Autor Wątek: Wędka Method Feeder 330, 3 skład - Pytanie.  (Przeczytany 1138 razy)

Offline Marcin9393

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 3
Wędka Method Feeder 330, 3 skład - Pytanie.
« dnia: 15.04.2025, 16:50 »
Cześć,

Poszukuję wędki, tudzież zestawu wędek o długości 330cm, do łowienia na method feeder w okolicach 40m od brzegu. Zależy mi na tym by wędka składała się na 3 równe części, miała +- 115cm długości transportowej. Preferowałbym wędkę z ugięciem Parabolicznym, jednak nie jest to wielka konieczność. Wędka miałaby łowić na mniejszych stawkach PZW, czy okolicznych jeziorach, myślę, że wyrzut między 30 a 60 gram, tak by i ciągnięcie mniejszych (1-2kg) rybek dawało frajdę.

Na razie natknąłem się na nowego Stingera X-Cross'a oraz wędkę ze stajni By Dome Fine Method Feeder o długości 330cm, jednak ze względu na ich raczej niedawny debiut, mało można się o nich z sieci dowiedzieć. Czy może ktoś wie coś o tych patykach, bądź może zna jakąś fajną alternatywę? Budżet powiedzmy do 350-400zł.

Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi!

Offline stefan-k

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 35
Odp: Wędka Method Feeder 330, 3 skład - Pytanie.
« Odpowiedź #1 dnia: 15.04.2025, 18:23 »
To jest świetny kijek za nieduże pieniądze w stosunku do jakości:
https://sklepdrapieznik.pl/100910-wedka-mikado-noctis-x-lite-methodbomb-feeder-330-70g.html

Offline pitry1987

• Ekspert
  • Reputacja: 68
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 15.04.2025, 18:24 »
Ja mam od niedawna siperslima daiwy 3.3 do 100 g i spoko. Długość transporotwa chyba wpisuje się do Twoich wymagań,  ale chyba cena nieco wyższa.
Bo rybka lubi pływać i to nie w patelnianym oleju 😃

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 674
« Odpowiedź #3 dnia: 16.04.2025, 00:01 »
Typowy parabolic to kojarzy mi się tylko https://allegro.pl/oferta/wedka-delphin-opium-feeder-v2-cork-330cm-80g-13160328951
Mam taki kij w długości 3,60, cw 80 g. Akcja paraboliczna, pozwala wyholować nawet duże ryby. Niestety szczytówki glass-carbon mi nie odpowiadały, jaki zbyt miękkie. Wymieniłem na szklane/węglowe z Jaxona i jest ok. Ze względu na paraboliczną akcję celne, dłuższe rzuty są trudne ale wybacza wiele błędów.
Na twoim miejscu poszukałbym wędki o akcji progresywnej. Jest tego cała masa. Lepsze rzuty a miękkiego holowania można się nauczyć.
Nie miałem wędek Robinsona a z By Dome miałem pięć, co prawda mocniejszych ale z każdej byłem zadowolony.
Osobiście, z moimi doświadczeniami, do potrzeb określonych przez Ciebie wybrałbym Wędka By Dome TEAM FEEDER Fine Method Feeder 330L, ale wybór należy do Ciebie.

Pozdrawiam,
Tomek

Offline Wojtek8583

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 21

Offline Jakrzysiek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 16
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #5 dnia: 16.04.2025, 16:51 »
Shimano Aero X1 Precision Feeder 3.30m 70g 3-składowa - jak dla mnie który nie biega po zawodach, na weekendowe wypady wystarczająca.

Offline Marcin9393

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 3
« Odpowiedź #6 dnia: 17.04.2025, 21:50 »
Dzięki za wszystkie odpowiedzi Panowie. Powiem tak, mocno zastanawiam się ostatecznie nad dwoma kijkami - Delphin Opium Innova 3,30 Oraz By Dome Fine Method Feeder w tej samej wielkości. Dylemat niemiłosierny. Z delphina miałem kiedyś Opiuma Korkowego, 360 - fajna wędka z troszkę zbyt giętkimi szczytówkami do metody. Z kolei z By Dome miałem kołowrotki - dosyć fajne maszynki za rozsądne pieniądze. Kusi ten kijek ze stajni Gabora... ale osobiście trochę stresuję się brać go w ciemno pod metodę z 30G koszyczkami. Wędka niby lekka i delikatna ale dosyć przesztywniona jak na swoje CW.

Offline magister82

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 6
« Odpowiedź #7 dnia: 19.04.2025, 22:02 »
poszukaj ciekawych używek Flagman Mantaray np szybki progresywny, ale mega celny