Autor Wątek: Co to jest miks 50/50?  (Przeczytany 5356 razy)

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2222
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Co to jest miks 50/50?
« Odpowiedź #15 dnia: 21.12.2017, 11:43 »
Tak w ekonomii jak i tutaj cały czas kłania się XIX-wieczne pojmowania świata :facepalm:

"Rozmnażajcie się jak króliki". Najnowszy slogan geniuszy makroekonomii. Ciekawe, gdzie te małe króliczki będą za 20 lat pracować...
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 21.12.2017, 12:08 »
Jeśli zabrakło by mączek w pelletach to będzie katastrofa.
Dobrze, że mam swoje źródełko ;)

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Marcin

Offline koras

• Ekspert
  • Reputacja: 196
  • Więcej sprzętu niż talentu :D
« Odpowiedź #17 dnia: 21.12.2017, 12:10 »
Jeśli rzeczywiście zostanie wprowadzony zakaz dodawania mączek rybnych do pasz, to na pewno odbije się to na zanętach w jakiś sposób. Obecnie zanęty w Polsce sprzedaje się z obniżoną stawką Vat - prawdopodobnie dlatego, że podciąga się je pod paszę dla zwierząt - aczkolwiek mogę się mylić. Jednak, jeśli się nie mylę, to albo nie będzie można dodawać mączek do zanęt, albo trzeba będzie wyjąć zanęty z kategorii pasz dla zwierząt, co spowoduje wzrost Vat do 23% - więc wzrośnie ich cena.

Mam nadzieję, że jednak się mylę.
Marcin

Offline niedzielnywedkarz

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 8
« Odpowiedź #18 dnia: 21.12.2017, 12:14 »
:facepalm:

Tak, wiem, wiem, ale po to jest forum, by się pytać. Ostatnio spędzam na forum baaardzo dużo czasu (przeziębienie) i by odpowiedzieć na moje wszystkie pytania musiał bym dużo się przeciskać przez różne tematy. A czytając te inne tematy, znowu mam mnóstwo pytań.... Kurde, jak zaczynałem łowić te 22 lata temu, to wszystko było o wiele prostsze ;)
waggler + feeder + spinning

Offline katmay

• Ekspert
« Odpowiedź #19 dnia: 21.12.2017, 12:35 »
Jeśli rzeczywiście zostanie wprowadzony zakaz dodawania mączek rybnych do pasz, to na pewno odbije się to na zanętach w jakiś sposób. Obecnie zanęty w Polsce sprzedaje się z obniżoną stawką Vat - prawdopodobnie dlatego, że podciąga się je pod paszę dla zwierząt - aczkolwiek mogę się mylić. Jednak, jeśli się nie mylę, to albo nie będzie można dodawać mączek do zanęt, albo trzeba będzie wyjąć zanęty z kategorii pasz dla zwierząt, co spowoduje wzrost Vat do 23% - więc wzrośnie ich cena.

Mam nadzieję, że jednak się mylę.
Tak masz rację. Wszystko siedzi w kategorii pasze. Stawka VAT 8%.
Niestety prawo jest tak cudnie skonstruowane, że wyjęcie z pasz zanęt wędkarskich jest praktycznie nie wykonalne (weterynaria) jak i nie opłacalne 23% VAT.

Marcin

Offline selektor

• Ekspert
  • Reputacja: 1458
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #20 dnia: 21.12.2017, 17:39 »
:facepalm:

Tak, wiem, wiem, ale po to jest forum, by się pytać. Ostatnio spędzam na forum baaardzo dużo czasu (przeziębienie) i by odpowiedzieć na moje wszystkie pytania musiał bym dużo się przeciskać przez różne tematy. A czytając te inne tematy, znowu mam mnóstwo pytań.... Kurde, jak zaczynałem łowić te 22 lata temu, to wszystko było o wiele prostsze ;)

Pytaj śmiało. Zwykle w Twoich tematach toczy się ciekawa dyskusja. Tylko jakbyś wracał kiedyś do Polski to nie pytaj o wędki Jaxona albo o porównanie ich z tymi od Drennana ;)

Nie wiem czy taki zakaz nie spowodowałby plajtę właśnie tych firm, co plądrują wody. Bo i kryl i same mączki morskie, to okradanie mórz na potęgę. Pogłowie ryb jest mocno przerzedzone, często mówi się o sytuacji krytycznej niektórych gatunków.

To jest duży problem ogólnoświatowy, który w Europie dopiero zaczyna się dostrzegać. Kraje które wiążą swoją egzystencję z połowami ryb na co dzień się z tym stykają. Przykładowo jak byłem teraz na Malediwach sporo nasłuchałem się o metodach połowów tuńczyków, czy też tonach plastikowych torebek i butelek w oceanie (które de facto sam widziałem), a które są brane przez zwierzęta np. jako kryl. Jeszcze kilka lat temu sieci wyciągały tam wszystko co żyje od żółwi, delfinów, rekinów wielorybich, aż po ryby. Teraz zauważyli, że jak wybiją wszystko to raz, że nie będą mieli co jeść, a dwa turyści nie będą przyjeżdżać. To samo z plastikowymi butelkami i torebkami, które zwierzęta biorą za pożywienie - kryl. Na plażach często leżą ich setki. Dopiero od niedawna zaczęli je sprzątać, bo wcześniej po prostu lądowały w oceanie. Nikt przecież z turystów do syfu nie chce przyjeżdżać. Tam mentalność ludzi zmienia rząd...wysokimi karami np. jak byłem to jakiś rybak kłusol za złapanie i przetrzymywanie kilku żółwi dostał przeliczając rufije na złotówki... jakieś 45 tysięcy złotych grzywny. Coś pisali też chyba o licytacji jego majątku.

Offline katmay

• Ekspert
« Odpowiedź #21 dnia: 21.12.2017, 17:57 »
Oj! Tędy droga.

Marcin

Offline niedzielnywedkarz

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 8
« Odpowiedź #22 dnia: 21.12.2017, 18:07 »
To ja się spytam - co daje mączka rybna?
waggler + feeder + spinning

Offline Waldemar

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 17
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
« Odpowiedź #23 dnia: 22.12.2017, 20:21 »
Jeżeli nie będzie można dodawać mączek rybnych do zanęt to znając kreatywność wędkarzy i producentów to pewnie coś wymyślą, radikal wypuścił kulki z dodatkiem suszonych robaków.