Autor Wątek: Jaki silikon najlepszy  (Przeczytany 2440 razy)

Offline Czaro

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 3
Odp: Jaki silikon najlepszy
« Odpowiedź #15 dnia: 27.10.2024, 20:20 »
To musisz tak jak mówiłem zeszlifowac z naddatkiem żeby polozyc ze 3 maty potem zmatować i wtedy rzeźbisz szpachlem  i na koniec malujesz żelkotem albo topkotem (żelkot z dodatkiem parafiny)

Offline Olekaa

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 28.10.2024, 07:42 »
Brzmi pracowicie. Jakie do tego mam użyć zestawy naprawcze? Czy zwykła szpachla wystarczy?

Offline Czaro

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 28.10.2024, 10:03 »
Ten ostatnizestaw wystarczy jak masz małe ubytki podlaminuj nawet waleczka wtedy nie potrzeba jak mowisz ze ubytki jak 5zl palcem docisniesz i bedzie ok potem jak stwardnieje lekko szlifnij zeby było zmatowane przemyj acetonem I kładziesz szpachel

Offline Olekaa

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 29.10.2024, 10:28 »
Czyli kupa roboty :) Jeszcze przed zaczęciem podam fotki jak te dziury wyglądają.

Offline Czaro

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 29.10.2024, 15:40 »
Ok no trochę zabawy jest przy tym

Offline Olekaa

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 03.11.2024, 15:49 »
Dziś był czas tylko na fotki. Czekam na natchnienie do roboty.

Offline Czaro

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 04.11.2024, 17:03 »
Teraz całość podlaminuj możesz nawet jeszcze troche laminatu zebrać z elementu tam gdzie jest największy ubytek żeby więcej maty polozyc w tym miejscu  dobrze by było jak by mate dało się polozyc z dwóch stron tam gdzie są te dziury ale pewnie nie ma dojścia

Offline Olekaa

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 04.11.2024, 18:39 »
Dziś przyszedłem do sklepu a w nim niema żywicy epoksydowej. Zamawiam z Allegro. Martwi mnie to, że To co chcę zamówić ma 750g. Nie wiem czy na raz (od razu) 750g to za wiele. Trzeba by pewnie rozważyć to na połowę? Chyba, że da się tą robotę załatwić za jednym zamachem?
https://allegro.pl/oferta/zywica-epoksydowa-750g-do-laminatow-lodzie-jachty-13766504746

Offline Olekaa

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 04.11.2024, 18:42 »
Dziś przyszedłem do sklepu a w nim niema żywicy epoksydowej. Zamawiam z Allegro. Martwi mnie to, że To co chcę zamówić ma 750g. Nie wiem czy na raz (od razu) 750g to za wiele. Trzeba by pewnie rozważyć na połowę? Chyba, że da się robotę załatwić za jednym zamachem?
https://allegro.pl/oferta/zywica-epoksydowa-750g-do-laminatow-lodzie-jachty-13766504746

Offline Czaro

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 04.11.2024, 19:04 »
Da za jednym razem przygotuj sobie wszystko podocinaj mate żebyś mial tak jak potrzebujesz i laminujesz tam gdzie większy ubytek to grubiej daj maty tylko pierw trochę mocniej zbież laminatu żeby po tym jak zastygnie i po szlifnięciu nie było za chudo

Offline Czaro

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 04.11.2024, 19:10 »
Epoksyd dobrze wymieszaj z utwardzaczem jest to żywica która potrzebuje dokładne proporcje 2do1 np 100g epoksydu i 50g utwardzacza po wszystkim jak podlaminujesz to po tygodniu dopiero można to szlifować  na drugi dzień będziesz miał twarde ale jak zaczniesz szlifowac  to zacznie się robić miekkie

Offline Olekaa

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 04.11.2024, 19:38 »
To już kupiłam. Mate kupię ze sklepu. Martwi mnie temperatura bo czasami ma być około 5"C.

Offline Czaro

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 04.11.2024, 19:47 »
Lepiej jak by była temperatura pokojowa ale przy 5 nic się nie stanie dłużej będzie twardnieć

Offline Czaro

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 04.11.2024, 19:49 »
Tylko przed laminowanie podgrzać sobie najlepiej żywice albo w domu trzymac będzie lepiej się rozprowadzać

Offline Olekaa

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 23.11.2024, 14:25 »
Dziś przyszła mi wena" do babrania się w żywicy. Nałożyłem najpierw jedną całą matę. Następnie wypełniłem wgłębienia otworów po trzy kawałeczki maty. Zakończyłem dwoma matami po całości. Dziś było zimno więc podgrzewam garaż przez dwie godziny dmuchawą i w czasie klejenia. Mam nadzieje że zastygnie :)