Wolfram to przeżytek już chyba... Drennan ma w ofercie super miękkie linki stalowe - i są one idealne na ryby drapieżne. Ja uzywam właśnie Takiego 'pike wire' - i wszystkim polecam.
Teraz do spinningu można stosować ultra miękkie przypony , które nie zaburzają już bardzo pracy przynęty, do gruntu nie trzeba się aż tak starać.
Ja w tym sezonie na pewno będę testował zestawy z hakiem i włosem na sandacza. Jak dla mnie jest to super rzecz, przy dobrym haku następuje klasyczne samozacięcie, z boku pyska ryby. Jak na razie szczupaka na to nie złowiłem, ale sandacze wchodzą...
Co do rzek Logarytm, to nie musisz mieć wcale wolnego biegu. Wystarczy zwykły kręcioł i hamulec ustawiony tak, aby zestawu nie przesuwał prąd. Jedyna rzecz to pamiętać o tym jak podnosić wędkę do góry. Palec jednej z rąk - trzeba kłaść na szpuli aby zablokować ją do 'docięcia'.
Co do mocowania ciężarka - ja używam własnoręcznie zrobionej 'linki' z podwójnej żyłki, przez co łatwiej on 'pracuje', i dodaję pianek aby lekko unosić przynętę nad dno. Mam u siebie raki i kraby, które z przynęty dennej szybko zrobią sieczkę. Mała pianka natomiast - na wodzie bez raków, pozwala rybie łatwiej zassać przynętę. Zasada ta sama co przy gruncie - balansowanie przynęty.
Jak na razie mój zestaw 'wygrał' z zestawem szczupakowca Michała, który miał dwie wędki a ja jedną. Mój 'ogon płotki' dał dwie ryby - u niego nie było nic, chociaż łowiliśmy obok siebie. Teraz pracuję nad tym aby zestaw włosowy dobrze 'pracował 'przy szczupaku. Wczoraj nie miałem brania - ale dzień na kanale był fatalny, na dodatek w wędkarskim mieli tylko szproty, są one bardzo miękkie i często spadają z włosa. Kluczem do sukcesu jest twardy trupek - płotka jest jak na razie idealna, karaś srebrny byłby też super (u mnie go nie ma - a karasia złotego nikt nie śmiałby użyć jako przynęty).
Przy szczupaku należy pamiętać, że w normalnych zestawach półgruntowych naleźy stosować oprócz przyponu, tzw. uptrace ze stali. Czyli kawałek linki nad przyponem. Szczupak bowiem łapiąc przynętę bardzo często robi to również z żyłką główną.
Czekają mnie jeszcze testy Apetyzera. Normalny drapieżnikowy czerwony atraktor działa, ale jestem pewien, że szczupaka wyczulone zmysły świetnie będą reagować na ten typ 'boostera'.