Autor Wątek: Wędka do method feeder na duże karpie  (Przeczytany 840 razy)

Offline Zbyszek100

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
Wędka do method feeder na duże karpie
« dnia: 27.10.2024, 20:26 »
Witam! Szukam wędki do method feeder na duże karpie takie nawet 20 kg najlepiej do 400zł ma ktoś jakiś model godny polecenia?Zastanawiałem się nad daiwa ninja x method feeder myślicie,że to dobry wybór?

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1197
  • Ulubione metody: trotting
Odp: Wędka do method feeder na duże karpie
« Odpowiedź #1 dnia: 28.10.2024, 11:38 »
Karpie 20 kg to raczej domena karpiówek niż feederów. Niektóre marki mają w ofercie metodowe feedery z "power" w nazwie, które pod względem ugięcia są dostosowane do ryb większych niż standardowy rozmiar handlowy, ale nawet one nie są projektowane jako narzędzie sprawnego holu karpi 20 kg, więc trzeba się liczyć z niedoborem mocy i kontroli ;)

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 281
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 28.10.2024, 12:15 »
W tym budżecie wszystko raczej będzie sztywna pała jeśli mowa o wedkach mocnych. 20kg karpia wyciągniesz na wszystko ale pewnie chodzi Ci o coś co będzie w stanie zatrzymać takiego prosiaka. Podobno Preston cdrome jest całkiem mocny w tym budżecie.

Offline Uczek

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 3
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #3 dnia: 28.10.2024, 12:57 »
Swego czasu byłem w podobnej sytuacji, też szukałem mocnego kija do methody na większe karpie +-15 kg.
Zdecydowałem się na Daiwę N'zon S Power Feeder 360m/100g - nie wiem czy jest jeszcze dostępna ale pewnie przekroczyła by trochę budżet.
Ma spory zapas mocy i pozwala mi kontrolować większe sztuki - jednakże jak wspominał pro00 w tych pieniądzach takiemu kijowi będzie brakowało finezji, chociaż przy tej serii S, wędka jest naprawdę przyjemna. Szybko gaśnie, nie ma dużej wagi i ma progrsywną pracę. Jestem w stanie ją polecić.
Zabieram ją nad zbiorniki gdzie można wędkować methodą ale wiem że namniejsze karpie mają ok 9-10 kg.

U mnie problemem była też długośc kija. Nie potrzebowałem nic długiego, bo dystans nie był daleki a wędek 3.30m o większej mocy było jak na lekarstwo - myślę że dalej tak jest.
Tytułem małej dygresji -  Tak naprawdę przy większym budżecie przychodzi mi teraz na myśl tylko Daiwa Nzon Distance Special Feeder 3.30/90 i nowe Guru N-gauge Pro Distance 3.30/90 - ale nie miałem ich w ręku i nie jestem w stanie powiedzieć czy przy nich zachowamy kontrolę na jakiej ci zależy przy karpiu 20 kg. Na pewno będą świetnie wykonanne i będą miały przyjemną pracę.

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 645
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 28.10.2024, 23:57 »
Popatrz na kije od Haldorado na Angryfish.pl
Pozdrawiam,
Tomek

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 697
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 29.10.2024, 04:53 »
Celowe nastawianie się z feederem na karpie 20kg,już samo w sobie jest dyskusyjnym założeniem. Nie wiem na jakich to zbiornikach ,ma odbywać się połów,ale nie bez przyczyny,na większości karpiowych komercji,jest zakaz używania feedera. Na dzikiej wodzie,to już w ogóle mija się z celem,używać tego typu kijów,ale zakazu nie ma. Gabor potrafi wyciągać kabany +20kg na swoje kije,tak więc można i tak,a czy jest w tym sens,to już inna sprawa.

Jeżeli autor poważnie myśli o tego typu łowieniu,polecam zastanowić się nad Sportexem rs 2 heavy,no tyle,że do zakładanej kwoty ,musi dołożyć jedynkę z przodu minimum.