Autor Wątek: Seria Robinson Competition Feeder CTX 2  (Przeczytany 812 razy)

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 335
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
Seria Robinson Competition Feeder CTX 2
« dnia: 15.04.2025, 20:29 »
Na prośbę jednego z forumowych userów wrzucę kilka słów od siebie na temat serii wędzisk Robinson Competition Feeder CTX 2. Będzie pokrótce o całej serii, choć póki co mam tylko 10ft i 11ft, ale może odczucia pozwolą na przybliżenie całej tej serii i pomoc w zakupie lub decyzję, że "to nie dla mnie".
Kilka suchych danych:
Producent:Robinson
Długość [cm]:330cm
Ilość sekcji:3
Długość transportowa[cm]:117cm
Waga:167g
Max. ciężar wyrzutowy [g]:45g
Szczytówki: 3 węglowe: 0,75oz, 1oz, 1,5oz
Akcja: szybka

Producent: Robinson
Długość [cm]: 300cm
Ilość sekcji: 3
Długość transportowa[cm]: 107cm
Waga: 148g
Max. ciężar wyrzutowy [g]: 45g
Szczytówki: 3 węglowe: 0,75oz, 1oz, 1,5oz
Akcja: szybka

No i w zasadzie wszystko w opisach się zgadza. Kije są bardzo poprawnie wykonane, mega smukłe blanki (tak jak lubię), ale to nie oznacza, że boją się trochę większych ryb, właściwie to w drugą stronę...łowiłem nimi dopiero kilka razy, ale zdecydowanie nie są to kijki do dłubania drobnicy, tylko do rybek średnich i trochę większych, czyli "competition" w nazwie nam sugeruje dokładne zastosowanie, wszelkiej maści sportowe karasie, karpiki i karpie, bo z  tymi większymi kij radzi sobie bardzo ładnie. Łowię koszykami XL prestona i z towarem ani jednym ani drugim nie czuć, że może za duży koszyk, czy coś w tym stylu, po prostu ładujesz i bardzo celnie rzucasz. Celne rzuty zawdzięczamy temu, że nie są to paraboliczne krowie ogony, zatem jak wspomniałem wyżej-nie są to patyki dla koneserów miękkiej pracy. Ale nie są to sztywne pały, ryby z nich nie spadają, a odwdzięczają się celnością, nawet na dalszych dystansach.
No i tu clue całego wywodu, bo jedyną rzeczą, która dla niektórych może być wadą, to sporo krótszy dolnik, aniżeli np w daiwach  n'zon Z i S, Tregaronie i podobnym klasowo wędziskach, natomiast poza kwestią szybkiego przyzwyczajenia, nie rzutuje to zupełnie w niczym,  bo te odległości do których się je stosuje ogarniają koncertowo.
Wygląd-kij przychodzi w miękkim, standardowym pokrowcu, 3 szczytówki w zestawie, oryginały w dość niskich cenach, nie tak jak u daiwy 1/3 wędziska to pojedyńcza szczytówka-to uważam za duży plus, solidne przelotki typu K (bardzo zbliżone jak nie te same są w CMXach, które też posiadam). Malowanie bardzo ładne, pięknie wyeksponowany carbon w dolnej części wędziska (na spigocie), zielone detale i napisy nadające smaku, mega smukły blank (cieńsze od n'zonów, zbliżone do tregarona, opis wizualny, bez pomiarów suwmiarką). Rękojeść połączenie pianki i korka zakończone kulką z pianki, nie korkiem z emblematem. Uchwyt kołowrotka fuji dla podkreślenia, że nie jest to kij po taniości i byle jaki. Szczytówki w duo kolorze, co może poprawiać widoczność brań w niezbyt sprzyjających warunkach (deszcz, słońce, zmrok). Generalnie wędka może się podobać (i mi podoba się bardzo). W tym sezonie postanowiłem łowić Robinsonami, czego pół roku temu zupełnie bym się nie spodziewał i mam nadzieję, że się nie zawiodę, a powyższy opis przyczyni się komuś do pojęcia decyzji. Fotek z ugięć póki co nie będzie, bo dziś pada i kijaszki w pokrowcach w garażu.

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 237
Odp: Seria Robinson Competition Feeder CTX 2
« Odpowiedź #1 dnia: 15.04.2025, 21:05 »
Dzieki za recenzję, leci :thumbup:
Czyli mamy pogromcę flagship killera co ostatnio się pojawił na forum aka Guru N-Gauge Pro Feeder

Ciapaty

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 16.04.2025, 20:41 »
Ogólnie zauważyłem, że Robinson z robienia tandety i chłamu zaczął robić sensowne kije (kołowrotki, przynęty to nadal padaka).
Dzisiaj pomachalem w sklepie kijem Speeder Zander do 28g 205
Na początku myślałem, że to jakaś okoniowka do 7-10g patrząc na "grubość" blanku.
Od tak sobie wziąłem losowo do ręki, akurat był z brzegu.
Kilka razy machnąłem i pomyślałem, że to jakiś kij sandacz na lekko.
A tu w opisie nie 15 czy 18g a do 28g
Ostra szpada.
Może nie jakiś turbo xfast sztywny co wyrwie sandacza z metrowej wody, ale taki już sensowny fast.
Trochę bałbym się go wziąć nad rzekę i walczyć z czymś masywniejszym w nurcie, choć mogę się mylić co do mocy.
Nie jestem przyzwyczajony do aż tak dziwnie smukłych spinningów w tak śmiesznych pieniądzach.

Sent from my ASUS_I006D using Tapatalk

Offline Rafallub900

• Ekspert
  • Reputacja: 145
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 17.04.2025, 09:06 »
Kijek na prawdę fajny widziałem, dotykałem,rzucałem ;D celny dobrze leży w rece .
Za recenzje :thumbup:

Offline Papi_feeder

• Ekspert
  • Reputacja: 59
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 17.04.2025, 10:18 »
Fajna recka poleciał :thumbup: ciekawe jaka jest różnica między tym blankiem a tym z dopiskiem method... carl miałeś ten "method" w ręku?
"Jestem podejrzliwy wobec ludzi, którzy nie lubią psów, ale ufam psu, który nie lubi jakiegoś człowieka". Bill Murray

Offline Opos

• Ekspert
  • Reputacja: 176
  • Uśmiechaj się w każdy dzień :)
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 17.04.2025, 10:32 »
Co do celności CMX to potwierdzam super sie tym kijem macha. Mam wersje 3,6m do 60g. Niestety pod względem holowania w tym kiju mi czegoś brakuje i ciężko mi nawet określić czego :facepalm: Może moje zboczenia z daiwami ma na to wpływ że odwykłem od wędzisk poniżej 80g wyrzutu i to robi swoje. Ale w tej cenie (200zł ) To chyba ciężko o taki smukły kijek
Rafał
Sandacz 52 cm
Jesiotr 115 cm
Karp 75 cm
Leszcz 59 cm
Lin 40 cm
Karaś 43

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 335
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #6 dnia: 17.04.2025, 12:24 »
Fajna recka poleciał :thumbup: ciekawe jaka jest różnica między tym blankiem a tym z dopiskiem method... carl miałeś ten "method" w ręku?

Z tego co udało mi się ustalić to blanki są identyczne, różnica jest wyłącznie w ilości składów poszczególnych wędzisk.
Co do celności CMX to potwierdzam super sie tym kijem macha. Mam wersje 3,6m do 60g. Niestety pod względem holowania w tym kiju mi czegoś brakuje i ciężko mi nawet określić czego :facepalm: Może moje zboczenia z daiwami ma na to wpływ że odwykłem od wędzisk poniżej 80g wyrzutu i to robi swoje. Ale w tej cenie (200zł ) To chyba ciężko o taki smukły kijek
CMX 12ft jeszcze nie wytestowałem, pisałem o celności CTX2, natomiast będzie pewnie mocno zbliżona bo tam różnica w węglu o klasę lepsza w CTX2 więc  może być bardziej elektryczny jeszcze, ale nie sądzę by jakieś spektakularne różnice były. W holu jeszcze CMX 12ft nie testowałem. Natomiast 11ft już tak i naprawdę w cenie do 200zł bardzo sympatyczny patyk w super relacji ceny do jakości.

Offline Papi_feeder

• Ekspert
  • Reputacja: 59
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #7 dnia: 17.04.2025, 15:06 »
Z tego co udało mi się ustalić to blanki są identyczne, różnica jest wyłącznie w ilości składów poszczególnych wędzisk.

Ok. dzięki za info.
"Jestem podejrzliwy wobec ludzi, którzy nie lubią psów, ale ufam psu, który nie lubi jakiegoś człowieka". Bill Murray