubaits So Natural, Black Canal. Przydzwonilem eleganckie 0. Zanete najpierw stosowalem z ziemia, wszystko domoczone delikatnie, pakowane do koszyczka window i na dystans. Gleboka woda, koszyk opadal 8 sekund.

Sama zaneta o delikatnym, slodkim zapachu sklepu wedkarskiego :). Bardzo ciemna, pijaca malo wody, dość kleista przy minimalnym namoczeniu. Stosunkowo ciezko przechodzi przez sito 2mm. Swietnie trzyma sie koszyka. Niestety o skutecznoaci sie nie wypowiem, nie musiala byc przyczyna blanka. Raczej to trudna glinianka i pierwsze wizyty moga byc kiepskie.

Następnym razem pojedz na Kopalnie - no kill. Na Kwaszarni z marszu polowisz zaraz po zarybieniu, a kiedy już wszystko trafi na talerz, złowienie czegoś jest kwestią najbardziej szczęścia. Tak było kiedyś i z tego co słyszę od znajomych jest dalej.
Z pozdrowieniami,
Kamil

Offline Modus

• Ekspert
« Odpowiedź #10 dnia: 14.04.2025, 22:50 »
Czy ten produkt jest samodzielna wartosciowa zaneta?

Głównie do płoteczkowej dłubaniny chłodna porą (niewielka wartość odżywcza, drobna frakcja).

https://www.sonubaits.com/en/products/groundbait/sp-10444

Offline Leitho

• Nowy użytkownik
  • *
    • Wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #11 dnia: 14.04.2025, 23:10 »
No wlasnie widzialem jednego pana, jesiotr mu skakal reklamowce, a karp do gory brzuchem plywal w siatce. Wychodzi na to ze jedyna sensowna woda to kopalnia. No ale z towarem nie trafilem, bezmyslnie kupilem.

Ogolnie rybki tam plywaly, ale mega tycie. To mozliwe ze zbiornik jest tak wylawiany do cna? Karpiarze tam bywaja.

Offline Kamil_BBI

• Ekspert
  • Reputacja: 138
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #12 dnia: 15.04.2025, 10:58 »
No wlasnie widzialem jednego pana, jesiotr mu skakal reklamowce, a karp do gory brzuchem plywal w siatce. Wychodzi na to ze jedyna sensowna woda to kopalnia. No ale z towarem nie trafilem, bezmyslnie kupilem.

Ogolnie rybki tam plywaly, ale mega tycie. To mozliwe ze zbiornik jest tak wylawiany do cna? Karpiarze tam bywaja.
Może w 100% nie są wyławiane, coś tam się zawsze uchowa. Pływają tam k9nkretne wiekowe kloce, wiem, że kilka w roku udaje się zlowić, ale to już większe cwaniaki są, które nie jedną kulkę, czy waftersa widziały :)
Z pozdrowieniami,
Kamil