Autor Wątek: Feeder do metody na duże karpie/amury  (Przeczytany 7111 razy)

Offline Bolo

• Ekspert
  • Reputacja: 101
Odp: Feeder do metody na duże karpie/amury
« Odpowiedź #15 dnia: 03.12.2017, 14:17 »
Jak ktoś fajnie powiedział, chyba nawet Stachu na filmiku Lucia, metoda to finezyjne, delikatne, szczytowe łowienie, na lekkie zestawy i niekoniecznie małe ryby. Używanie cięższych koszyczków z tzw. metody gdzie podajemy przynętę bezpośrednio w zanęcie z dużymi przynętami np kulką czy pelletem 14, 16 czy 20 niekoniecznie musi nazywać się metodą, jest to karpiarstwo, w każdym razie ja tak to widzę. Jadąc na karpie nie oczekujesz delikatnych brań szczytowych  tylko bardziej mocne brania, odjazdy i alarmy. Ciężki feeder nada się do łowienia karpi chodź będzie na pewno ciężej niż na karpiówce, ale nie liczył bym tu na delikatne wskazania dużych ryb na szczytówce tylko jak wspomniałem wcześniej odjazdy. 

W życiu pewne są tylko dwie rzeczy, jest to śmierć i podatki

Pozdrawiam
Sławek

Offline kamukieros

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 11
« Odpowiedź #16 dnia: 03.12.2017, 14:51 »
Daiwa ma dużo wędek do takiego łowienia. W tej cenie i do takich ryb polecam Powermesh. Jest też lżejsza opcja w tej cenie model Aqualite wersja pellet feeder. Dobre są też stare Aqualite. Ktoś wyżej poleca Windcasta, ale to opcja za 400zł, jest jeszcze klasyka gatunku czyli Team Daiwa heavy feeder, troche droga bo za 700.  Albo nowszy model Daiwa Cast'izm-przelotki w systemie K. Masz w czym wybierać, wędki sprawdzone, uchwyty fuji w najtańszych modelach, nic tylko dobrać akcję jaka ci pasuje i długość kija.

Offline Pajone

• Ekspert
  • Reputacja: 35
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #17 dnia: 03.12.2017, 14:55 »
Mam quivera Trabucco 70 g - po mojej ocenie wędka jest do rybek 10-12 kg max, tu sobie jeszcze radzę z żyłką 0.23. Nie wiem jak te co mają po 120-150 g cw plus mocniejsza żyłka, ale karpie + 15 kg to już feedera świadomie bym nie wybrał.
Paweł