Autor Wątek: Jednak lekki feederek pod metodę  (Przeczytany 1920 razy)

Offline Bolo

• Ekspert
  • Reputacja: 101
Jednak lekki feederek pod metodę
« dnia: 30.11.2017, 18:45 »
Witam
Panowie zastanawiam się nad lekkim feeder’kiem pod metodę czyli komercja i wody stojące, choć na początku zastanawiałem się nad picker’kiem typowo pod metodę. Cena oscyluje tak gdzieś do 250 zł +-.
Dlaczego jednak feeder a nie picker ponieważ chce porobić sobie zestawy, które mi pasują do obecnego stanu. Do tej pory łowiłem  feeder’kami cw. 120 i 150 na 390  oraz bolonką, resztę pooddawałem ponieważ nie chcę sprzętu, którego nie używam. Cięższy zestaw czyli Arcusa 150/390 chcę zostawić na Wisłę z wędkami sumowymi w osobny pokrowiec.
To samo chcę zrobić pod metodę, zostawię sobie Kongerka medalist 120/390 bardzo ładnie sygnalizuje, świetnie pracuje i ma spory zapas mocy będzie do dalszych rzutów czy to koszyczkiem czy podajnikiem. Do niego myślałem zestawić z jakimś 360 ze względu na pokrowiec 145 cm i Kongerka tylko z cw. coś między 60 a 90 g,  w tych granicach. Dobrze wiem, że to nie to samo co np. picker do 30 czy 55 g , ale ta wędka będzie wyłącznie do metody, fajnie było by powalczyć z karpikiem jak i nie co finezji z mniejszą rybką. Używam podajników od 30 do 45 g.  Na początku zastanawiałem się nad:

Mikado Black Draft Picker 300/40 g
Mikado Black Stone Commercial Method Feeder 330/75 g 

Ale jak wcześniej wspomniałem jest problem z długośćą transportową - mam 145 cm pokrowiec i bardziej 3 składy wchodzą w grę.
Ewentualnie

Trabucco Precision Feeder XT SW Sensor 3,0 m/70 g - Tylko czy zestawienie 3,9 i 3 m czy nie będzie nie co niewygodne?

Dlatego co powiecie o:

MIKADO ULTRAVIOLET LIGHT FEEDER 3,6m /90 g
Mikado Black Stone Method Feeder 3,5 m 55/75 g
MIKADO TACHIBANA LIGHT FEEDER 360/90 g
Cormoran GF Method Feeder do 60 g
DAIWA LAGUNA QUIVER 360/3,5-30 g – boję się, że za delikatna, chodź podobno wytrzymuje 50 g koszyk.

Edycja administratora:
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=1878.0
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=2757.0

W życiu pewne są tylko dwie rzeczy, jest to śmierć i podatki

Pozdrawiam
Sławek

Offline Zbigniew

• Ekspert
  • Reputacja: 131
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Odp: Jednak lekki feederek pod metodę
« Odpowiedź #1 dnia: 30.11.2017, 19:21 »
UV Light Feeder raczej nie jest zbyt lekkim (miękkim) feederem. Wg mnie jest to taki średniak co do twardości. Myślę, że bardziej miękkim będzie UV Method Feeder 3,50 m

Offline Bolo

• Ekspert
« Odpowiedź #2 dnia: 01.12.2017, 10:32 »
Kurcze no właśnie, poczytałem nie co i zastanawiam się między

Mikado Black Stone Method Feeder 3,5 m 55/75 g
a
Cormoran GF Method Feeder do 60 g

Chodź wydaje mi się ze  BS będzie ciekawszym wyborem

Pozdrawiam
Sławek

Offline Zembro

• Ekspert
  • Reputacja: 66
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 01.12.2017, 10:53 »
   W okolicy 200 zł możesz zwrócić uwagę na serię Genesis Pro Jaxona: http://www.jaxon.pl/Katalog/235_163_wedziska/15548_jaxon-genesis-pro/Produkt/55962_genesis-pro-feedery.aspx.
Mimo różnych opinii o tej firmie ta seria prezentuje się naprawdę fajnie.
Mam kijek z tej serii, ale Method Feeder 3,0/15-45 g i jestem bardzo zadowolony. Porównując do Koruma Feeder 10 ft wypada chyba nawet lepiej.
Na plus ilość szczytówek, bo 3 szt. w zestawie; dostępność szczytówek w przypadku konieczności zakupu dodatkowej, np. z powodu złamania; cena.

-Paweł-

Offline Bolo

• Ekspert
« Odpowiedź #4 dnia: 01.12.2017, 16:16 »
Decydował bym się raczej na coś dłuższego niż 3 m, ale muszę ruszyć tyłek do sklepu i pomacać co tam mają :P

Pozdrawiam
Sławek