Autor Wątek: Daiwa Ballistic LT 4000D-CXH  (Przeczytany 6068 razy)

Offline KamilR

• Ekspert
  • Reputacja: 154
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Daiwa Ballistic LT 4000D-CXH
« Odpowiedź #15 dnia: 14.04.2020, 18:10 »
Dzięki za rzeczową i wartościową odpowiedź.
To są tylko moje spostrzeżenia i obawy ponieważ nie lubię eksperymentować ze sprzętem. Po prostu szukam bardzo dobrych i sprawdzonych rozwiązań. Nie kupuję młynka sugerując się iloscią łożysk a ich umiejscowieniem w kołowrotku. Dla mnie metalowe łożysko jest pewniejsze nawet jeżeli będę musiał je wymienić po jakimś czasie. Jeżeli zakupię ten młynek na pewno nie będę oszczedzał na wymianie łożysk na jakieś chiński szmelc po 3 zł sztuka :P
Kołowrotek ma być do porządnej wędki w podobnym przedziale cenowym ważącej poniżej 150 gram więc myślę że dobrze bedzie to współgrało. A przewiduję również bonusy +5 kg na komercji także zestaw powinien się sprawdzić. Nie wykluczam również używania tego młynka przy mocniejszych kijach i rybach do 10 kg.
No i ma to być sprzęt na kilka dobrych sezonów.
Jeszce raz dzięki za rozwianie moich wątpliwości.
Pozdrawiam :thumbup:

Offline Michu83

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 29
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 14.04.2020, 20:22 »
Bardzo dobra recenzja jak zawsze ! Tym bardziej że interesują mnie detale techniczne.
Widać że producent zawalczył o każdy gram tej maszynki. Jedna rzecz która rzuca mi się w oczy to ta zębatka z tworzywa. W starciu metal - tworzywo jest tylko jeden wygrany. Mam nadzieję że ten element nie okarze się piętą ahillesową tej maszynki. Bardzo jestem ciekawy jak wygląda ten element po jakimś większym przebiegu.
Druga sprawa, szkoda że w szpuli i na osi są tulejki. Plus taki że mozna je wymienić na łożyska. Jak na sprzęt za te pieniądze moim zdniem łożyska piwinny się tam znaleźć ale tulejki wygrywają wagą bo chyba o to tylko chodzi.
No i trzecia sprawa. Jako że rozważam kupno tej maszynki do pickera mam pytanie. Jak sprawuje się ten prostokątny klip ?
Nie mniej poza małymi szczegółami kołowrotek wygląda na porządną maszynkę ! I nadal jestem skłonny jej zaufać.

W podobnej cenie jest też np Daiwa 3012TDR lub trochę droższa Daiwa 16 TDX 3010A. Są to kołowrotki przystosowane do metody gruntowej z okrągłym fajnym klipem, w miarę płytką szpulą i zbierają dobre opinie.
Trochę tańszą opcją jest nowa Daiwa N Zone i  TDM QD 3012 jednak na ich temat nie ma za dużo napisane gdyż to stosunkowo nowe produkty.
Gdyby taka Ultegta Ci4 5500 była trochę mniejsza lub byłby jeszcze mniejszy model, tak pod kije 3.3-3.6m było by pięknie.

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 938
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #17 dnia: 14.04.2020, 21:27 »
Konstrukcje, które wymieniasz, są dostosowane do metody gruntowej/feederowej, to fakt.
Niestety żaden nie oferuje lepszej jakościowo przekładni, a tylko bardziej lub mniej precyzyjne odlewy.
W takim wypadku trwałość nie jest wysoka i z przykrością stwierdzam, że czuć zmęczenie na tych konstrukcjach stosunkowo szybko, przy intensywnym używaniu.
TDM to w zasadzie TDR w innych barwach, zabrali zapasową szpulę i być może jakieś łożysko, dzięki czemu cena jest niższa.
N’zone wyrasta bezpośrednio z Lexy LT, jedyne zmiany to właśnie te „dostosowanie” pod feeeder.
Oczywiście nie narzucam niczego, to co dla mnie istotne, dla drugiego wędkarza już niekoniecznie takie jest ;)
Zajechałem feederem nie jedną przekładnię, przez to osobiście idę w kierunku twardych i trwałych napędów. Maszyny, w których można takie znaleźć nie posiadają udogodnień pod metody gruntowe... sztuka kompromisu ...
Czesiek

Offline Carmel

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 41
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #18 dnia: 14.04.2020, 23:51 »
Rzeczowa i dokładna recenzja/opis modelu...  :bravo:
 :thumbup: :thumbup:
Pozdrawiam
Adamos
Kiełbie we łbie, ino wentka i na ryby

Offline KamilR

• Ekspert
  • Reputacja: 154
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #19 dnia: 15.04.2020, 00:31 »
Michu83 dzięki za propozycje.
TDR z podwójną korbką mam do matcha podpiętego i jestem bardzo z niego zadowolony.
Sugerując się opinią między innymi kolegi Wonskiego wymienione przez Ciebie maszynki skreśliłem na rzecz Balistica który ma chodzić pod methodą i klasykiem. A powyższa recenzja jak i odpowiedź na moje pytania mnie w tym utwierdza. Ufam tutaj doświadczeniu.
Pozdrawiam

Offline tench

• Ekspert
  • Reputacja: 43
  • Zaczynam wszystko od nowa ale nie od początku...
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #20 dnia: 27.10.2024, 19:28 »
 Jak ma się tytułowy bohater tejże recenzji Ballistic LT do modelu z roku 2021 MQ LT?
Ten pierwszy dwa łożyska mniej ale ten nowszy MQ ma korpus z ZaionV a ten starszy model LT korpus z Zaion, materiał w chierarchi Daiwy wyższy od Zaion V😳
Czy ktoś może coś dodać na temat tego MQ LT?

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1185
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #21 dnia: 27.10.2024, 19:57 »
Wersja MQ ma korpus monocoque: bez obrotów wstecznych i z ogromniastym kołem zębatym, które jednak nie jest wycinane (jak w Ballisticu LT), lecz odlewane, czyli zasadniczo z niższej półki.

Offline tench

• Ekspert
« Odpowiedź #22 dnia: 27.10.2024, 20:39 »
Modus, to oznacza, że mocniejszą i trwalszą przekładnię ma ten starszy Ballistic LT?

Offline Berez

• Ekspert
  • Reputacja: 146
« Odpowiedź #23 dnia: 27.10.2024, 20:44 »
Dokładnie tak. Starsze modele Balistic LT, LT EX mają frezowaną przekładnie produkowaną w Japonii tak samo jak model Prorex ale nie z końcówką X czy V tylko Prorex 17 LT.
- Arek -

Offline tench

• Ekspert
« Odpowiedź #24 dnia: 27.10.2024, 22:31 »
 Zatrzymajmy się w takim razie przy Ballistic LT model 4000D - C
Można tam dodać kilka łożysk:
jedno do rolki - jakie?
dwa do knoba - jakie?
szpula jest osadzona na tulei oraz druga tuleja pod podkładkami hamulca - wymiana tulei na jakie łożyska?
Pozostaje nakrętka rotora, którą można wymienić na nakrętkę z łożyskiem wewnątrz - gdzie to można kupić?

Offline Berez

• Ekspert
« Odpowiedź #25 dnia: 28.10.2024, 06:13 »
Za bardzo kombinujesz pokręć najpierw nim trochę nad wodą jak ci podpasuje dopiero ingeruj bo może się okazać, że wałeczki podpierające ośkę mogę stukać podczas obciążenia i będzie ci to przeszkadzać. Łożyska do knoba standardowo 4x7x2,5mm do rolki 3x6x2,5mm do tego musisz mieć podkładki do regulacji luzu na rolce oraz do knoba. Do szpuli rozmiaru nie pamiętam na ośkę idzie chyba 7x11x3mm?? ale nie jestem pewien musisz sobie zmierzyć. Co do łożyska w nakrętce rotora musisz zamówić cały set z Japonii dla mnie nie ma sensu bo i tak zbytnio nie odczujesz zmiany w pracy kołowrotka.
- Arek -

Offline tench

• Ekspert
« Odpowiedź #26 dnia: 28.10.2024, 12:10 »
 Bardzo proszę autora tejże recenzji aby podał dokładne wymiary łożysk, które można zamontować: jedno do szpuli i drugie na ośkę.

Ta nakrętka wraz z łożyskiem do zamiany - cały ten set - nie po to aby odczuć zmiany w pracy kołowrotka tylko wyraźnie po to że, cyt. "... pinion pracuje niemal w neutralnej pozycji i jest nie wrażliwy na jakiekolwiek przeciążenia" czyli jak najbardziej jest sens to zrobić.

Powinienem próbować zaczerpnąć informacji bezpośrednio w Daiwa Polska - czy jakoś tak - ale oni nawet sprawnej strony internetowej nie mają... :facepalm:  A jak zadzwoniłem do Ivana aby coś podpowiedział - tego z YT od tuningu kołowrotków - i powiedziałem, że dzwonię z Polski to odłożył słuchawkę :(
  Wiem, że są forumowicze, którzy posiadają interesującą mnie wiedzę ale czy coś podpowiedzą... tego nie wiem.

Offline tench

• Ekspert
« Odpowiedź #27 dnia: 31.10.2024, 13:52 »
  W jaki sposób mogę zdjąć tą zaślepkę?

Offline tench

• Ekspert
« Odpowiedź #28 dnia: 31.10.2024, 14:06 »
 Przepraszam za jakość pierwszej fotki.

Offline Berez

• Ekspert
« Odpowiedź #29 dnia: 31.10.2024, 14:46 »

W jaki sposób mogę zdjąć tą zaślepkę?

Musisz ją podważyć czymś cienkim żeby jej nie uszkodzić.
- Arek -